Ik ben fan van paté én van de betere tonijn. En ik ben zeker niet de enige, aangezien overbevissing van tonijn bepaalde soorten zoals de blauwvintonijn ernstig bedreigt. Voor ik een hap in mijn stop, wil ik zeker zijn dat het niet om een soort gaat die door toedoen van de mens aan het verdwijnen is.

Milieuvriendelijke aanpak

Een ecologisch probleem waar ze ook bij Rio Mare bewust op inspelen. De Italiaanse voedselproducent heeft zich geëngageerd om niet te vissen op bedreigde tonijnsoorten, en bij de vangst zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame vismethodes zoals de meer 'ambachtelijke' hengelvisserij. Bijna de helft is afkomstig van de Salomonseilanden in de Stille Oceaan , waar de opbrengst van de hengelvisserij voor het levensonderhoud van heel wat gezinnen zorgt.

Paté in blik

Wie regelmatig in zuiderse landen reist heeft dit soort vispatés in blik daar beslist al in de supermarkten aangetroffen. Eindelijk is er nu ook een bij ons op de markt in drie variëteiten: twee 'zachte' smaken: met olijven, en met kerstomaatjes en een pittiger type: met peperoni. De smaken kloppen met wat het blik beloofd. De tomatenvariant is wat smeuïger, de peperoni wat pikanter. Ik vind het een geweldig alternatief voor de klassieke tonijnsla. Het is smaakvoller en bevat minder calorieën dan tonijnsla die meestal met mayonaise bereid wordt.

De paté heeft het voordeel van blik (lange houdbaarheid, ongeopend te bewaren buiten de koelkast) en smeert heel zacht. Zowel op brood, toast als crackers gaat het perfect. Je kan het ook makkelijk meenemen naar je werk, op een picknick of gewoon onderweg. Enig minpuntje is dat je de paté na opening best niet langer dan 2 à 3 dagen bewaart omdat hij snel aan smaak verliest.

Gegrilde makreel met olijven

Als ik het blik opentrek is het even zoeken naar de beloofde olijfjes. Die bevinden zich namelijk netjes onder de makreelfilets. Mijn vrees dat het maar enkele snippers zullen zijn, blijkt ongegrond. De groene en zwarte olijfjes zijn gemarineerd in olijfolie en geven de makreelfilet wat extra pit mee.

Deze gegrilde makreelfilets hebben geen uitgesproken smaak, zijn stevig van structuur en laten zich makkelijk in een slaatje verwerken. Wij combineerden ze met wat rucola, eikenbladsla, enkele schijfjes tomaat, komkommer, wat lenteuitjes en fetablokjes. Ideaal voor een snelle lunch die de maag meer dan vult.

Praktisch:

  • Rio Mare Tonijnpaté rustico: 2,89 euro
  • Gegrilde makreelfilets met twee soorten olijven: 2,59 euro.
Ik ben fan van paté én van de betere tonijn. En ik ben zeker niet de enige, aangezien overbevissing van tonijn bepaalde soorten zoals de blauwvintonijn ernstig bedreigt. Voor ik een hap in mijn stop, wil ik zeker zijn dat het niet om een soort gaat die door toedoen van de mens aan het verdwijnen is.Een ecologisch probleem waar ze ook bij Rio Mare bewust op inspelen. De Italiaanse voedselproducent heeft zich geëngageerd om niet te vissen op bedreigde tonijnsoorten, en bij de vangst zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame vismethodes zoals de meer 'ambachtelijke' hengelvisserij. Bijna de helft is afkomstig van de Salomonseilanden in de Stille Oceaan , waar de opbrengst van de hengelvisserij voor het levensonderhoud van heel wat gezinnen zorgt.Wie regelmatig in zuiderse landen reist heeft dit soort vispatés in blik daar beslist al in de supermarkten aangetroffen. Eindelijk is er nu ook een bij ons op de markt in drie variëteiten: twee 'zachte' smaken: met olijven, en met kerstomaatjes en een pittiger type: met peperoni. De smaken kloppen met wat het blik beloofd. De tomatenvariant is wat smeuïger, de peperoni wat pikanter. Ik vind het een geweldig alternatief voor de klassieke tonijnsla. Het is smaakvoller en bevat minder calorieën dan tonijnsla die meestal met mayonaise bereid wordt.De paté heeft het voordeel van blik (lange houdbaarheid, ongeopend te bewaren buiten de koelkast) en smeert heel zacht. Zowel op brood, toast als crackers gaat het perfect. Je kan het ook makkelijk meenemen naar je werk, op een picknick of gewoon onderweg. Enig minpuntje is dat je de paté na opening best niet langer dan 2 à 3 dagen bewaart omdat hij snel aan smaak verliest.Als ik het blik opentrek is het even zoeken naar de beloofde olijfjes. Die bevinden zich namelijk netjes onder de makreelfilets. Mijn vrees dat het maar enkele snippers zullen zijn, blijkt ongegrond. De groene en zwarte olijfjes zijn gemarineerd in olijfolie en geven de makreelfilet wat extra pit mee.Deze gegrilde makreelfilets hebben geen uitgesproken smaak, zijn stevig van structuur en laten zich makkelijk in een slaatje verwerken. Wij combineerden ze met wat rucola, eikenbladsla, enkele schijfjes tomaat, komkommer, wat lenteuitjes en fetablokjes. Ideaal voor een snelle lunch die de maag meer dan vult.Praktisch: