Alle oma's en opa's die ouder zijn dan 65 jaar worden uitgesloten van de versoepeling, ongeacht hun reële gezondheidstoestand. De Vlaamse Ouderenraad klaagt het discriminerende karakter van die maatregel aan en waarschuwt voor het mogelijke precedent.

Volgens de Vlaamse Ouderenraad is het onvoldoende aangetoond dat grootouders ouder dan 65 jaar significant meer risico lopen. Een grote groep grootouders wordt zo disproportioneel benadeeld, ongeacht hun gezondheidstoestand. De organisatie vraagt richtlijnen die meer toegespitst zijn op mensen met onderliggende gezondheidsproblemen dan op leeftijdscriteria.

Bovendien vreest de Vlaamse Ouderenraad dat deze richtlijn aanleiding kan geven tot een ruimere versoepelingsstrategie waarbij 65-plussers systematisch uitgesloten worden. "Als men dit verder doorvoert, zou dit betekenen dat tal van mensen de komende maanden op verschillende vlakken in hun leven worden uitgesloten, louter op basis van hun geboortejaar", stelt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad.

Jaren sensibilisering ongedaan gemaakt

We riskeren hiermee ook leeftijdsdiscriminatie te normaliseren in onze samenleving, concludeert Vandenweghe. "Welk signaal geeft dit bijvoorbeeld aan werkgevers die 60-plussers in dienst hebben? Waarom zou je nog iemand laten doorwerken na zijn 65e, als die schijnbaar zo kwetsbaar is? Jaren aan sensibilisering rond leeftijdsdiscriminatie en werk rond genuanceerde beeldvorming over ouder worden, worden daarmee ongedaan gemaakt. En dat nota bene door onze eigen beleidsmakers."

Gezond verstand

Doorheen de richtlijnen die de Nationale Veiligheidsraad de afgelopen weken communiceerde, wordt beroep gedaan op het gezond verstand van mensen. De Vlaamse Ouderenraad merkt dat ouderen meer dan ooit voorzichtig zijn en maant beleidsmakers aan om ook te vertrouwen op het gezond verstand van 65-plussers.

De Vlaamse Ouderenraad wijst er op dat grootouders van 65 jaar en ouderdeze leeftijdsdiscriminatie kunnen melden bij Unia. Dat kan via het gratis nummer 0800 12 800 of online via de website van Unia.

Alle oma's en opa's die ouder zijn dan 65 jaar worden uitgesloten van de versoepeling, ongeacht hun reële gezondheidstoestand. De Vlaamse Ouderenraad klaagt het discriminerende karakter van die maatregel aan en waarschuwt voor het mogelijke precedent. Volgens de Vlaamse Ouderenraad is het onvoldoende aangetoond dat grootouders ouder dan 65 jaar significant meer risico lopen. Een grote groep grootouders wordt zo disproportioneel benadeeld, ongeacht hun gezondheidstoestand. De organisatie vraagt richtlijnen die meer toegespitst zijn op mensen met onderliggende gezondheidsproblemen dan op leeftijdscriteria.Bovendien vreest de Vlaamse Ouderenraad dat deze richtlijn aanleiding kan geven tot een ruimere versoepelingsstrategie waarbij 65-plussers systematisch uitgesloten worden. "Als men dit verder doorvoert, zou dit betekenen dat tal van mensen de komende maanden op verschillende vlakken in hun leven worden uitgesloten, louter op basis van hun geboortejaar", stelt Nils Vandenweghe, directeur van de Vlaamse Ouderenraad. We riskeren hiermee ook leeftijdsdiscriminatie te normaliseren in onze samenleving, concludeert Vandenweghe. "Welk signaal geeft dit bijvoorbeeld aan werkgevers die 60-plussers in dienst hebben? Waarom zou je nog iemand laten doorwerken na zijn 65e, als die schijnbaar zo kwetsbaar is? Jaren aan sensibilisering rond leeftijdsdiscriminatie en werk rond genuanceerde beeldvorming over ouder worden, worden daarmee ongedaan gemaakt. En dat nota bene door onze eigen beleidsmakers." Doorheen de richtlijnen die de Nationale Veiligheidsraad de afgelopen weken communiceerde, wordt beroep gedaan op het gezond verstand van mensen. De Vlaamse Ouderenraad merkt dat ouderen meer dan ooit voorzichtig zijn en maant beleidsmakers aan om ook te vertrouwen op het gezond verstand van 65-plussers.De Vlaamse Ouderenraad wijst er op dat grootouders van 65 jaar en ouderdeze leeftijdsdiscriminatie kunnen melden bij Unia. Dat kan via het gratis nummer 0800 12 800 of online via de website van Unia.