10 mythes rond informatica

Net als over elke andere menselijke activiteit doen ook over de nieuwe technologieën verhalen de ronde die niet helemaal kloppen. Deze tien ‘broodjeaapverhalen’ hebben hun tijd écht wel gehad!

1. Je moet de batterij van je laptop regelmatig helemaal ontladen...

Net als de mythe van het defragmenteren (zie punt 9) was dit vroeger waar maar nu niet meer. De nikkel-cadmiumbatterijen (Ni-Cd) en de nikkel-metaalhydridebatterijen (Ni-Mh) van weleer leden aan het zogenaamde geheugeneffect. Daarom werd aanbevolen ze regelmatig volledig te ontladen. Maar de lithium-ionbatterijen hebben de spelregels veranderd. U kunt ze zelfs beschadigen door ze volledig te ontladen. Nu komt het eropaan zoveel mogelijk met netstroom te werken en de batterij zo vaak als u kunt op te laden.

2. Mac OS X is stabieler dan Windows

Ook hier zat vroeger een grond van waarheid in, maar nu niet meer. Sinds Windows XP zijn de besturingssystemen van Microsoft stabiel, ook in de thuisversies. Het jongste systeem, het in 2009 gelanceerde Seven bevestigt die trend. Maar voor elke omgeving geldt dezelfde regel: hoe meer toepassingen u op een computer installeert, hoe groter de kans dat hij vastloopt.

3. Een ‘overgeklokte’ processor doet een pc ontploffen

Weer een legende die niet helemaal uit de lucht gegrepen is en toch ook weer niet helemaal waar. Computerchips zijn gemaakt om op een maximale frequentie te werken, bijvoorbeeld 1,5 GHz. Verstokte gamers hebben al jaren de gewoonte om hun processor te overklokken, dus zijn frequentie te verhogen. De fabrikanten hebben daarop gereageerd door de garantie ongeldig te maken als de pc overgeklokt is. In het ergste geval kan de processor stukgaan, maar ontploffen doet hij nooit. Chipmakers als Intel en AMD, maar ook pc-fabrikanten (Asus) verkopen trouwens zelf overgeklokte processors.

4. Linux is bestand tegen virussen

Net als Windows en Mac OS X is Linux niet helemaal veilig. Het is wel beter beschermd, want voor hackers is het moeilijker om zijn bestandssystemen te wijzigen of onder de dekmantel een virus naar binnen te smokkelen. Linux-gebruikers downloaden hun software bovendien op websites die ze kennen, terwijl de Windows-gemeenschap niet altijd kieskeurig is met de websites waar ze hele softwarebibliotheken kan vinden. En vooral, hackers nemen bij voorkeur het meest gebruikte besturingssysteem in het vizier, dus Windows.

5. Vista is trager dan Windows 7

Vista zal waarschijnlijk (samen met Windows Me) het meest gehate programma van Microsoft blijven. Het dankt die reputatie aan zijn gebrek aan stabiliteit, zijn onhandige interface en de hoge eisen die het aan de hardware stelt. Het vijf jaar jongere Windows 7 is een stuk stabieler maar vraagt even veel van de hardware. Gelukkig zijn de nieuwe pc’s krachtiger geworden. Tests met identieke computers tonen aan dat Windows 7 slechts een klein beetje sneller is dan Vista, maar wel veel gebruiksvriendelijker. De meeste bedrijven hebben Vista overgeslagen en zetten nu de stap naar Seven.

6. De duurste kabels zijn de beste

Verkopers van peperdure kabels zweren dat het waar is. In werkelijkheid hangt alles af van het type van kabel.

Digitale kabels (USB, HDMI, DVI, Firewire) vervoeren een binair signaal (samengesteld uit 0 en 1). Als alle bits aankomen, is het beeld of de klank op het einde van de kabel even goed als aan het begin. Een HDMI-kabel van 200 euro geeft daarom identiek hetzelfde resultaat als een tien keer goedkoper model. Alleen als de kabel erg lang is, koopt u beter een duurdere.

Met analoge kabels (Peritel) ligt het anders. (Dure) gedesoxideerde kabels met vergulde contacten kunnen een beter beeld of beter geluid geven, omdat onbehandeld koper na verloop van tijd oxideert en wat minder goed geleidt.

7. LCD is beter dan plasma voor HDTV

Als die boodschap van dezelfde verkoper komt die u daarnet een dure kabel wilde aansmeren, is het tijd om van winkel te veranderen!

De technologische concurrentie is vandaag de dag zo groot dat de verschillen vervagen, maar de plasmatechnologie is nog altijd de enige die geen achtergrondverlichting gebruikt en dus elke pixel volledig zwart kan weergeven (het volstaat dat hij gedoofd wordt). Om op een LCD-scherm een goed zwart te krijgen, is er een LED- of Full LED-achtergrondverlichting nodig die de schermzones indeelt en, afhankelijk van de behoeften van het beeld, dooft. Plasma is bovendien goedkoper, vooral voor grote schermen, waar het ook op zijn best is. Resultaat: plasma is een klein beetje beter. Als deze technologie ooit verdwijnt (Pioneer en Vizio zijn er al mee gestopt) zal dat vooral te maken hebben met het hogere stroomverbruik, of met een prijsdaling van de andere technologieën.

8. Internet Explorer is minder veilig dan andere browsers

In de rubriek Lenen doe je alleen aan de rijken staat IE (Internet Explorer) op gelijke voet met Windows Vista. Toch is het niet eerlijk om het van alle plagen van Egypte te beschuldigen. Volgens het verslag over de veilig-heidsbedreigingen dat Symantec elk jaar publiceert, zijn de meeste concurrenten van IE (vooral Firefox en Safari) even kwetsbaar. Alleen Chrome (de browser van Google) doet het wat beter. Kies uw browser dus voor zijn gebruiksgemak. Want zelfs in termen van snelheid verschillen de rivalen nauwelijks van elkaar.

9. Je moet een vaste schijf regelmatig defragmenteren

Het defragmenteren verzamelt alle delen van eenzelfde bestand in aangrenzende magnetische sectoren. Hoe vaker de schijf wordt gebruikt, hoe meer de informatie over heel haar oppervlakte verbrokkeld wordt. Een te sterk gefragmenteerde schijf kan dus minder goed presteren. Dat verschijnsel is reëel, maar nu vaste schijven een vermogen van 1 of 2 Terabyte hebben, is er zoveel ruimte dat defragmenteren vaak overbodig is.

10. Informatici zijn overwegend mannen

Dit is geen mythe, maar het is wel aan het veranderen. Beetje bij beetje. U hebt dit toch gelezen, mevrouw?

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content