"Het gaat om een zelfevaluatie, die wordt uitgevoerd naast de officiële beoordeling van de Zorginspectie", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het is vooral de bedoeling dat de Woonzorgcentra zich kunnen vergelijken met andere centra en daar lessen uit trekken." De centra krijgen parameters om zelf de de kwaliteit van de zorg, de zorgverleners en de veiligheid te meten. In een tweede fase komen er ook subjectieve criteria en kunnen bewoners hun mening over de levenskwaliteit geven.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgt elke voorziening dan een individueel rapport, waarna de centra zich met elkaar kunnen vergelijken. "Ze worden aangemoedigd die gegevens openbaar te maken, maar er is
geen invloed op de erkenning van de instelling. Daarvoor blijft de officiële inspectie verantwoordelijk." Minister Vandeurzen is tevreden dat de sector aan het project wil meewerken.

"Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee een belangrijke mijlpaal zetten. De eerste feedbackrapporten worden verwacht in september 2013." Uit een rapport van de Zorginspectie bleek eind oktober dat tachtig procent van de Vlaamse centra van behoorlijke tot goede kwaliteit is. Personeelstekort vormt het grootste probleem.

"Het gaat om een zelfevaluatie, die wordt uitgevoerd naast de officiële beoordeling van de Zorginspectie", zegt Ria Vandenreyt van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het is vooral de bedoeling dat de Woonzorgcentra zich kunnen vergelijken met andere centra en daar lessen uit trekken." De centra krijgen parameters om zelf de de kwaliteit van de zorg, de zorgverleners en de veiligheid te meten. In een tweede fase komen er ook subjectieve criteria en kunnen bewoners hun mening over de levenskwaliteit geven. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgt elke voorziening dan een individueel rapport, waarna de centra zich met elkaar kunnen vergelijken. "Ze worden aangemoedigd die gegevens openbaar te maken, maar er is geen invloed op de erkenning van de instelling. Daarvoor blijft de officiële inspectie verantwoordelijk." Minister Vandeurzen is tevreden dat de sector aan het project wil meewerken. "Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee een belangrijke mijlpaal zetten. De eerste feedbackrapporten worden verwacht in september 2013." Uit een rapport van de Zorginspectie bleek eind oktober dat tachtig procent van de Vlaamse centra van behoorlijke tot goede kwaliteit is. Personeelstekort vormt het grootste probleem.