Minimumpensioenen zelfstandigen en werknemers volledig gelijkgeschakeld

De minimumpensioenen voor zelfstandigen en werknemers worden op 1 augustus volledig gelijkgeschakeld. Het gaat hier om het minimumpensioen na een volledige loopbaan van 45 jaar.

Een minimaal gezinspensioen voor zowel werknemers als zelfstandigen ligt vanaf dan op 1.460,45 euro, voor alleenstaanden op 1.168,73 en het overlevingspensioen op 1.150,35 euro.

Ook kinderen met diabetes krijgen nieuwe pleister terugbetaald

Kinderen en adolescenten met diabetes type 1 krijgen vanaf 1 augustus ook de sensorpleisters terugbetaald waarmee ze hun glucosegehalte kunnen meten. Hierdoor zullen de kinderen veel minder vingerprikjes moeten ondergaan.

Eerder was al de terugbetaling van de sensorpleisters, waarin een piepklein naaldje of sensor zit waardoor het glucosegehalte kan worden afgelezen met een toestel, voor volwassenen goedgekeurd. Dat betekent dat België een van de weinige landen is waar de pleisters door de overheid worden terugbetaald.

De terugbetaling is goed nieuws voor de 3.100 kinderen in ons land die worden getroffen door diabetes type 1, een auto-immuunziekte die vooral kinderen treft. De pleister betekent dat ze niet langer in hun vinger moeten worden geprikt om hun suikerwaardes te meten. Nu moeten ze dat meerdere malen per dag doen.

Ze kunnen de sensoren verkrijgen bij hun bezoek aan hun diabetescentrum. Niet iedereen zal de sensoren kunnen gebruiken. Er geldt een minimumleeftijd voor het gebruik van de pleisters van vier jaar. Sommige mensen reageren ook allergisch. De vingerprik verdwijnt ook niet helemaal: bij sterk wisselende glucosewaarden zal toch nog moeten worden geprikt.

Minister Maggie De Block vroeg bij de aankondiging ook nog wat geduld. De diabetescentra zullen niet iedereen in augustus sensoren kunnen bezorgen. Patiënten en hun ouders moeten ook opgeleid worden in het gebruik van de sensorpleisters. Het Riziv raadt patiënten dan ook aan te wachten tot hun volgende afspraak in het diabetescentrum.

Minimumpensioenen zelfstandigen en werknemers volledig gelijkgeschakeldDe minimumpensioenen voor zelfstandigen en werknemers worden op 1 augustus volledig gelijkgeschakeld. Het gaat hier om het minimumpensioen na een volledige loopbaan van 45 jaar. Een minimaal gezinspensioen voor zowel werknemers als zelfstandigen ligt vanaf dan op 1.460,45 euro, voor alleenstaanden op 1.168,73 en het overlevingspensioen op 1.150,35 euro. Ook kinderen met diabetes krijgen nieuwe pleister terugbetaaldKinderen en adolescenten met diabetes type 1 krijgen vanaf 1 augustus ook de sensorpleisters terugbetaald waarmee ze hun glucosegehalte kunnen meten. Hierdoor zullen de kinderen veel minder vingerprikjes moeten ondergaan. Eerder was al de terugbetaling van de sensorpleisters, waarin een piepklein naaldje of sensor zit waardoor het glucosegehalte kan worden afgelezen met een toestel, voor volwassenen goedgekeurd. Dat betekent dat België een van de weinige landen is waar de pleisters door de overheid worden terugbetaald. De terugbetaling is goed nieuws voor de 3.100 kinderen in ons land die worden getroffen door diabetes type 1, een auto-immuunziekte die vooral kinderen treft. De pleister betekent dat ze niet langer in hun vinger moeten worden geprikt om hun suikerwaardes te meten. Nu moeten ze dat meerdere malen per dag doen. Ze kunnen de sensoren verkrijgen bij hun bezoek aan hun diabetescentrum. Niet iedereen zal de sensoren kunnen gebruiken. Er geldt een minimumleeftijd voor het gebruik van de pleisters van vier jaar. Sommige mensen reageren ook allergisch. De vingerprik verdwijnt ook niet helemaal: bij sterk wisselende glucosewaarden zal toch nog moeten worden geprikt. Minister Maggie De Block vroeg bij de aankondiging ook nog wat geduld. De diabetescentra zullen niet iedereen in augustus sensoren kunnen bezorgen. Patiënten en hun ouders moeten ook opgeleid worden in het gebruik van de sensorpleisters. Het Riziv raadt patiënten dan ook aan te wachten tot hun volgende afspraak in het diabetescentrum.