10 apps voor een rimpelloze vakantie

Deze tien apps zullen je uitstapjes vergemakkelijken, in België en daarbuiten.

Waze

(iOS/Android/Windows Phone) Om files te vermijden of er op zijn minst zo min mogelijk tijd aan te verspillen, is een routeplanner alleen soms niet genoeg. Gelukkig schiet Waze je te hulp!

De bekendste functie van de app is bestuurders te informeren over de locatie van vaste en mobiele flitscamera’s. Elke automobilist kan met een simpele druk op zijn smartphonescherm andere Waze-gebruikers waarschuwen voor deze snelheidscontroles.

Maar de interactieve applicatie heeft nog meer in zijn mars. Zoals in real time de snelheid registeren van alle gebruikers die online zijn. Zo weet Waze dus ook waar de gemiddelde snelheid afneemt, of waar het verkeer helemaal strop zit. Om vervolgens alternatieve routes te suggereren waarmee je die pijnpunten vrolijk kan omzeilen.

CoPilot Premium

(iOS/Android/Windows Phone) Geen zin om een stadsplan mee te zeulen? Tover dan gewoon je smartphone om in een navigatiesysteem en kuier door de straten van een wildvreemde stad alsof je er al je leven lang woont. De betalende versie (€29) van de app biedt kaarten van alle landen van West- en Oost-Europa. Download ze vóór je vertrek: zo kan je, eenmaal ter plekke, de app gebruiken zonder netwerkverbinding. Met andere woorden: zonder roamingkosten.

Google Translate

(iOS/Android/Windows Phone) Nee, niet iedereen spreekt Nederlands. En met een klein mondje Frans, Engels of Spaans kan je je niet in alle omstandigheden uit de slag trekken. Maar ook hier kan je smartphone je een handje helpen of misschien zelfs uit heikele situaties redden. De vertalingen van deze app zijn misschien wat uit de losse pols, maar er zijn situaties genoeg waarin je daarmee al heel blij zal zijn.

Wi-Fi Finder

(iOS/Android)

Als je in het buitenland niet heel goed let op wat je doet met je smartphone – of het nu bellen is of surfen -, dan kan de factuur van de operator wel eens hard aankomen. Om dit te voorkomen, kan je best, telkens je de kans ziet, gebruik maken van wifi. Deze app helpt je om de dichtstbijzijnde verbinding te vinden en geeft aan of die gratis is of niet.

Airbnb

(iOS/Android)

Deze app biedt toegang tot een breed spectrum van kamers bij privéeigenaars in meer dan 34.000 steden over de hele wereld. Een ervaring die je wegleidt van platgetreden paden en in direct contact brengt met de lokale bevolking. En dat vaak ook nog eens tegen aantrekkelijke prijzen! Bijzonder handig voor wie last minute vertrekt.

Trip Advisor

(iOS/Android).

Ideaal voor het vinden van hotels en restaurants. En ook van plaatsen die de moeite van een bezoek waard zijn (monumenten, tentoonstellingen,...). Dit alles verrijkt met commentaren van andere reizigers. Als je die kritisch bekijkt, zijn ze een goeie manier om onaangename verrassingen en valkuilen te vermijden. Je kan met deze app ook activiteiten vinden op basis van je locatie: je krijgt in geen tijd een overzicht van alle mogelijkheden in de buurt.

Around Me

(iOS/Android/Windows Phone).

Dankzij geolocalisatie laat deze app je in een oogwenk weten waar het dichtstbijzijnde benzinestation is, of geldautomaat, of ziekenhuis,... Of je nu in New York, in Milaan of in Tokio bent. Om maar een paar steden te noemen.

Toilet Finder

(iOS/Android/Windows Phone).

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent gezellig op pad wanneer zich plots een dwingende noodzaak manifesteert. Paniek! Wanhopig zoeken naar een bord met de verlossende letters WC. Met deze app vermijd je dit probleem: hij verklapt je de locatie van meer dan 70.000 toiletten wereldwijd. Deze vrucht van de samenwerking van duizenden toeristen zegt je ook of ze al dan niet gratis zijn en toegankelijk voor mensen met een beperking.

Convert

(iOS).

Ga je naar een land waar ze niet in euro’s betalen? Dan moet je de wisselkoers in de gaten houden en bij elke aankoop rekenmachine spelen in je hoofd. Maar niet alleen de valuta kunnen je kopbrekens bezorgen. Het wordt morgen 73° Fahrenheit. Hoe kleed je je daarop? En wat is een maat 36 in Engeland? Om dit soort problemen aan te kunnen, is het een goed idee om op je smartphone een app als Convert te installeren. Met tal van functies, maar eenvoudig en efficiënt. Ben je een Android-gebruiker? Dan is Vert een alternatief (IOS / Android).

Skype

Viber

(Skype: iOS/Android/Windows Phone) (Viber: iOS/Android/Windows Phone) Geen zin om een fortuin te spenderen aan hoteltelefoons of je eigen mobieltje? Maak gebruik van het wifi-netwerk dat op je reisweg ligt. Met deze apps bel je je vrienden en familie die deze apps ook geïnstalleerd hebben op hun smartphone, tablet of computer. Met Skype kan je bovendien ook bellen naar een traditioneel telefoonnummer.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content