De nieuwste buikriemoperatie viseert in het bijzonder de gepensioneerden: de pensioenen en uitkeringen worden met vijf tot 25 procent verkleind en de dertiende maand wordt afgeschaft. Tot nu toe kregen pensioentrekkers en overheidspersoneel een eindejaarspremie van 400 euro.

De nieuwe besparingsronde moet woensdag door het Griekse parlement goedgekeurd worden. Het fiat van de Vouli is een voorwaarde voor verdere financiële steun aan het aan de rand van de financiële afgrond staande land. De vakbonden hebben voor dinsdag en woensdag stakingen tegen het besparingsprogramma aangekondigd.

Het spaarprogramma snijdt ook in ander vlees. Zo worden de lonen van de directeurs van staatsbedrijven met 20 procent verminderd, gaan de militairen en de rechters minder verdienen en wordt gesnoeid in de ontslagpremies.

Voorts wordt de pensioenleeftijd opgetrokken van 65 tot 67 jaar, al kan iemand met minstens 40 jaar dienst wel al op zijn 62ste met pensioen. Gezinnen die op jaarbasis minstens 18.000 euro verdienen, tenslotte, zullen geen kindergeld meer krijgen.

De nieuwste buikriemoperatie viseert in het bijzonder de gepensioneerden: de pensioenen en uitkeringen worden met vijf tot 25 procent verkleind en de dertiende maand wordt afgeschaft. Tot nu toe kregen pensioentrekkers en overheidspersoneel een eindejaarspremie van 400 euro. De nieuwe besparingsronde moet woensdag door het Griekse parlement goedgekeurd worden. Het fiat van de Vouli is een voorwaarde voor verdere financiële steun aan het aan de rand van de financiële afgrond staande land. De vakbonden hebben voor dinsdag en woensdag stakingen tegen het besparingsprogramma aangekondigd. Het spaarprogramma snijdt ook in ander vlees. Zo worden de lonen van de directeurs van staatsbedrijven met 20 procent verminderd, gaan de militairen en de rechters minder verdienen en wordt gesnoeid in de ontslagpremies. Voorts wordt de pensioenleeftijd opgetrokken van 65 tot 67 jaar, al kan iemand met minstens 40 jaar dienst wel al op zijn 62ste met pensioen. Gezinnen die op jaarbasis minstens 18.000 euro verdienen, tenslotte, zullen geen kindergeld meer krijgen.