Goed, het is zeker geen dagelijkse gewoonte. Mijn doordeweekse menu bestaat eerder uit groenten en wortelsap. Maar ik lig er niet van wakker. En zolang het geen dagelijkse routine wordt, zijn deze verschillen net heilzaam, weten specialisten. Omdat ze je helpen de gezonde lijn door te trekken op langere termijn. Ik kan dat volmondig beamen.
Maar niets is erger dan occasioneel gastronomisch plezier (en ik heb het hier niet meer over de hamburger, alhoewel) te laten vergallen door een tafelgenoot die zuinig knabbelt op een blaadje sla (?de saus, kan u die apart serveren aub?"). En die je vervolgens op het hart drukt dat ze echt geen honger meer heeft na een radijsje met wat zout als voorgerecht! Uit een enquête van Weight Watchers blijkt dat van de 72 % Belgische vrouwen die aangeven dat ze af en toe gefrustreerd het restaurant verlaten, maar liefst 63 % dat wijt aan het gezelschap van vriendinnen die mini hapjes van hun bord pikken of die zich negatief uitlaten over eten (52 %). ?Daarvan word je dik. Dat is slecht voor je cholesterol. Dat geeft pukkels. Daar krijg je een indigestie van. Daarvan krijg je een stinkende adem." Onmogelijk om nog rustig van je frietjes te smullen met een vriendin die je gedetailleerd uitlegt hoe deze weerzinwekkende boosdoeners in je lichaam tekeergaan als seriemoordenaars voor je bloedvaten! Hannibal Lecter, weg uit mijn bord!
Het ergste is dat we ons aanpassen. Ook al werkt het gedrag van onze vriendinnen ons danig op de zenuwen, toch wijzen we op de kaart niet dat gerecht aan waar we eigenlijk van zitten te watertanden, maar bestellen we iets dat aansluit bij hun voorkeuren (35 %). Adieu frietjes, mayo, hamburger..."Geef mij maar euh... een salade!" Het goede nieuws is dat we met ouder worden - vanaf de leeftijd van 40 jaar- wat meer durven opkomen voor onze eigen voorkeuren. Niettemin geven 3 op de 10 vrouwen toe dat ze op restaurant niet het gerecht nemen dat het aantrekkelijkste lijkt, maar wel dat wat hen het gezondste lijkt. Voor wie om medische redenen moet uitkijken of voor wie heel vaak restaurants bezoekt is dat logisch. Maar voor de grote groep anderen voor wie restaurantbezoek toch een beetje feest is, heeft dit een triest kantje. Waarom zouden we op die momenten niet eens even mogen vergeten wat we hebben gelezen en gehoord over voeding en alleen onthouden dat eten ook genieten is. De chefs die zich in de keuken dubbelplooien zullen je alvast dankbaar zijn!

Goed, het is zeker geen dagelijkse gewoonte. Mijn doordeweekse menu bestaat eerder uit groenten en wortelsap. Maar ik lig er niet van wakker. En zolang het geen dagelijkse routine wordt, zijn deze verschillen net heilzaam, weten specialisten. Omdat ze je helpen de gezonde lijn door te trekken op langere termijn. Ik kan dat volmondig beamen.Maar niets is erger dan occasioneel gastronomisch plezier (en ik heb het hier niet meer over de hamburger, alhoewel) te laten vergallen door een tafelgenoot die zuinig knabbelt op een blaadje sla (?de saus, kan u die apart serveren aub?"). En die je vervolgens op het hart drukt dat ze echt geen honger meer heeft na een radijsje met wat zout als voorgerecht! Uit een enquête van Weight Watchers blijkt dat van de 72 % Belgische vrouwen die aangeven dat ze af en toe gefrustreerd het restaurant verlaten, maar liefst 63 % dat wijt aan het gezelschap van vriendinnen die mini hapjes van hun bord pikken of die zich negatief uitlaten over eten (52 %). ?Daarvan word je dik. Dat is slecht voor je cholesterol. Dat geeft pukkels. Daar krijg je een indigestie van. Daarvan krijg je een stinkende adem." Onmogelijk om nog rustig van je frietjes te smullen met een vriendin die je gedetailleerd uitlegt hoe deze weerzinwekkende boosdoeners in je lichaam tekeergaan als seriemoordenaars voor je bloedvaten! Hannibal Lecter, weg uit mijn bord!Het ergste is dat we ons aanpassen. Ook al werkt het gedrag van onze vriendinnen ons danig op de zenuwen, toch wijzen we op de kaart niet dat gerecht aan waar we eigenlijk van zitten te watertanden, maar bestellen we iets dat aansluit bij hun voorkeuren (35 %). Adieu frietjes, mayo, hamburger..."Geef mij maar euh... een salade!" Het goede nieuws is dat we met ouder worden - vanaf de leeftijd van 40 jaar- wat meer durven opkomen voor onze eigen voorkeuren. Niettemin geven 3 op de 10 vrouwen toe dat ze op restaurant niet het gerecht nemen dat het aantrekkelijkste lijkt, maar wel dat wat hen het gezondste lijkt. Voor wie om medische redenen moet uitkijken of voor wie heel vaak restaurants bezoekt is dat logisch. Maar voor de grote groep anderen voor wie restaurantbezoek toch een beetje feest is, heeft dit een triest kantje. Waarom zouden we op die momenten niet eens even mogen vergeten wat we hebben gelezen en gehoord over voeding en alleen onthouden dat eten ook genieten is. De chefs die zich in de keuken dubbelplooien zullen je alvast dankbaar zijn!