Om te weten te komen hoe u aankijkt tegen vegetarisme of tegen af en toe een vleesloze dag, voerden we bij Plus Magazine een peiling uit. Aan deze peiling namen 5.548 lezers deel, waarvan 61% vrouwen.

39% van de respondenten die aan de peiling van Plus Magazine deelnamen, eet nu al vegetarisch op sommige dagen. 11 % denkt eraan in de nabije toekomst minder vlees te eten. Met deze voedingswijze zijn 50-plussers overigens best vertrouwd: volgens het onderzoek van Plus Magazine eet 2% van hen helemaal geen vlees meer en kiest meer dan een derde (37%) steevast één keer per week voor een vegetarische maaltijd.

Voor de 50-plussers die al vegetarisch eten of van plan zijn dat te doen, vormt gezondheid de grootste motivatie (39%). De bescherming van het milieu (6%) of het dierenwelzijn (4%) spelen ook mee, maar wegen minder door.

Van degenen die er niet aan denken deeltijds veggie te worden, vindt 22,2% vegetarisch eten een modegril die zij liever aan zich voorbij laten gaan. 38% van de 50-plussers ziet vlees als een noodzakelijke voedselcomponent voor een evenwichtige maaltijd en 8 % denkt dat vegetarisme zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Eén op vier ondervraagden geeft toe de heerlijke smaak van vlees gewoon niet te kunnen missen.

Verder vroeg de peiling aan degenen die al overgeschakeld zijn op een voeding met minder vlees, wat of wie voor hen uiteindelijk de doorslag gaf. Opnieuw scoort gezondheid hier het hoogst (58%). Sommigen worden ook over de streep getrokken door het proeven van een lekkere vegetarische maaltijd (17%), door reportages over de (slechte) behandeling van vee (7%) of door het voorbeeld van hun kinderen (4%).

De volledige resultaten van dit onderzoek staan in het oktobernummer van Plus Magazine dat nu in de krantenwinkel ligt.

Krijgt u zin om zelf eens een vleesloze dag te proberen, dan vindt u hier alvast enkele receptideeën.

Vragen?

Weet u het allemaal nog niet zo zeker? Heeft u nog vragen over vegetarisch of vleesloos eten, of dan nu systematisch is, dan wel af en toe? Wilt u meer weten over de invloeden op de gezondheid, over de mogelijkheid van voedingstekorten enz? Op 30 september van 15 tot 16 uur kunt u op deze website tijdens een chatsessie uw vragen stellen aan of in discussie gaan met Tobias Leenaerts van de organisatie EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief).

Om te weten te komen hoe u aankijkt tegen vegetarisme of tegen af en toe een vleesloze dag, voerden we bij Plus Magazine een peiling uit. Aan deze peiling namen 5.548 lezers deel, waarvan 61% vrouwen.39% van de respondenten die aan de peiling van Plus Magazine deelnamen, eet nu al vegetarisch op sommige dagen. 11 % denkt eraan in de nabije toekomst minder vlees te eten. Met deze voedingswijze zijn 50-plussers overigens best vertrouwd: volgens het onderzoek van Plus Magazine eet 2% van hen helemaal geen vlees meer en kiest meer dan een derde (37%) steevast één keer per week voor een vegetarische maaltijd.Voor de 50-plussers die al vegetarisch eten of van plan zijn dat te doen, vormt gezondheid de grootste motivatie (39%). De bescherming van het milieu (6%) of het dierenwelzijn (4%) spelen ook mee, maar wegen minder door. Van degenen die er niet aan denken deeltijds veggie te worden, vindt 22,2% vegetarisch eten een modegril die zij liever aan zich voorbij laten gaan. 38% van de 50-plussers ziet vlees als een noodzakelijke voedselcomponent voor een evenwichtige maaltijd en 8 % denkt dat vegetarisme zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Eén op vier ondervraagden geeft toe de heerlijke smaak van vlees gewoon niet te kunnen missen. Verder vroeg de peiling aan degenen die al overgeschakeld zijn op een voeding met minder vlees, wat of wie voor hen uiteindelijk de doorslag gaf. Opnieuw scoort gezondheid hier het hoogst (58%). Sommigen worden ook over de streep getrokken door het proeven van een lekkere vegetarische maaltijd (17%), door reportages over de (slechte) behandeling van vee (7%) of door het voorbeeld van hun kinderen (4%).De volledige resultaten van dit onderzoek staan in het oktobernummer van Plus Magazine dat nu in de krantenwinkel ligt.Krijgt u zin om zelf eens een vleesloze dag te proberen, dan vindt u hier alvast enkele receptideeën.