Inhoud:

Bent u ook een beetje jaloers wanneer vrienden u vertellen dat ze hun oude tv-toestel konden verkopen via eBay? Of dat ze in een vintagewinkel een Delvaux-handtas voor euro 200 op de kop getikt hebben? Dan wordt het tijd dat u zich ook in de tweedehandse trend stort. Iedereen biedt tegenwoordig op eBay, zo wordt gezegd. Dat het internet niet uw ding is, hoeft geen probleem te zijn. Als u de koopjes eerst zelf wilt zien, ruiken en voelen, vindt u tweedehandse winkels in alle mogelijke prijsklassen. Bovendien hebben we nu veel meer mogelijkheden om zelf spullen te verkopen en zo onze portemonnee te spekken in deze financieel moeilijke tijden. Ga met ons mee op een tweedehandse Ronde van België (en ver daarbuiten)!

Etappe 1: eBay & Co

Zowel om te kopen als om te verkopen, is www.ebay.be een onmisbaar instrument geworden voor tienduizenden Belgen die geld willen besparen of willen verdienen. Nog nooit geprobeerd? Lees dan zeker de tips en de ervaringen van onze fotoredactrice Françoise, want zij is een echte eBay-fanate geworden (zie pag. 46)!

De eerste etappe van onze Ronde is het Europese hoofdkwartier van eBay in Berlijn. Hier zijn 1200 medewerkers voornamelijk bezig met de klantendienst en het bewaken van de transacties. Ze houden bijvoorbeeld het zogenaamde keyboard spamming tegen. Dat zijn aanbieders die zoveel mogelijk trefwoorden in hun aankondiging proberen te vermelden om toch maar opgemerkt te worden. Een voorbeeld: iemand wil een handtas verkopen en somt in de tekst alle grote merken op. Andere medewerkers stellen filters in om te beletten dat mensen ongeoorloofde zaken verkopen zoals wapens of nazi-kentekens. Daarnaast sloot eBay met zo'n 18 000 merken, van softwarefabrikanten tot producenten van luxegoederen, een overeenkomst af om de verkoop van namaakproducten tegen te gaan. Ook wordt actief naar fraudeurs gespeurd, want het komt wel eens voor dat malafide verkopers het account van een betrouwbare verkoper proberen over te nemen om zo van diens goede reputatie te kunnen genieten. Als iemand tot nu slechts enkele dingetjes heeft verkocht en dan plotseling 25 televisies aanbiedt, gaat er in Berlijn een belletje rinkelen...

Wist u overigens dat u via eBay ook steeds meer nieuwe spullen kunt vinden? In België alleen al slijten vandaag 3000 professionele internetwinkels hun waren via eBay. Ze hebben minder kosten en daarom liggen hun prijzen gemiddeld 23,75 % lager dan de prijs van hetzelfde product in de winkel. Twee voorbeelden: deze zomer bedroeg de gemiddelde eBayprijs voor een paar Beach Crocs ? 21,87 tegenover een gemiddelde winkelprijs van ? 39,95. Een iPod Touch (16 gigabyte) kostte op de verkooppunten euro 369 tegenover gemiddeld ? 250,52 op eBay.

Natuurlijk heeft eBay niet het monopolie. Ook www.kapaza.be en www.2dehands.be worden in ons land steeds populairder. Als uw aanbieding niet verkocht geraakt, hoeft u op deze sites (bijna) niets als commissie te betalen en bij eBay is dat wel het geval. Maar als u googelt op een bepaald voorwerp ("tweedehandse auto's", "oude poppen"...) zult u op nog andere gespecialiseerde koop- en verkoopsites botsen.

Terug naar begin

Hoe veilig is eBay?

Als belangrijkste tussenpersoon in de internetverkoop, heeft eBay enkele filters ingebouwd.

Hoe weet ik of een onbekende verkoper te vertrouwen is?

Bij eBay kunt u als koper uw mening kwijt over de verkoper: was de verzendingskost redelijk? Werd het product meteen verstuurd? Bevond het zich in de staat zoals was afgesproken? Is de verkoper bij eBay bekend, dan kunt u op de website zien wat andere kopers over hem denken.

Krijg ik via eBay virussen, spams en spyware binnen?

Dat risico kunt u beperken door voorzichtig om te springen met uw paswoorden. Kies niet uw geboortedatum, maar een combinatie van hoofdletters, kleine letters en cijfers. Installeer een firewall en een antivirusbescherming en maak geregend een update van uw browser. Let in aanbiedingen op nepwebsites die erg lijken op officiële websites. In zijn toolbar heeft eBay een apart icoontje (de account guard) dat u erop attent maakt dat u mogelijk op een frauduleuze website bent beland.

Hoe kan ik veilig betalen?

Betalingen gebeuren in de regel via kredietkaarten, overschrijvingen of via het Paypal-systeem. Als er toch iets foutloopt, krijgt u via Paypal een gewaarborgd bedrag van euro 1000 terugbetaald. Toch kunt u beter uitkijken: als iemand een adres in België opgeeft terwijl zijn computer in Roemenië staat, moet dat een belletje doen rinkelen. Let erop dat er een bewijs van de betaling bestaat. Betaal niet via diensten zoals Western Union.

