10 leuke fietsroutes in België

Uit het grote aanbod aan fietsroutes en knooppunten in ons land koos Plus Magazine tien lussen uit. Eén in elke provincie en elk met zijn eigen charmes.

Namen Autovrij langs grote meren

Actief uitwaaien in de natuur, daarvoor biedt het stuwmerencomplex van Eau d’Heure, op de wip tussen de provincies Namen en Henegouwen, vele mogelijkheden. Maar de leukste is zonder twijfel een tocht over de volledig autovrije fietspaden die langs de meren kronkelen. U fietst altijd in de schaduw van bomen (lekker fris op een warme dag) en steeds met zicht op het water. U kunt kiezen uit twee lussen die beide deel uitmaken van het Ravelnetwerk: de Ronde van de Plate Taille (17 km) en de Ronde van de Eau d’Heure (24 km). Zeker op een mooie dag moet u uw picknick meenemen, want er zijn onderweg knappe pleisterplekjes genoeg.

Vertrek en aankomst voor beide lussen: de parking van het bezoekerscentrum Centre d’Accueil de la Plate Taille, Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt. Fietsverhuur: ? 071 50 92 92 of 071 20 81 81.

Bewegwijzering: blauw-witte rechthoekjes voor de Ronde van de Eau d’Heure, twee groen-witte rechthoekjes voor de Ronde van de Plate Taille.

Info: u kunt een beschrijving uitprinten (of op een gps downloaden) via www.lacsdeleaudheure.be (rubriek Natuur). In voorgenoemd bezoekerscentrum kost de papieren versie € 1.

Antwerpen Fiets en smul

Gezond snoepen is het motto van de zopas vernieuwde Aardbeienroute rond Hoogstraten in de Noorderkempen. De voorbije 20 jaar is deze streek uitgegroeid tot het belangrijkste teeltgebied van aardbeien in ons land (25.000 ton per jaar). De route verkent het historische centrum van Hoogstraten en slingert daarna door het weidse platteland in de grensstreek met Nederland. Vooral het stuk langs het riviertje de Mark is een verademing. Als u deze tocht fietst tussen mei en november, mag u vooral niet nalaten plukverse aardbeien te kopen bij de teeltbedrijven of in één van de aardbeienautomaten langs de route. Gewoon uit het vuistje eten! De Aardbeienroute is 40 km lang, maar u kunt zich ook beperken tot de noordelijke (27 km) of zuidelijke (20 km) lus.

Vertrek en aankomst: parking Van Cuyck (achter de Sint-Katharinakerk), Jan Van Cuyckstraat, 2320 Hoogstraten. Fietsverhuur: ? 03 314 51 86.

Bewegwijzering: witte, zeshoekige bordjes met rood opschrift.

Info: een beschrijvende fietskaart (€ 1,50) is beschikbaar bij Toerisme Hoogstraten, ? 03 340 19 56 en www.hoogstraten.be.

Henegouwen Oude en nieuwe technologieën

De Scheepsliftenroute (20 km)in de omgeving van La Louvière volgt eerst het rustige jaagpad langs het historische Canal du Centre en dan het brede, hedendaagse kanaal dat er parallel mee ligt. Langs het oude, met bomen beplante kanaal volgen parels van industriële archeologie elkaar op: draaibruggen, oude fabrieksgebouwen en vier hydraulische scheepsliften uit de 19de eeuw. Deze laatste zijn door de Unesco geklasseerd als werelderfgoed. In de Cantine des Italiens herleeft de geschiedenis van de Italiaanse gastarbeiders. Langs het nieuwe kanaal wacht een wonder van moderne technologie: de kabelscheepslift van Strépy-Thieu.

Vertrek en aankomst: Maison du Tourisme du Parc des Canaux et Châteaux, Place Mansart 22, 7100 La Louvière. Hier ook fietsverhuur: ? 064 26 15 00.

Bewegwijzering: 2 groene cirkels onder een groene driehoek.

