Drinkwater

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VWM) heeft op 1 januari haar tarieven voor drinkwater verhoogd. Dit betekent dat gezinnen in West- en Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant 3,09% meer zullen moeten betalen. De jaarlijkse vaste vergoeding wordt ? 46,79. Elke inwoner heeft daarbij recht op 15 kubieke meter gratis drinkwater per jaar. Voor het verbruik boven deze 15 m³ wordt in Oost- en West-Vlaanderen ? 2,02 per m³ betaalt, in Vlaams-Brabant ? 1,91 en in Limburg ? 1,52.

Digitale televisie

De regering besliste om de btw op een abonnement voor digitale televisie en bijhorende diensten op te trekken van 12% naar 21%. Kabelabonnement, auteursrechten en extra zenderpakketten worden daardoor duurder. Op de huur van de decoder betaalde u reeds 21% btw.

Bellen en surfen met Belgacom

Belgacom heeft op 1 januari de tarieven voor vaste en mobiele telefoon en enkele internetabonnementen met 3,41% verhoogd. Bepaalde pre-paid mobiele tariefplannen zullen binnenkort met eenzelfde percentage worden opgetrokken.

Postzegels

Gewone postzegels werden bij de jaarovergang 4 eurocent duurder. Een genormaliseerde zending in het binnenland kost voortaan ? 0,75 in plaats van ? 0,71 indien u 1 postzegel koopt. Aangekocht per 10 zegels betaalt u voortaan ? 0,65 in plaats van ? 0,61.

Zegels voor genormaliseerde zendingen binnen Europa worden 6 eurocent duurder en voor genormaliseerde zendingen naar de rest van de wereld 9 eurocent.

Boete voor dronken rijden

Wie met een glaasje teveel achter het stuur van zijn wagen kruipt, betaalt daarvoor sinds 1 januari een hogere boete. Met een alcoholpromille tussen 0,5 en 0,8 betaalt u voortaan ? 150 in plaats van ? 137,5.

Nummerplaat van uw wagen

Bij K.B. van 28 december werd beslist om de vergoeding voor het uitreiken van een kentekenplaat of een duplicaat van een kentekenplaat vanaf 1 januari 2012 op te trekken van ? 20 naar ? 30.

Notaris of gerechtsdeurwaarder

Op de erelonen van notarissen en gerechtsdeurwaarders, evenals op een deel van de opzoekingskosten verbonden aan notariële akten en/of diensten moet voortaan 21% btw worden betaald.

Ziekenfondsbijdrage

Vanaf 2012 is iedereen wettelijk verplicht om bij te dragen tot de ziekenfondsverzekering. Bij heel wat ziekenfondsen waren de aangesloten leden reeds verplicht de ziekenfondsbijdrage te betalen. Deze ziekenfondsverzekering, die vaak 'de aanvullende verzekering' werd genoemd, vergoedt prestaties die weinig of niet door het Riziv worden terugbetaald. Elk ziekenfonds mag de bijdrage voor de ziekenfondsverzekering vrij bepalen, maar deze moet wel voor alle leden gelijk zijn. Gezinstarieven of leeftijdsafhankelijke premies zijn dus voortaan verboden.

En verder...

- Net zoals in 2011 zullen de energieprijzen in 2012 naar alle verwachtingen blijven stijgen.
- U zult waarschijnlijk in de loop van het jaar meer gaan betalen voor bankverrichtingen. Febelfin, de Belgische Federatie van de financiële sector, heeft immers aangekondigd dat bankieren duurder al worden.
- Bierbrouwers AB Inbev en Alken-Maes zijn van plan hun prijzen in maart van dit jaar te verhogen.
- Op 1 februari passen zowel De Lijn, de Brussels vervoersmaatschappij MIVB als de NMBS hun prijzen aan. Verplaatsingen met het openbaar vervoer worden dan enkele procent duurder.
- Bedrijfswagens worden zwaarder belast.
- De beurstaks stijgt met 30 %.
- De roerende voorheffing wordt opgetrokken van 15 naar 21 %.
- Wie per jaar meer dan 20.000 euro verdient uit roerende inkomsten moet op het gedeelte boven de 20.000 een vermogenswinstbelasting van 4 % betalen.
- Pensioensparen wordt fiscaal minder voordelig voor iedereen die meer dan ? 2.300 bruto per maand verdient.
- De belastingvermindering van 40 % voor energiebesparende maatregelen wordt geschrapt, behalve voor dakisolatie.
- Sinds 1 januari is het niet meer mogelijk een voordelige groene lening af te sluiten voor energiebesparende investeringen. Het fiscaal voordeel voor bestaande leningen wordt teruggebracht tot 30 %.

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VWM) heeft op 1 januari haar tarieven voor drinkwater verhoogd. Dit betekent dat gezinnen in West- en Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant 3,09% meer zullen moeten betalen. De jaarlijkse vaste vergoeding wordt ? 46,79. Elke inwoner heeft daarbij recht op 15 kubieke meter gratis drinkwater per jaar. Voor het verbruik boven deze 15 m³ wordt in Oost- en West-Vlaanderen ? 2,02 per m³ betaalt, in Vlaams-Brabant ? 1,91 en in Limburg ? 1,52.De regering besliste om de btw op een abonnement voor digitale televisie en bijhorende diensten op te trekken van 12% naar 21%. Kabelabonnement, auteursrechten en extra zenderpakketten worden daardoor duurder. Op de huur van de decoder betaalde u reeds 21% btw.Belgacom heeft op 1 januari de tarieven voor vaste en mobiele telefoon en enkele internetabonnementen met 3,41% verhoogd. Bepaalde pre-paid mobiele tariefplannen zullen binnenkort met eenzelfde percentage worden opgetrokken.Gewone postzegels werden bij de jaarovergang 4 eurocent duurder. Een genormaliseerde zending in het binnenland kost voortaan ? 0,75 in plaats van ? 0,71 indien u 1 postzegel koopt. Aangekocht per 10 zegels betaalt u voortaan ? 0,65 in plaats van ? 0,61.Zegels voor genormaliseerde zendingen binnen Europa worden 6 eurocent duurder en voor genormaliseerde zendingen naar de rest van de wereld 9 eurocent.Wie met een glaasje teveel achter het stuur van zijn wagen kruipt, betaalt daarvoor sinds 1 januari een hogere boete. Met een alcoholpromille tussen 0,5 en 0,8 betaalt u voortaan ? 150 in plaats van ? 137,5.Bij K.B. van 28 december werd beslist om de vergoeding voor het uitreiken van een kentekenplaat of een duplicaat van een kentekenplaat vanaf 1 januari 2012 op te trekken van ? 20 naar ? 30.Op de erelonen van notarissen en gerechtsdeurwaarders, evenals op een deel van de opzoekingskosten verbonden aan notariële akten en/of diensten moet voortaan 21% btw worden betaald. Vanaf 2012 is iedereen wettelijk verplicht om bij te dragen tot de ziekenfondsverzekering. Bij heel wat ziekenfondsen waren de aangesloten leden reeds verplicht de ziekenfondsbijdrage te betalen. Deze ziekenfondsverzekering, die vaak 'de aanvullende verzekering' werd genoemd, vergoedt prestaties die weinig of niet door het Riziv worden terugbetaald. Elk ziekenfonds mag de bijdrage voor de ziekenfondsverzekering vrij bepalen, maar deze moet wel voor alle leden gelijk zijn. Gezinstarieven of leeftijdsafhankelijke premies zijn dus voortaan verboden.