Welzijnszorg focust op huisvesting, gezondheid en mobiliteit

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Extra middelen voor de renovatie van sociale woningen en huurwoningen, gezondheidszorg met bewegingscoaches en voedingsdeskundigen en het recht op basisbereikbaarheid. Dat zijn grofweg de drie eisen die Welzijnszorg naar voren schuift in haar nieuwe eindejaarscampagne.

Mensen in armoede wonen vaak in woningen met hoge energiekosten, vochtproblemen of andere gebreken. Welzijnszorg vraagt daarom om de doelstelling van het Vlaamse Pact 2020 te realiseren. Dat voorziet tegen 2020 een halvering van het bevolkingsaandeel dat een woning betrekt met twee of meer structurele gebreken.

Omdat armen veel minder kansen hebben op een gezond leven vraagt Welzijnszorg, naast financiële tussenkomst voor raadpleging van artsen, hulp op vlak van gezonde voeding, voldoende beweging en een gezonde leefomgeving. Daarvoor moeten multidisciplinaire eerstelijnspraktijken worden opgericht die armen begeleiding op maat aanbieden.

Om de problemen op vlak van vervoersarmoede te verhelpen, vraagt Welzijnszorg dat ‘basisbereikbaarheid’ een decretaal verankerd, afdwingbaar recht wordt. Dit moet iedereen garanderen dat bepaalde bestemmingen van sociaal, economisch en maatschappelijk belang via het openbaar vervoer op een betaalbare en toegankelijke manier bereikbaar zijn.

De nieuwe campagne ‘Toekomst zonder armoede’ werd donderdag in Vilvoorde gelanceerd met de begraving in de Toekomststraat van een tijdscapsule met hierin wensen voor een toekomst zonder armoede, neergeschreven door mensen in armoede, vrijwilligers en sympathisanten. In 2030 zal Welzijnszorg de tijdscapsule opgraven om na te gaan wat van de wensen terechtgekomen is. Momenteel leeft in ons land nog steeds een op de zeven mensen in armoede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content