Ik heb het product niet ontvangen, het is beschadigd, of het wijkt af van wat ik besteld had.

Eerst neemt u contact op met de verkoper. Levert dit niets op, dan kunt u (tussen de 10 en de 60 dagen na de transactiedatum) een geschil openen bij het geschillenpanel. Ebay neemt dan contact op met de verkoper en probeert te bemiddelen. Dit verhoogt de druk op de verkoper om het geschil op te lossen. eBay heeft immers beloofd, probleemverkopers onverbiddelijk te weren. Als ook dit niets oplevert, stapt u naar de politie. Is de verkoper een Belg, dan moet hij zich houden aan de wet op de Verkoop op afstand, die o. m. bepaalt dat de koper een bedenktijd heeft van zeven dagen. Woont de verkoper in het buitenland, dan kan de Belgische politie de buitenlandse collega's inschakelen om een onderzoek te openen. eBay verbindt er zich toe, in het kader van een gerechtelijk onderzoek zoveel mogelijk gegevens door te spelen aan de politie.

Terug naar begin

Etappe 2: In de kringwinkel

De In & Out in Zellik is een kringloopcentrum. Hier zijn meubels te vinden uit de jaren 50, een madonna onder een stolp voor ? 12, badjassen voor ? 2 en oude reisgidsen voor ? 1,20. De bestseller van Koen Crucke ( 33 kilo later) gaat hier over de toonbank voor 80 cent. Maar er staan ook prachtige hedendaagse interieurobjecten zoals een salon van soepel ecru leder voor ? 120. Verzamelaars komen hier zeker aan hun trekken: singles voor 25 cent, elpees voor 60 cent,...

"We bieden vooral klein elektro, meubelen, speelgoed, huisraad, inte-rieurspullen en textiel aan", hoor ik van Fabienne Minner en Stef Vrijders. "Alleen meubels mogen licht beschadigd zijn. Wat we binnenkrijgen, maken we eerst schoon, alleen van kleding verwachten we dat ze keurig gewassen is. We bieden de koopwaar aan voor één tiende van de nieuwwaarde. Op kleine elektrische apparaten geven we een week waarborg, op grotere een maand."

De kringloopcentra zijn de bekendste tweedehandse winkels. Alleen al de site www.kringwinkels.be vermeldt 81 adressen (of u belt tel. 070 22 20 02). En bij deze keten zijn niet eens alle kring-loopcentra aangesloten (kijk in rubriek 6985 van de Gouden Gids). Het aanbod verschilt van week tot week, geregeld komen snuffelen is de boodschap. Eén nadeel: u kunt zelf niets verkopen, maar ze halen gratis spullen bij u thuis op.

Terug naar begin

Kopen en verkopen: tips

Adressen van tweedehandse winkels in uw buurt vindt u onder meer in de Gouden Gids, rubrieken 627 (kleding), 1262 (huishoudtoestellen), 1460 (meubelen), 4205 (werktuigen en machines), 5701 (computers) en 6750 (auto's).

Om de zes maanden organiseren vele lokale politiediensten een openbare verkoop van gevonden fietsen en bromfietsen. Ook fietsverhuurders aan de kust verkopen in het najaar een deel van hun tweewielers.

De boekhandels van De Slegte blijven een goed kanaal om zo-goed-als-nieuwe boeken te kopen én te verkopen. Dat geldt ook voor het evenement Boekenfestijn dat elk jaar gehouden wordt in Brussel, Gent, Antwerpen, Kortrijk en Leuven (in 2009 ook in Hasselt).

Oude metalen halen mooie prijzen bij opkopers. Koper, ijzer, lood, aluminium. Als u het spul zelf naar een oudijzerhandel (rubriek 6255 in de Gouden Gids) brengt, krijgt u een betere prijs.

Terug naar begin

Etappe 3: Kleding: vintage en andere

De Kleerboetiek in Asse is een winkel voor tweedehandse kleding. "Een con-signatiewinkel", verduidelijkt Hildegard Cuppens. "Dat betekent dat je hier eigen kleding mag deponeren voor verkoop. We verkopen per seizoen. Van 1 september tot eind februari aanvaarden we alleen winterkleren, van 1 maart tot 31 augustus alleen zomerkleren. De kleding moet schoon gewassen zijn en nog verkoopbaar. We controleren het kledingstuk en zetten er in samenspraak met de klant een prijs op. Na zes maanden wordt hij verwittigd. Wat niet verkocht is, moet hij weer meenemen, van de verkochte kleren krijgt hij 50 % van de opbrengst. We hebben alleen vrouwen- en kinderkleding. Mannenkleding wordt nauwelijks aangeboden."

