10 informaticamysteries eindelijk ontsluierd!

Zoals de Bermudadriehoek heeft de informatica zo zijn mysteries. We bekijken er tien van nabij om door te dringen tot hun geheimen. Maar vertel het vooral niet verder...

1. Waarom bewaren fototoestellen bestanden altijd in een DCIM-map?

DCIM (Digital Camera IMages) is de standaardmap voor alle fototoestellen. Zodra een geheugenkaart in de camera wordt geplaatst, zoekt het toestel naar de DCIM-map. En als het er geen vindt, dan maakt het er zelf een aan. Sommige beeldbewerkingsprogramma’s zoeken ook naar deze map om te bewerken foto’s te lokaliseren. In principe is de map er dus om tijd te winnen. En als u de DCIM-map een andere naam geeft (bijvoorbeeld ‘verjaardag Julien 2012’), dan zal het fototoestel uw keuze aanvaarden... maar wél meteen een nieuwe DCIM-map aanmaken. Geef het dus maar op: u kunt toch niet winnen.

2. Adobe en Java blijven updaten.

Is dat gevaarlijk?

Gelukkig niet. Piraten gebruiken vaak Adobe Reader (dat PDF-bestanden opent) en Java (het platform waarmee u bepaalde webapplicaties kunt openen) om binnen te dringen in uw pc. De twee fabrikanten willen dus de gaten in de veiligheid dichten met de ene na de andere security update. U kunt de updates dus maar best aanvaarden. Als u voortduren- de updates van Adobe wilt vermijden, kunt u kiezen voor andere (gratis downloadbare) PDF-lezers zoals Foxit Reader, Nitro PDF of Nuance PDF Reader.

3. Kunt u een USB-stick zomaar uit de pc trekken?

Het beste is om op het symbool te klikken van de USB-stick in de meldingsbalk (beneden rechts) om hem veilig te verwijderen. Als u de stick eruit trekt op het moment dat Windows toegang krijgt tot een bestand op de stick, dan kan het document verloren gaan en moet u de hulpschijf soms opnieuw formateren. Bent u zeker dat u het bestand hebt opgeslagen en gesloten, dan is er geen risico.

4. U bekijkt een video op uw pc, maar dat lukt niet op een andere

Dat is omdat de ene pc over de juiste coder-decoder beschikt en de andere niet. In dat geval, download het programma K-Lite Codec Pack Full dat het merendeel van de bestaande video- (avi, flv, divX, XVID...) en audioformats (AAC en AC3) beheert. Of probeer 2 weken gratis divX Plus, waarna u divX Pro (euro 15) moet kopen.

5. De printer weigert te printen... en Windows grijpt niet in

U hebt het vast al meegemaakt: de printer wil niet werken, en wanneer u er zich bij hebt neergelegd dat u het printen moet annuleren door het document te schrappen uit de lijst van lopende opdrachten, geeft Windows niet thuis. De oorzaak kan liggen bij een corrupte driver, een probleem met de USB-kabel of de netwerkverbinding. Om het op te lossen moet u meestal pc én printer uitzetten. Al is er ook een meer elegante oplossing: download het programma Stalle Printer Repair App dat de lijst met opdrachten zal zuiveren van documenten die alles blokkeren.

6. Waarom laadt uw iPad niet op via uw computer?

Alle andere apparaten (van Apple of anderen) laden volledig op wanneer ze met uw pc verbonden zijn via een USB-poort. Maar uw iPad niet. Eigenlijk zit het probleem niet bij uw tablet: het is uw USB-poort die niet genoeg stroom levert. Als de reglementaire 10 watt niet wordt bereikt, krijgt u de boodschap ‘not charging . Eigenlijk laadt de USB-poort uw iPad wel een beetje op, maar dan traag en alleen zolang het scherm verlicht is. Probeer uw andere USB-poorten eens, want sommigen (de hoofdpoorten) zijn krachtiger dan andere.

7. Uw mail weigert een bestand in attachment door te sturen

Simpelweg omdat het te zwaar is! Uw mailprogramma of dat van het bedrijf waar u werkt, kunnen een beperking opleggen voor de omvang van verstuurbare berichten. Als dat het geval is, gebruik dan sites gespecialiseerd in het doorsturen van zware bestanden. De bekendste is YouSendIt die bestanden aanvaardt tot 100Mb via een eenvoudige webinterface.

8. Windows weigert een bestand te wissen

Neem het vooral niet persoonlijk. Wie u ook bent, Windows kan twee (goeie) redenen hebben om het bestand waar u vanaf wilt niet te wissen. De eerste is dat het een systeembestand betreft dat nodig is om uw pc te laten werken. In dat geval verhindert Windows u een grote kemel te schieten. In het tweede geval is het bestand in gebruik door uw computer op het moment dat u er zich van wilt ontdoen. Sluit het bestand (doc, xls of ander) alvorens het te wissen. Als het dan nog niet lukt, moet u de pc uitzetten en opnieuw opstarten, om in de vernieuwde configuratie eindelijk definitief af te rekenen met het fameuze bestand.

9. Wanneer het wissen van een programma sporen nalaat

Iedereen weet het: het de-installeren van een programma lukt zelden voor 100%. Er blijft altijd wel een icoontje in het menu achter of de boodschap dat het programma niet kan worden geopend. Voor het ruimen van wrakstukken die aan uw scherm blijven kleven zijn er tools als Obit Uninstaller (EN, FR maar geen NL) die ook de nutteloos geworden entries in het register opkuisen. En dan is er ook de befaamde Revo Uninstaller die eveneens puik werk levert.

10. Waar verstopt zich het programma dat u net hebt gedownload?

U downloadt een gratis programma en uw browser handelt de zaak af zonder u te melden waar hij het bestand opslaat. Enkel Internet Explorer is zo hoffelijk u te laten kiezen waar u het bestand kwijt wilt (een tip: maak een afzonderlijke map aan voor al uw freeware). Andere browsers werken liever solo, zonder u om raad te vragen. En u maar zoeken naar uw nieuwe programma. In Firefox (Mozilla) gaat u naar ‘Voorkeuren’ en kiest u het vak ‘Algemeen’. In de sectie ‘Down-loads’ kunt u de plek kiezen waar uw downloads naartoe moeten. U kunt ook het recht eisen om die plaats te kiezen telkens u iets down-loadt. In Chrome (Google) klikt u op het symbool van de kleine Engelse sleutel in de rechterbovenhoek en vervolgens op het vak ‘Under the hood’ (onder de motorkap). Scroll naar beneden tot ‘Download’ en vink daar ‘Ask where to save each file before Down-loading’ aan. Dat is dan geregeld!

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content