© Getty Images/iStockphoto

Zeebodem slikt 70 kilogram plastic per vierkante kilometer

Van al het plastic dat in de oceanen terecht komt, eindigt 94 procent op de zeebodem. Dat is gemiddeld 70 kilogram plastic per vierkante kilometer, zegt de Britse onderzoeksorganisatie Eunomia in het junirapport.

Eunomia ontwikkelde een infografiek die aangeeft waar het afval dat in de oceanen eindigt, vandaan komt en wat er daarna mee gebeurt.

Zeebodem slikt 70 kilogram plastic per vierkante kilometer
© Eunomia

Opvallend daarbij is dat meer dan 80 procent van het plastic in de oceanen afkomstig is van het land. Het betreffen grotere stuks zoals plastic flessen en ander verpakkingsmateriaal. De rest van het plastic afval wordt geloosd op zee en is met name afkomstig uit de visserijsector. Het gaat dan onder meer om verloren of afgedankt vismateriaal.

Drijvend plastic

In totaal zal 94 procent van het plastic dat in de oceanen terecht komt op de zeebodem eindigen. “We schatten dat er gemiddeld 70 kilogram plastic aanwezig is per vierkante kilometer zeebodem”, schrijven de auteurs in het rapport.

De onderzoekers zeggen dat er vandaag veel projecten zijn die het opruimen van drijvend plastic voor ogen hebben. Toch blijkt volgens hen dat slechts 1 procent van het plastic, of minder dan 1 kilogram per vierkante kilometer, blijft drijven.

Deze concentratie neemt wel toe op sommige plekken zoals de North Pacific Gyre in de Stille Oceaan, waar zeestromen in een cirkelvormige beweging bij elkaar komen. De concentratie plastic aan de oppervlakte van het water is er gemiddeld 18 kilogram per vierkante meter.

Stranden spannen de kroon

De hoeveelheid plastic afval op de stranden is volgens het rapport vijf keer groter dan werd aangenomen.

“Soms wordt afval rechtstreeks op de stranden gedropt, andere plastics spoelen aan. Duidelijk is wel dat er een uitwisseling is tussen afval in de zee en op het strand. Door de stranden proper te houden, helpen we de oceanen schoon te maken”, besluiten de auteurs.

Eunomia is een van de leidende onderzoekorganisaties die de afkomst en de impact van afval op het mariene leven wereldwijd onderzoeken. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content