Waarom je kat overal plast

24/04/16 om 16:38 - Bijgewerkt op 06/09/16 om 16:15

Katteneigenaars krijgen er ooit wel eens mee te maken: een kat - vooral een nietgecastreerde kater - die plast om zijn terrein af te bakenen. Her en der liggen kleine plasjes urine, verspreid over het huis, zonder duidelijke reden. Waarom toch?

Waarom je kat overal plast

© Getty Images/iStockphoto

Grote stress

Katten zijn gewoontedieren. Ze houden van routine en stellen het op prijs als hun omgeving niet verandert. De kleinste wijziging wordt als stresserend ervaren. Een nieuw meubel, een voorwerp dat van plaats verandert, onbekend of lawaaierig bezoek... Voor het baasje compleet onbeduidend, maar voor je kat erg verwarrend.

Geruststelling

Om zichzelf gerust te stellen laat je kat daarom kleine plasjes urine achter, een beetje overal op zijn territorium of vooral op de plek die hem stoort. Op die manier overtuigt hij er zichzelf van dat dit nog wel degelijk zijn thuis is.

Stapsgewijs

Wil je problemen vermijden, beperk de veranderingen dan tot een minimum: ga in stapjes tewerk en verplaats slechts één voorwerp per keer, vraag aan nieuwkomers om zich discreet te gedragen, bedek een nieuw meubel eerst enkele dagen met een doek, enz..

Indringers

Je kat heeft ook nog andere kopzorgen: indringers die zich op zijn territorium wagen. Hij kan zich bedreigd voelen als andere katten regelmatig in de tuin vertoeven. Dat zal hem er zeker toe aanzetten om zijn terrein af te bakenen. Gaat je kat regelmatig naar buiten, dan zal hij zich wellicht tevreden stellen met bomen en struiken om sporen achter te laten.

Is je kat een binnenblijver, dan is de kans echter groot dat hij zijn toevlucht zoekt tot muren en vensters. Het is vaak onmogelijk om de katten die in je tuin rondhangen te verjagen. Maar ga wel na of ze geen ontlasting hebben achtergelaten.

Je kan ook proberen je huisdier een tijdje te beletten door het raam te kijken als het hem ergert dat soortgenoten schaamteloos in zijn tuin rondlopen!

Lees meer over:

Onze partners