Info: de beschrijving van de route (€ 1) kunt u verkrijgen bij het al genoemde Maison du Tourisme en op www.parcdescanauxetchateaux.be

Limburg Door het Nationaal Park

Meer dan 34 km slingert de zogenaamde Rode fietslus zich door het noordelijke deel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het grootste deel van de route loopt autovrij door dennenbossen en heidelandschappen (de paarse gloed is vooral te zien in augustus en september). Onderweg wachten twee uitkijkpunten: de uitkijktoren aan het stationnetje van As (een 31 m hoge replica van de boortoren waarmee in 1901 de eerste steenkool in Limburg werd ontdekt) en het panoramapunt Mechelse Heide (800 m te voet).

Vertrek en aankomst: toegangspoort Kattevennen, Planetariumweg 18, 3600 Genk. Hier ook fietsverhuur: ? 0800 96 96 7.

Bewegwijzering: volg de knooppunten 30-41-60-61-29-30.

Info: een fietskaart met de beschrijving van twee knooppuntenroutes in het Nationaal Park kost € 2, ? 011 30 55 00 en www.nationaalpark.be

West Vlaanderen Romantisch rond Brugge

Ten zuiden van Brugge ligt een snoer van weinig bekende parels van romantische kastelen, kasteeltjes en parken met namen als Pecsteen, Raepenburgh en Beisbroek. De 47 km lange Kastelenroute verbindt ze met elkaar via rustige en vlakke wegen, door fraaie lappen bos en voor een stukje over een oude spoorlijn. Vele kasteelparken zijn vrij toegankelijk en nodigen uit om te picknicken met z’n tweetjes. En te mijmeren over een tijd waarin de kleine plattelandsadel een belangrijke rol speelde in het dagelijkse leven van de dorpsbewoners.

Vertrek en aankomst: Provinciaal Domein Tillegembos, Tillegemstraat 83, 8200 Sint-Michiels-Brugge.

Fietsverhuur: www.brugseommeland.be > Recreatie > Fietsen.

Bewegwijzering: zeshoekige borden.

Info: een kaart met een uitgebreide beschrijving kost € 2, ? 050 30 55 00.

Waals-Brabant Vierkantshoeven en ruïnes

Golvende akkers die alleen onderbroken worden door statige vierkantshoeven: als u graag door zulk een landschap fietst, dan is het Circuit des Trois Provinces in Mellery (deelgemeente van Villers-la-Ville) een aanrader. Het is 17,7 km lang en combineert statige herenboerderijen, historische kapellen, plukjes natuur en zelfs een Romeinse heirbaan. De route is zo genoemd omdat ze eventjes op het grondgebied van Henegouwen komt en elders een uitzicht op de provincie Namen biedt. Er zitten een paar hellinkjes op het parcours, maar tegelijk is de afstand kort genoeg om deze tocht te combineren met een bezoek aan de abdijruïne van Villers-la-Ville.

Vertrek en aankomst: de kerk van Mellery.

Bewegwijzering: rode driehoek met twee puntjes.

Info: vraag een beschrijving van het circuit aan het Syndicat d’Initiative in Villers-la-Ville, Rue d’Abbaye 53, ? 071 87 98 98 en www.villers-la-ville.net

Luik Op het dak van België

De Veenroute (27 km) vanuit het Centre de la Nature in Botrange fietst over autovrije paden door naaldwouden en vooral door desolate veengebieden waar vroeger turf werd gewonnen. Dit zijn de Hoge Venen bij uitstek en dichter bij de natuur kunt u als fietser wellicht niet komen. Neem eten en drinken en een verrekijker mee. U fietst hier op het dak van België en de route is niet altijd vlak. Als u niet graag klimt op de fiets en toch volop wilt genieten, kunt u op de vertrek- en aankomstplaats een elektrische fiets huren voor een halve (€ 15) of een hele dag (€ 21).

Vertrek en aankomst: Centre de Nature, Route de Botrange 131, 4950 Robertville. Verhuur e-bikes: ? 080 44 03 00.

