© getty images

Weer met twee

Gisteren nog een gezin, vandaag met z’n tweetjes aan de ontbijttafel. De kinderen hebben het ouderlijke huis verlaten. Dat is even wennen. Maar evengoed is het een boeiende periode die je relatie een boost geeft.

De gouden jaren, zo wordt de periode nadat alle kinderen het huis uit zijn wel eens genoemd. “Als een koppel het goed heeft met elkaar, zijn het vaak de meest kwalitatieve jaren”, weet seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. “Ben je als vijftiger of zestiger gezond, nemen de zorgtaken niet meer de bovenhand, is er financieel ruimte, dan kan je in die periode veel ondernemen. Je hebt meer tijd voor hobby’s, reizen, culturele evenementen, een opleiding,...” En meer tijd voor elkaar.

Reorganiseren

Elk gezin heeft zijn eigen regels en gewoonten. De relaties tussen de gezinsleden onderling zijn op elkaar afgestemd, en als alles goed zit, in evenwicht. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Wanneer iemand weg gaat, zorgt dat voor verandering. “Elke verandering leidt tot verstoring”, stelt klinisch psycholoog en gezinstherapeut Lieven Migerode. “Maar het is niet zo dat koppels wier kin- deren het huis verlaten massaal bij me aankloppen. Kinderen krijgen is vaak een veel grotere verandering. Kinderen nemen wel veel tijd in beslag. Als de laatste uitvliegt, komt er plots veel tijd vrij. En dat vraagt om een reorganisatie. Je moet als koppel op zoek naar een nieuw evenwicht, naar wat je samen doet en wat je alleen wil doen.”

Voor koppels die jarenlang enkel ouders waren is het moeilijk om samen opnieuw een leven uit te bouwen.

Tortelduifjes met ervaring

Want al is de liefde tussen partners nog groot, het wordt nooit meer zoals voor je kinderen kreeg. Lieven Migerode: “Wie pas een koppel is, wil altijd samen zijn. Maar dan ga je werken, je krijgt kinderen en je moet het stellen met de gestolen momentjes samen. Soms leeft dan de idee: als de kinderen het huis uit zijn, gaan we weer veel samen zijn. Maar zo werkt het niet. Het past niet meer bij je leeftijd om de hele dag als tortelduifjes bij elkaar te zijn. De ene wil graag pottenbakken, de andere fietsen. En dat is goed: je moet nieuwe ideeën binnenbrengen. Het maakt je interessanter voor je partner.”

Volgens de psycholoog moet je opletten met uitspraken zoals ‘later, als de kinderen het huis uit zijn, dan...’. “Het idee van later komt de hemel, klopt niet. Een realiteit is bijvoorbeeld dat je later niet altijd zo gezond meer bent. Partners kunnen ook op een heel verschillend tempo ouder worden. Wat als je de droom had om samen naar Compostela te stappen en de ene is nog fluks en de andere kampt met gezondheidsproblemen? Wat doe je dan nog samen? Ik gebruik graag de metafoor van het fietsen – de elektrische fiets even buiten beschouwing gelaten. Ik fietste vroeger harder dan mijn vrouw. Als wij samen fietsten, moest ik trager gaan. De snelste moet altijd trager gaan. En partners moeten elkaar ook gunnen dat de snelste al eens sneller gaat rijden met vrienden. Als je in het verleden oplossingen voor zulke problemen hebt gevonden in je relatie, dan vind je die ook in de belangrijke overgangsfasen.”

Voorbereiden

Toch gaan koppels steeds vaker op latere leeftijd uit elkaar. In 2020 waren in bijna 20% van de gescheiden koppels beide partners tussen 50 en 65 jaar. Dat zegt uiteraard niets over het feit of zij nog thuiswonende kinderen hadden of niet, en of ze wel kinderen hadden. Maar het is wel de leeftijd waarop de meeste mensen in de legenestfase zitten. “Zeker bij koppels waar het ouderschap centraal heeft gestaan en niet zozeer hun relatie, kan het feit dat de kinderen het huis uit zijn voor spanningen of problemen zorgen”, ervaart Rika Ponnet. “Zij hebben het gevoel dat er niet veel meer overschiet van de relatie. Belangrijke transities, zoals deze fase, tonen vaak waar de kracht en de kwetsbaarheid van een koppel zit.”

In haar praktijk merkt de seksuoloog dat het voor koppels die jarenlang enkel ouders waren, een moeilijke opdracht is om opnieuw een gezamenlijk leven uit te bouwen, om gezamenlijke activiteiten te vinden. “Wie graag samen is, gaat geregeld wandelen, uit eten, naar een concert,... zonder de kinderen. Het is zoals met een pensio-nering: voorzie dat. Weet dat die tijd er komt. Er komt ook vroeger al ruimte vrij om samen dingen te doen. Een kind van tien is niet hetzelfde als een kind van 18 jaar.”

