Vlaanderen telt na vier maanden reeds 19 kleinschalige dagverzorgingscentra

08/04/13 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

In vier maanden zijn al 19 diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg gestart met een kleinschalig dagverzorgingscentrum voor ouderen. Intussen kregen nog 30 centra een goedkeuring om binnen de vijf jaar te starten. Dat kondigde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen aan tijdens een bezoek aan dagverzorging 't Plein in Werchter.

"Met deze dagverzorgingscentra willen we de wens respecteren van vele zorgbehoevenden en hun mantelzorgers om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te blijven. Alles is op hun maat gesneden, dankzij ervaren personeel. In deze kleinschalige en warme omgeving doorbreken we het sociaal isolement", zei de minister. In de kleinschalige centra is plaats voor vier tot tien mensen.

Vandeurzen verkreeg eind 2012 van de Vlaamse regering dat ook diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg een dagverzorgingscentrum kunnen oprichten waarbij ze het personeel van hun eigen dienst, die anders bij de mensen aan huis komen, mogen inzetten. Zorgbehoevenden die een beroep doen op deze diensten kunnen zo gemakkelijk terecht in een verzorgingscentra. De diensten worden erkend en volledig gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Bij een dagverzorgingscentrum verbonden aan een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg kunnen enkel ouderen terecht die al gezinszorg of aanvullende thuiszorg krijgen. Er kunnen tot een kwart zorgbehoeftigen jonger dan 65 jaar opgevangen worden.

Minister Vandeurzen wees er op dat indien alle projecten die vandaag op stapel staan effectief gerealiseerd worden, er nog maar 77 Vlaamse gemeenten zullen zijn zonder dagverzorgingscentrum. Dat wordt bovendien gerealiseerd door enkel gebruik te maken van de bestaande instrumenten.

Onze partners