De wetenschapsbarometer werd in november en december vorig jaar afgenomen door iVOX bij 1.300 respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen van de Vlaming in wetenschap groot is. Negen op de tien respondenten gaven aan het nut van wetenschap en onderzoek te erkennen. Zeven op de 10 zeggen expliciet vertrouwen te hebben in de wetenschap en 75 procent blijft wetenschappelijk onderzoek belangrijk vinden, ook als het niet meteen een praktisch nut heeft.

Kritische houding tegenover wetenschappers

Maar het vertrouwen in individuele wetenschappers is een ander paar mouwen. Amper 4 op de 10 Vlamingen zegt te kunnen vertrouwen wat wetenschappers zeggen. Maar iets meer dan de helft denkt dat wetenschappers werken volgens strikte regels en procedures.

Bijna een derde van de respondenten zegt dat er te veel op wetenschap wordt vertrouwd, en te weinig op gevoel. En slechts de helft van de Vlamingen gaat akkoord met de stelling dat technologische vernieuwingen omarmd moeten worden, al vindt 70 procent wel dat de wetenschap door de overheid gesteund mag worden.

Geneeskunde scoorde al hoog voor coronacrisis

De Vlaming is over het algemeen wel geïnteresseerd in wetenschap, blijkt nog uit de barometer. Ongeveer 65 procent noemt zichzelf geïnteresseerd, ongeveer even veel als in de eerste wetenschapsbarometer in 2018. Vooral geneeskunde en psychologie scoren goed, al hebben mannen duidelijk meer interesse in zaken als computers, techniek, economie, politiek en exacte wetenschappen, en geven vrouwen veeleer aan interesse te hebben in psychologie, taal, kunst en geneeskunde.

Omdat de bevraging eind vorig jaar al plaatsvond, is het mogelijke effect van de coronavirus en het tegenwoordig erg aanwezige leger aan virologen en andere experten niet meegenomen. Die effecten zullen in de wetenschapsbarometer van volgend jaar te zien zijn.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits reageert alvast tevreden op de resultaten van dit jaar. "Deze editie toont aan dat de interesse en het vertrouwen van de Vlamingen in de wetenschap groot blijft", zegt ze. Tegelijkertijd is er ook nog werk aan de winkel, bijvoorbeeld om de Vlaming technologische vernieuwingen meer te laten omarmen, klinkt het.

De wetenschapsbarometer werd in november en december vorig jaar afgenomen door iVOX bij 1.300 respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen van de Vlaming in wetenschap groot is. Negen op de tien respondenten gaven aan het nut van wetenschap en onderzoek te erkennen. Zeven op de 10 zeggen expliciet vertrouwen te hebben in de wetenschap en 75 procent blijft wetenschappelijk onderzoek belangrijk vinden, ook als het niet meteen een praktisch nut heeft. Maar het vertrouwen in individuele wetenschappers is een ander paar mouwen. Amper 4 op de 10 Vlamingen zegt te kunnen vertrouwen wat wetenschappers zeggen. Maar iets meer dan de helft denkt dat wetenschappers werken volgens strikte regels en procedures. Bijna een derde van de respondenten zegt dat er te veel op wetenschap wordt vertrouwd, en te weinig op gevoel. En slechts de helft van de Vlamingen gaat akkoord met de stelling dat technologische vernieuwingen omarmd moeten worden, al vindt 70 procent wel dat de wetenschap door de overheid gesteund mag worden.De Vlaming is over het algemeen wel geïnteresseerd in wetenschap, blijkt nog uit de barometer. Ongeveer 65 procent noemt zichzelf geïnteresseerd, ongeveer even veel als in de eerste wetenschapsbarometer in 2018. Vooral geneeskunde en psychologie scoren goed, al hebben mannen duidelijk meer interesse in zaken als computers, techniek, economie, politiek en exacte wetenschappen, en geven vrouwen veeleer aan interesse te hebben in psychologie, taal, kunst en geneeskunde. Omdat de bevraging eind vorig jaar al plaatsvond, is het mogelijke effect van de coronavirus en het tegenwoordig erg aanwezige leger aan virologen en andere experten niet meegenomen. Die effecten zullen in de wetenschapsbarometer van volgend jaar te zien zijn. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits reageert alvast tevreden op de resultaten van dit jaar. "Deze editie toont aan dat de interesse en het vertrouwen van de Vlamingen in de wetenschap groot blijft", zegt ze. Tegelijkertijd is er ook nog werk aan de winkel, bijvoorbeeld om de Vlaming technologische vernieuwingen meer te laten omarmen, klinkt het.