Vier ontwerpen voor mensen met handicap bekroond met de "Design with a Heart"-prijs

Vier ontwerpen voor mensen met handicap bekroond met de "Design with a Heart"-prijs
De winnaars van de wedstrijd Design with a Heart. © © F. Pauwels - Collectif Huma / Handicap International

Ook Plus Magazine draagt mensen met een handicap een warm hart toe. Alles wat de levenswkaliteit van deze mensen ten goede komt, verdient aanmoediging. Vandaar dat Plus Magazine de wedstrijd 'Design with a Heart' van Handicap International al meerdere jaren steunt.

Uit de in totaal twaalf uitzendingen werden vier winnaars gekozen, onderverdeeld in de categorieën "dagelijkse leven", "werk", "vrije tijd" en "scholen".

De jongste winnaar bevindt zich in de categorie "scholen". De 13-jarige Olivier Catfolis ontwikkelde na een projectoproep op school een slimme app die gesprekken registreert en via spraakherkenning naar geschreven tekst vertaalt op een scherm. Zo kan zijn dove oom makkelijk gesprekken volgen.

In de categorie "vrije tijd" won Michèle Rouge met haar aangepaste duikpak. Zij verknipte het klassieke, soms moeilijk aantrekbare duikpak en voegde extra ritsen toe. Zo kunnen minder mobiele mensen ook makkelijk een duikpak aantrekken voor het zwemmen.

Een hoogstandje op de werkvloer kwam van Frank Genar en zijn elektrohydraulische kapperstoel die in hoogte verstelbaar is. Nadat zijn vrouw Ingrid deels verlamd raakte zorgde haar echtgenoot ervoor dat ze de hydraulische stoel zelf kan bedienen vanuit haar starolstoel om zo opnieuw kapster te kunnen zijn.

Ten slotte was er de potjeshouder van ergotherapeute An-Sofie Vandenberghe. Zij maakte een houder met antisliplaag, waar potjes van verschillende groottes makkelijk in blijven staan, zodat kunnen mensen met één arm ook genieten van een potje yoghurt. De potjeshouder won eveneens de publieksprijs.

Winnaar 1: Yoghurt eten met één hand © G.F.

Voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken, kan een potje yoghurt eten of beleg smeren een frustrerende taak zijn. Potjes vallen om, doosjes schuiven weg. Dus maakte An-Sofie een handige houder met antisliplaag, waar potjes van verschillende grootte mooi in blijven rechtstaan. An-Sofie werkt als ergotherapeute in het UZ Leuven. Ze komt vaak in contact met mensen die éénhandig moeten eten of coördinatieproblemen hebben. An-Sofie won met haar ontwerp de publieksprijs van Design with a Heart.

Winnaar 2: Werken als kapster in een rolstoel © G.F.

Ingrid is kapster. Nadat ze in 2014 verlamd raakte door een zwaar ongeval, kon ze geen kappersstoel meer bedienen en bijgevolg haar beroep niet langer uitoefenen. Haar man Frank bouwde de kappersstoel echter op ingenieuze wijze om, zodat Ingrid deze kan bedienen vanuit haar starolstoel en haar beroep weer kon opnemen. De elektro-hydraulische sokkel van de kappersstoel compenseert de statische positie van Ingrid. Ze kan de stoel in alle richtingen bewegen en het hoofd van de klant in de juiste positie brengen.

Winnaar 3: Ritsbaar duikpak voor mensen met meervoudige beperking © G.F.

Een duikpak is handig voor wie een meervoudige beperking heeft en van het heilzame effect van water wil genieten, omdat het een comfortabele temperatuur garandeert. Een duikpak aantrekken is minder handig. Tot Michèle op de proppen kwam met twee duikpakken, enkele ritsen en een portie naaitalent. AP³ Plouf organiseert zwemactiviteiten voor personen met een meervoudige beperking. Omdat het zwembadwater best koud kan aanvoulen, stelt de vereniging duikpakken ter beschikking. Michèle en haar collega's kwamen op het idee om twee 'klassieke' duikpakken te verknippen en er grote ritsen in te naaien aan de schouders, het kruis en langs één kant over de volledige lengte. Zo kan het pak volledig open en kan de persoon met een meervoudige beperking het gemakkelijk aantrekken.

Winnaar 4: Gesprekken lezen op je smartphone © G.F.

Deelnemen aan een gesprek wanneer je slecht hoort, is niet evident. Maar nieuwe technologieën brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee. Olivier heeft een slimme app ontwikkeld voor zijn slechthorende oom. Olivier studeert nog. Op school kreeg hij de opdracht om een project uit te werken. Als fan en kenner van alles wat met nieuwe technologie te maken heeft, kwam hij op het idee om via AppInventor een gsm-applicatie te maken waarmee hij zijn slechthorende oom zou kunnen helpen. De app (voor Androïd) registreert gesprekken en 'vertaalt' deze via spraakherkenning naar geschreven tekst op het gsm-scherm? Vanaf nu kan Olivers oom de gesprekken gewoon aflezen van zijn smartphone.

