Het zou erg hypocriet zijn als ik u zou vertellen dat die gedachte nog nooit bij mij is opgekomen. En nog hypocrieter te beweren dat dit me nog nooit op de zenuwen heeft gewerkt. Toch is er een goede reden voor dat winkelgedrag.

Zolang we werken en een gezin runnen, wordt onze tijdsindeling ons gewoon opgedrongen. We staan om 7 uur op omdat de bus om 8.15 uur vertrekt. Naar de kapper gaan en boodschappen doen, zijn voor 's zaterdags, de enige dag waarop dit soort zaken kunnen. Zodra we uit het arbeidscircuit stappen, omdat we met pensioen zijn (of werkloos), moeten we zelf op zoek naar ankerpunten die de week haar ritme geven. Zonder die referentiepunten raken we de pedalen kwijt en moeten we - in plaats van op automatische piloot te functioneren - ons elke dag weer over details buigen, die ons confronteren met de grote leegte die voor ons ligt. Onszelf een doel stellen, zet onze motor weer in beweging. En omdat we altijd al onze inkopen deden op zaterdag, blijven we dat gewoon doen. We doen wat in de lijn van de verwachtingen ligt en gaan - zoals iedereen - winkelen op zaterdag, om te rusten op zondag. Afscheid nemen van het beroepsleven betekent voor velen een (klein of groot) verlies van de persoonlijke en sociale identiteit. Het is dus belangrijk om te voelen dat we erbij horen en net als onze buren op zaterdags te stressen aan de charcuterie-afdeling. Waarom zouden gepensioneerden anders moeten gaan leven dan hun medemensen?

Vooral omdat het leven van een aantal onder hen niet veel van dat van hardwerkende mensen verschilt. Tussen de cursus, het vrijwilligerswerk, het van school halen of naar de judoles brengen van de kleinkinderen of de zorg voor bejaarde ouders door - tijdens hun race tegen de klok, dus - moeten ook zij nog de tijd vinden om inkopen te doen in het warenhuis. Kortom: gepensioneerden hebben, net als iedereen, stress. :-)

Het zou erg hypocriet zijn als ik u zou vertellen dat die gedachte nog nooit bij mij is opgekomen. En nog hypocrieter te beweren dat dit me nog nooit op de zenuwen heeft gewerkt. Toch is er een goede reden voor dat winkelgedrag.Zolang we werken en een gezin runnen, wordt onze tijdsindeling ons gewoon opgedrongen. We staan om 7 uur op omdat de bus om 8.15 uur vertrekt. Naar de kapper gaan en boodschappen doen, zijn voor 's zaterdags, de enige dag waarop dit soort zaken kunnen. Zodra we uit het arbeidscircuit stappen, omdat we met pensioen zijn (of werkloos), moeten we zelf op zoek naar ankerpunten die de week haar ritme geven. Zonder die referentiepunten raken we de pedalen kwijt en moeten we - in plaats van op automatische piloot te functioneren - ons elke dag weer over details buigen, die ons confronteren met de grote leegte die voor ons ligt. Onszelf een doel stellen, zet onze motor weer in beweging. En omdat we altijd al onze inkopen deden op zaterdag, blijven we dat gewoon doen. We doen wat in de lijn van de verwachtingen ligt en gaan - zoals iedereen - winkelen op zaterdag, om te rusten op zondag. Afscheid nemen van het beroepsleven betekent voor velen een (klein of groot) verlies van de persoonlijke en sociale identiteit. Het is dus belangrijk om te voelen dat we erbij horen en net als onze buren op zaterdags te stressen aan de charcuterie-afdeling. Waarom zouden gepensioneerden anders moeten gaan leven dan hun medemensen?Vooral omdat het leven van een aantal onder hen niet veel van dat van hardwerkende mensen verschilt. Tussen de cursus, het vrijwilligerswerk, het van school halen of naar de judoles brengen van de kleinkinderen of de zorg voor bejaarde ouders door - tijdens hun race tegen de klok, dus - moeten ook zij nog de tijd vinden om inkopen te doen in het warenhuis. Kortom: gepensioneerden hebben, net als iedereen, stress. :-)