Ook Lieven Migerode vindt dat koppels er goed aan doen deze fase voor te bereiden door zich ook voordien niet enkel op de kinderen te richten. Maar er zijn verzachtende omstandigheden waarom mensen die voorbereidingsfase gemist kunnen hebben. “Veel hangt ook van de kinderen af. Als je pubers en adolescenten moeilijk hun weg vinden in het leven, dan ben je als ouder uiteraard heel veel met je kinderen bezig en heb je niet veel tijd om je voor te bereiden op de periode die na hun vertrek volgt. Vinden ze dan toch plots hun weg, dan slaak je als ouder een zucht van opluchting. Maar tegelijk besef je ook dat je drie jaar over niets anders dan de kinderen hebt gepraat en pas dan bedenkt: waar gaan we het nu over hebben?”

Weer met twee
© getty images

Een andere factor die de legenest-fase meer of minder makkelijk maakt, zijn vrienden en familie. Zitten zij in dezelfde levensfase, dan zal je als koppel ook makkelijker een evenwicht vinden.

En wat met singles?

Storten alleenstaande ouders die net hun laatste telg zagen vertrekken zich massaal op de datingmarkt? Niet echt, zo ervaart relatiebemiddelaar Rika Ponnet. “Er wordt in die leeftijdsgroep wel behoorlijk gedatet. Maar de tijd dat mensen hun zoektocht naar een partner on hold zetten tot de kinderen het huis uit zijn, ligt achter ons. Het merendeel van de alleenstaanden gaat op zoek naar een partner wanneer de nood aan een relatie de kop op steekt, los van het feit of de kinderen nog thuis wonen. Vroeger namen gescheiden vrouwen grotendeels de zorg voor de kinderen op en hadden ze amper tijd om te daten. Nu die zorg meer verdeeld is, staan zowel pa als ma sneller open voor een nieuwe relatie.”

Wat je wel geregeld ziet is dat nieuwe partners met kinderen uit een vorige relatie pas gaan samenleven als de kinderen het huis uit zijn. “Omdat een nieuw samengesteld gezin vaak ingewikkeld is en loyaliteitsconflicten met zich meebrengt. Als je dan na een latrelatie van vijf jaar gaat samenleven met je partner, is dat ook een nieuw verhaal, met bijhorende uitdagingen. Maar voor veel mensen brengt het rust om niet meer uit reistassen te moeten leven en de hele tijd te moeten verhuizen. Ze zijn blij dat er een keuze wordt gemaakt om ergens samen te gaan leven.”

Caroline Anseeuw, coach: Op date met je partner

Caroline Anseeuw voelde dat haar relatie ingepalmd werd door de dagelijkse beslommeringen. Het koppel besloot opnieuw romantisch te gaan daten, met elkaar. De ondernemerscoach bundelde haar ervaring en tips in het boek ‘De magie van onvergetelijke dates thuis’.

“Mijn man en ik zijn ongeveer 12 jaar samen en we hebben lang een latrelatie gehad. Als onze kinderen bij ons waren, zagen we elkaar niet. Waren de kinderen bij onze ex-partners, dan gingen we vaak echt daten, met alles erop en eraan. We zijn gaan samenwonen toen alle kinderen het huis uit waren of gingen studeren. Onder ons tweetjes hadden we wel nog gezellige babbels, maar die gingen voornamelijk over het werk, de kinderen, de dagelijkse beslommeringen,... Dat is niet hetzelfde als wanneer je op date gaat en echt interesse toont in elkaar. Dat wilden we graag terug. Dus spraken we af dat we om de twee weken, elk om beurt, een leuke date zouden organiseren. Naar een museum, op restaurant, naar de bioscoop,... We probeerden er altijd iets specialers van te maken dan raprap even samen iets gaan eten. Maar toen kwam corona. Al snel besloten we themadates thuis te organiseren. Ik vond dat echt magisch. Het feit dat je thuis blijft, maakt dat je ongeremder bent, je bent meer jezelf. En het thema biedt je meteen een niet alledaags gespreksonderwerp. We hebben dates georganiseerd rond reizen, een spelletjesavond, glamping, een dankbaarheidsritueel,...”

“Sinds we weer kunnen gaan en staan waar we willen, doen we een combinatie van dates thuis en buitenshuis. We hebben wel enkele afspraken gemaakt. Zo mogen we niet praten over het werk, de kinderen of over onderwerpen die negatieve energie brengen. In het prille begin van een relatie wil je toch ook enkel positieve vibes uitstralen? Het is vooral belangrijk dat je echt moeite doet voor de date: kleed je op, maak elkaar warm voor het avondje uit met een brief of een sms’je,... Zet het in je agenda en maak het heilig. Het is niet omdat het een afspraakje is met je partner, dat je het op het laatste nippertje toch mag afzeggen.”

“Koppels die al een tijd samen zijn, daten te weinig. Zolang er kinderen zijn, ben je in een flow, je bent bezig. Tot die het huis uit zijn en je merkt: wow, nu zijn wij elke avond met ons twee thuis. Pas op, ik geniet ervan om in mijn jogging in de zetel te liggen. Maar ik miste het moeite doen voor elkaar, de vrolijkheid, de lichtheid. Die dates zijn onze manier om met het lege nest om te gaan en om terug te connecteren met elkaar.”

Caroline Anseeuw, De magie van onvergetelijke dates thuis Paris Books, 22,99 euro, isbn 9789493191983

Partner Content