Aangepaste bankschroef en werktafel © G.F.

Bij Citeco, een beschutte werkplaats, worden zittingen van stoelen gevlochten. Voor werknemers met gezichtsproblemen zorgt de aangepaste bankschroef voor een vast referentiepunt. De zittingen blijven zo ook stevig op hun plaats zitten. Het bedrijf Citeco stelt een dertigtal personen met uiteenlopende handicaps tewerk in een aangepast atelier. De medewerkers hebben een fysieke of mentale beperking, zijn blind of slechtziend. Ze voeren uiteenlopende handwerktaken uit, maar het vlechten van zittingen van stoelen was de allereerste activiteit van het bedrijf.

Handenvrije krukken © G.F.

Waar moet je met je krukken blijven wanneer je ze even niet nodig hebt en hoe zorg je ervoor dat ze niet voortdurend opvallen? Gerard bedacht een handige oplossing. Een handenvrije wandelstok waarbij je de stok even aan je pols kan laten bengelen als je hem niet nodig hebt, had Gerard al gemaakt. Toen een vriending, die een knieprothese kreeg, hem aanspoorde om dezelfde techniek toe te passen op krukken, begon zijn nieuwe idee vorm te krijgen. Omdat veel patiënten de krukken slechts tijdelijk huren, moest Gerard een oplossing vinden die de krukken niet beschadigt en die verwisselbaar is. Hij ontwikkelde uiteindelijk twee systemen: ee, regelbare armklem, waarmee de kruk even aan de pols kan hangen en de stoel- en tafelklem, waarmee de krukken kunnen vastgemaakt worden aan een meubel.

Intuïtief kookmeubel © G.F.

Florien kookt graag. Ze heeft het downsyndroom en is het gewend om in de keuken de instructies van anderen uit te voeren. Om ervoor te zorgen dat ze ook zelfstandig achter de kookpotten kan staan, ontwierp haar zus Rosan een kookmeubel waarmee Florien heel intuïtief en autonoom aan de slag kan. Een belangrijk kenmerk van het meubel is dat Florien steeds alles kan zien wat ze nodig heeft. De indeling volgt de verschillende fasen van het kookproces.

Krasvrije cd-jukebox © G.F.

Lieven, een 60-plusser, is één van de bewoners van leefgroep Bornem in huize Eykerheyde. Hij heeft een hart voor muziek. Vroeger draaide hij platen op een platenspeler, later schakelde hij over op cd's, waar hij een uitgebreide verzameling van heeft. Tomas, jarenlang de vaste begeleider van de leefgroep, merkte op dat de muziek van Lieven vaak bleef hangen. De cd's zaten door verkeerd gebruik vol krassen. Digitale muziek zou een oplossing kunnen bieden, maar dit is voor Lieven te moeilijk. Tomas kwam aanzetten met een afspeelsysteem waarbij krassen verleden tijd zijn. Hij tikte een tweedehands-gsm op de kop die hij ombouwde tot cd-speler. Het enige wat Lieven moet doen om de muziek af te spelen, is het gewenste cd-hoesje voor de gsm houden. In het hoesje heeft Tomas een NFC-tag verborgen, waarmee de muziekdata draadloos worden doorgegeven aan de gsm die de muziek afspeelt. De gsm is aangesloten op boxen die Lieven probleemloos van zijn muziek laten genieten.

Reisbadstoeltje © G.F.

Lylou heeft een neuromusculaire aandoening waardoor ze weinig kracht heeft en niet zelf rechtop kan staan. Ze verplaatst zich met een elektrische rolstoel. Toen ze op sneeuwklassen vertrok en bleek dat haar badstoeltje niet paste in het bad van de studio die haar meereizende ouders huurden, knutselde haar papa snel een stevig en handig reisbadstoeltje ineen.

Ergonomische afvalmagneet © G.F.

Elza heeft een oog voor spelden, naalden en vijsjes die op de vloer achterblijven. Niet zomaar afval, maar voorwerpen waar je nog iets mee kan doen. Buigen en oprapen is echter niet zo simpel voor haar en daarom bedacht ze een ergonomische afvalmagneet.

Plas- en poepkaartje © G.F.

ls begeleider bij MPI Merlijn stelde Sylvia vast dat veel kinderen met autisme moeite hebben om zindelijk te worden. Ze verkiezen een pamper boven het potje of het toilet. Na verschillende methodes te hebben uitgetest bleek een zelfgemaakt, aantrekkelijk kinderkaartje de formule tot succes. Wanneer het kind op het potje of toilet wordt geplaatst, wordt de kaart getoond en wordt de situatie voor het kind duidelijk.

Verlengstuk voor stomazak © G.F.

Een stomazak leegmaken moet zittend gebeuren en lukt dus niet in een urinoir. Maar een gewoon toilet is niet altijd voor handen voor mannen ondervond Maurice. Daarom vond hij een praktisch verlengstuk voor de stomazak uit, waarmee hij toch discreet gebruik kan maken van een urinoir.