© artisteer (iStock)

“Vijftigplussers willen niet financieel afhankelijk zijn”

Geld maakt het leven een stuk aangenamer, waardoor je de toekomst met meer vertrouwen tegemoet ziet. Geld is dan ook een thema dat vijftigplussers bezighoudt, bevestigt onze peiling.

68% zet zijn centen bij voorkeur op een spaarboekje

Het komt niet als een verrassing: jullie zetten jullie centen nog altijd massaal op een spaarboekje, dat met 68% de kroon spant. Op grote afstand volgen de verzekeringsproducten, zoals tak 21 (38%), de beleggingsfondsen met kapitaalbescherming (31%) en de aandelenfondsen (30%). “Het spaarboekje blijft de favoriete spaarvorm van vijftigplussers,” bevestigt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING Bank België. “Dat verbaast ons niet, de resultaten van jullie peiling stemmen overeen met die van andere enquêtes over dit thema. We merken wel verschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. Vlaamse gezinnen beleggen meer in aandelenfondsen of aandelen. Maar dat heeft niets met mentaliteit te maken, wel met rijkdom. Hoe hoger het vermogen en de inkomsten, hoe meer mensen geneigd zijn te beleggen in meer gesofisticeerde en risicovollere producten. Wie maar een paar duizenden euro’s kan investeren, zet dat bedrag niet in aandelen omdat die in waarde kunnen dalen. Dan kiest men ervoor zijn kleine vermogen veilig te stellen en opteert men voor minder risicovolle activa zoals het spaarboekje.”

Peter Vanden Houte, ING Bank België
Peter Vanden Houte, ING Bank België© B.Vanden Eynde/whitevision

Peter Vanden Houte ziet nog ander breuklijnen: “Jullie peiling legt ook een verschil tussen mannen en vrouwen bloot. Bijna 27% van de mannen belegt in aandelen, vrouwen zijn met 14% een stuk terughoudender. Dat is geen Belgisch, maar een mondiaal fenomeen. Een verklaring? Mannen voelen zich zelfzekerder als het om beleggingen gaat. Ze zijn bereid om risico’s te nemen. Vrouwen opteren meestal voor minder risicovolle producten. Je kan zeggen dat mannen zich op dat vlak eerder overschatten, ook al tonen onderzoeken over financiële kennis aan dat ze er meer van afweten dan vrouwen (ze weten wat inflatie betekent, wat een intrestvoet is).”

73% van wie spaart doet dit om een buffer aan te leggen voor als er zich problemen voordoen

Ook hier steekt één thema er met kop en schouder bovenuit: 73% van jullie wil een reserve opbouwen voor problemen of tegenslagen later. “Wij Belgen, en 50-plussers in het bijzonder, sparen meer dan andere Europeanen”, verzekert de hoofdeconoom van ING. “Bijna één op de drie Europeanen heeft geen spaargeld, tegenover één op de vier Belgen. Een andere belangrijke reden om te sparen, is dat we de toekomst van onze kinderen veilig willen stellen (33%). Veel vijftigplussers willen hun (klein)kinderen helpen bij het aankopen van een woning.”

52% vreest dat het wettelijk pensioen ontoereikend zal zijn

Denk je dat het bedrag van je wettelijk pensioen zal volstaan om rond te komen?, vroegen we jullie ook. Meer dan de helft denkt heel duidelijk van niet: jullie vrezen dat jullie wettelijk pensioen – het bedrag dat de staat uitbetaalt – ontoereikend zal zijn. “Daarom doet ongeveer 75% van de spaarders aan pensioensparen, wat ook een belastingvoordeel oplevert”, merkt Peter Vanden Houte op. “De overgrote meerderheid van de vijftigplussers hoopt nooit financieel afhankelijk te worden van hun kinderen of familie. Maar door het lage wettelijke pensioen spreekt het voor zich dat een appeltje voor de dorst noodzakelijk is. Bovendien wil meer dan zes op de tien Belgen later hun kinderen of familie helpen om een woning te kopen. Sparen op lange termijn is daarom onontbeerlijk, vooral in de actuele context van de financiële opbrengsten.”

36% maakt zich zorgen over de financiële gevolgen van zeer oud worden.

Slechts 36% heeft al nagedacht over het feit dat je wel eens veel ouder zou kunnen worden dan eerst gedacht en je er dus moet voor zorgen dat je nog vele jaren op een deftige pensioenuitkering moet kunnen terugvallen. Bovendien stijgen met de leeftijd ook de kosten, vooral wat betreft gezondheidszorg en een verblijf in een woon-zorgcentrum. “Een typisch denkpatroon. Over de kortzichtigheid van burgers als het over hun financiën en hun toekomst gaat, bestaat trouwens heel wat economische literatuur”, voegt Peter Vanden Houte eraan toe.

“Mensen hechten meer belang aan het heden dan aan de toekomst. Het is natuurlijk niet altijd aangenaam om nu al na te denken over je oude dag en te reflecteren over de (verre) toekomst. Daarom organiseert de staat pensioensparen op lange termijn en is een wettelijk pensioen noodzakelijk. Maar of dat voldoende zal zijn? De vraag stellen is ze beantwoorden. En het is ook de reden waarom bedrijven hun werknemers een aanvullend pensioen aanbieden. Dat is een goede zaak. Want als je dat geld rechtstreeks aan mensen zou geven en zeggen: voilà, hier is je pensioen, dan zou een belangrijk deel van de werknemers dit bedrag meteen uitgeven.”

6% maakt geen gebruik van het internet om te bankieren

Slechts 6% van jullie maakt voor jullie bankverrichtingen geen gebruik van nieuwe technologieën. Dat is een belangrijke evolutie. “Bij ING België stellen we vast dat meer dan drie op de vier mensen gebruik maakt van het internet voor hun beleggingen”, weet de econoom. “En daar stopt het niet: de voorbije drie jaar zien we een exponentiële toename. De smartphone wordt het belangrijkste instrument als het op bankzaken aankomt. Daarom zoeken steeds minder mensen het loket op en bouwen banken hun kantoren af.”

Partner Content