Bewegwijzering: volg de knooppunten CN Botrange-80-83-84-85-86bis-83-80-76-CN Botrange.

Info: de kaart van het knooppuntennetwerk Hoge Venen-Eifel kost € 9, ? 080 22 76 64, www.eastbelgium.com en www.botrange.be

Oost-Vlaanderen Kunst aan de Leie

Kunst en fietsen gaan goed samen! Via de knooppunten zijn ten zuiden van Gent twee fietslussen uitgestippeld onder het motto Bakens van kunst aan de Leie.

De eerste lus (28 km) is een aanrader als u de geliefde plekken van de Latemse schilders wilt zien: de bocht van de Leie, de dorpskern van Deurle, de sluis van Astene, het Kasteel van Ooidonk enz. Leuk is het kabelveer waarmee u zichzelf en uw fiets over de Leie kunt trekken. Nog op de route bevindt zich het Museum Dhondt-Dhaenens (Sint-Martens-Latem) met zijn collectie werken van de Latemse school.

De tweede lus (22 km) volgt het spoor van de onlangs overleden Roger Raveel en slingert zich door de rustige dorpen Machelen-aan-de-Leie, Gottem en Grammene.

Vertrek en aankomst voor beide lussen: Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. Fietsverhuur (Astene): ? 09 380 27 20.

Bewegwijzering: voor lus 1, knooppunten 5-3-4-9-11-12-90-86-20-14-13-11-9-6-5. Voor lus 2: 5-7-84-85-90-95-94-86-88-83-80-2-3-5.

Info: de kaart van Bakens van kunst aan de Leie kost € 2, ? 09 269 26 00 en www.toerisme-leiestreek.be

Vlaams-Brabant Panorama’s en druiven

Zo rustig! Op de Druivenfietsroute zult u niet kunnen geloven dat Brussel zo dichtbij ligt. Dit opvallend groene traject is 25 km lang en loopt langs zeven knooppunten door de Druivenstreek rond Overijse. Het parcours is niet vlak, maar uw inspanningen op de klimmetjes worden ruimschoots beloond met werkelijk schitterende vergezichten. Haal diep adem als u door het Zoniënwoud trapt en houd zeker halt voor een bezoekje aan het kerkje van Jezus-Eik (en eventueel aan één van de vele horecazaken hier). Fietst u deze route tussen eind juli en eind oktober, dan kunt u tafeldruiven inslaan bij een van de vier telers langs het parcours.

Vertrek en aankomst: Het huis van de tafeldruif, Waversesteenweg 2, 3090 Overijse. Fietsverhuurpunt in Jezus-Eik: ? 02 657 07 01.

Bewegwijzering: volg de lussen 40-6-7-57-60-44-40.

Info: een beschrijving kunt u downloaden via www.toerismevlaamsbrabant.be/fietsen. Toerisme Overijse: ? 02 785 33 73.

Luxemburg Door bos en dal

Een alleen-op-de-wereldgevoel is gegarandeerd als u ten zuidoosten van Vielsalm de 24,3 km lange lusroute Kleine gehuchtjes & uitgestrekte bossen volgt. Kilometers lang rijdt u door typisch Ardense bossen. Houd er rekening mee dat dit parcours op en neergaat (een e-bike kan hier nuttig zijn!). Onderweg doet u dorpjes en gehuchten aan waar de tijd heeft stilgestaan. Op het hoogste punt van de route, de Clairière de So Bêchefa (548 m) kunt u gebruik maken van gratis barbecuehutjes.

Vertrek en aankomst: Maison du Tourisme, Avenue de la Salm 50, 6690 Vielsalm. Fietsverhuur in Vielsalm (mountainbikes): ? 080 21 53 81 of 080 68 56 47.

Bewegwijzering: geen wegwijzers, maar u kunt de route uitprinten (of downloaden op gps) via www.circuits-de-belgique.be (tik in de zoekrobot Vielsalm in).

Info: bij het al genoemde Maison du Tourisme, ? 080 21 50 52 en www.vielsalm-gouvy.be

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content