De ontdekkingsreizigers brachten de papegaai naar Europa en hij is er nooit meer weggegaan. Hij valt in de smaak bij vogelliefhebbers, maar ook bij wie op zoek is naar een apart huisdier.

50 jaar

Vooraleer je zo'n praatvogel in huis haalt, zijn er toch een paar dingen die je moet weten. Sommige soorten worden tot 50 jaar oud, maar een papegaai in gevangenschap bereikt door de stress zelden die leeftijd. Die stress kan je evenwel vermijden door rekening te houden met zijn noden. Voorzie daarom een grote volière en geen kleine kooi. Laat je papegaai ook regelmatig vrij rondvliegen zodat hij zich in beperkte vrijheid kan uitleven.

150 woorden

De papegaai wordt vooral gewaardeerd omdat hij de menselijke stem kan imiteren. Sommigen goed getrainde exemplaren kunnen tot 150 woorden nazeggen! Waar die gave vandaan komt? In het wild leven papegaaien in groep en is het belangrijk dat ze goed met elkaar communiceren. Het is daar dat ze die ongelooflijke gave hebben ontwikkeld. Toch beschikt niet elke soort over evenveel troeven: papegaaien uit het Amazonewoud slagen er het best in om onze taal te imiteren, samen met de grijze roodstaartpapegaaien en de edelpapegaaien.

Zorg en voeding

De papegaai is een kuddedier, hij heeft behoefte aan gezelschap. Je laat hem dus best niet te lang alleen. Hij houdt van activiteiten die zijn brein stimuleren, maar verdraagt geen gezag. Je moet dus zeker niet verwachten of eisen dat hij even onderdanig is als je hond. Breng veel tijd met hem door, want om hem te motiveren bij het aanleren van woorden zijn spelletjes en geduld nodig.

De basisvoeding van een papegaai bestaat uit een evenwichtige mengeling van zaden, bepaalde fruitsoorten, groenten en melkproducten. Maar het dieet varieert vaak naargelang de soort papegaai. En bepaalde voeding, zoals avocado en rabarber, is erg giftig voor Coco!

De ontdekkingsreizigers brachten de papegaai naar Europa en hij is er nooit meer weggegaan. Hij valt in de smaak bij vogelliefhebbers, maar ook bij wie op zoek is naar een apart huisdier.Vooraleer je zo'n praatvogel in huis haalt, zijn er toch een paar dingen die je moet weten. Sommige soorten worden tot 50 jaar oud, maar een papegaai in gevangenschap bereikt door de stress zelden die leeftijd. Die stress kan je evenwel vermijden door rekening te houden met zijn noden. Voorzie daarom een grote volière en geen kleine kooi. Laat je papegaai ook regelmatig vrij rondvliegen zodat hij zich in beperkte vrijheid kan uitleven.De papegaai wordt vooral gewaardeerd omdat hij de menselijke stem kan imiteren. Sommigen goed getrainde exemplaren kunnen tot 150 woorden nazeggen! Waar die gave vandaan komt? In het wild leven papegaaien in groep en is het belangrijk dat ze goed met elkaar communiceren. Het is daar dat ze die ongelooflijke gave hebben ontwikkeld. Toch beschikt niet elke soort over evenveel troeven: papegaaien uit het Amazonewoud slagen er het best in om onze taal te imiteren, samen met de grijze roodstaartpapegaaien en de edelpapegaaien.De papegaai is een kuddedier, hij heeft behoefte aan gezelschap. Je laat hem dus best niet te lang alleen. Hij houdt van activiteiten die zijn brein stimuleren, maar verdraagt geen gezag. Je moet dus zeker niet verwachten of eisen dat hij even onderdanig is als je hond. Breng veel tijd met hem door, want om hem te motiveren bij het aanleren van woorden zijn spelletjes en geduld nodig.De basisvoeding van een papegaai bestaat uit een evenwichtige mengeling van zaden, bepaalde fruitsoorten, groenten en melkproducten. Maar het dieet varieert vaak naargelang de soort papegaai. En bepaalde voeding, zoals avocado en rabarber, is erg giftig voor Coco!