Niet alle tweedehandse kledingwinkels werken volgens het consignatiesysteem. Vele kopen hun waar in via gespecialiseerde groothandelaars en professionele beurzen. Dat is ook het geval met de vintage boetieks wat staat voor authentieke kleding uit de jaren 60, 70 en 80. De prijzen zijn dubbel tot driedubbel zo hoog als in een consignatiewinkel, maar u zult hier gemakkelijker uw maten vinden.

Terug naar begin

Zelf verkopen: wat heeft succes?

Kleding en accessoires: modieuze kleren die maximaal twee jaar oud zijn. Vrouwenpantalons en gekleurde blouses worden veel gevraagd. Met een oudere Delvaux-handtas zit u gebeiteld (zelfs beschadigd). Ook juwelen doen het goed. Schoenen kunt u beter niet proberen.

Meubelen: u houdt meer over aan doorsnee meubelen dan aan design. Zorg ervoor dat ze schoon en liefst zo weinig mogelijk beschadigd zijn.

Antiek en brocante : altijd succes, om het even wat!

Huishoudelijke en audiovisuele apparatuur: u krijgt een hogere prijs als de garantieperiode nog niet afgelopen is, als u de handleiding nog hebt en als de acccessoires compleet zijn (een televisie zonder afstandsbediening is waardeloos).

Elektronica: er is veel vraag naar dvd-films (die hoeven echt niet recent te zijn) en naar computers (ouders hebben vaak een tweede of derde pc nodig voor hun kinderen en dat hoeft niet het nieuwste model te zijn). De beste prijs zult u krijgen voor een laptop.

Auto's: Duitse auto's verkopen beter dan Japanse of Franse, een Golf beter dan een Polo. Op de particuliere markt scoort u beter met een dieselmotor, een ongevalvrije auto jonger dan 10 jaar, een kilometerstand onder de 60 000 en nieuwe banden.

Terug naar begin

Etappe 4: Kunst voor een prikje

De Troc.com in Gent: een grote loods vol meubelen, grote elektrische apparaten, witgoed, grasmaaiers en boeken. De prijzen én de kwaliteit lijken hier hoger te liggen dan in de kringwinkel. Een elektrisch blaaskacheltje voor ? 12, een hometrainer voor ? 49, een kinderwagen mét draagset voor ? 14, een vouwfiets voor ? 59, een Singernaaimachine voor ? 36. Bij de meubels zijn knappe zaken te vinden, maar die kosten meer. Een mahoniehouten tafel in Empirestijl voor ? 84, een eikenhouten tafel voor ? 225 en een antiek ministerbureau voor ? 1550. Het meest verrassend is nog de verdieping met kunst. Hier hangen mooie werken voor... ? 20.

Troc.com (vroeger Troc International) is een keten met 27 winkels in België en heeft zich gespecialiseerd in de depotverkoop (www.troc.be ). "In principe kun je bij ons alles binnenbrengen wat nog verkoopbaar is, maar we worden wel strenger voor de kwaliteit", hoor ik van Antoine Van Mechelen, de gerant in Gent. "We werken op commissie. Wanneer je een voorwerp brengt, bepalen we zelf de prijs voor de twee eerste maanden. Is het na deze periode niet verkocht, dan daalt elke maand de prijs met 10%. Wie het daarmee niet eens is, kan zijn voorwerp weer ophalen. Geraakt het stuk verkocht, dan krijg je de opbrengst min een commissie van 38% (op bedragen onder de euro 1000) of 30% (boven de euro1000). Al onze waren worden op onze website getoond, binnenkort zal het ook mogelijk zijn daarop te bieden."

Terug naar begin

Etappe 5: Een flatscreen-tv voor ? 89,99

Cash Converters in Eigenbrakel. Deze van oorsprong Australische keten met franchisewinkels in vooral Brussel en Wallonië (ook één winkel in Antwerpen, www.cashconverters.be) wil zich anders profileren. Ook hier kunt u zelf spullen aanbieden, maar in tegenstelling tot Troc.com krijgt u onmiddellijk geld voor wat u binnenbrengt. "We beperken ons wel tot kleine huishoudapparatuur, informatica, audiovisuele toestellen, gsm's, camera's, games, juwelen, cd's, dvd's, doe-het-zelfapparatuur, fietsen en fitnesstoestellen. Geen meubelen of interieurobjecten dus", preciseert Stephane Logé, de gerant. "We discussiëren over de prijs, we testen het toestel uit en we betalen de aanbieder uit. Natuurlijk moet het apparaat nog werken, in goede staat zijn en liefst niet te oud. Dat laatste hangt van object tot object af. Oude juwelen vormen nooit een probleem, maar een pc van vijf jaar oud zullen we weigeren. Televisietoestellen mogen tot 10 jaar oud zijn."

Voor wie koopjes wil doen, lijkt Cash Converters een goudmijn: een flat-screen met een scherm van 82 cm voor ? 89,99 en een cd-speler van Philips voor ? 10,95, een elektrische gitaar voor e 149, espressotoestellen vanaf ? 25, een cirkelzaag voor ? 39,95, een pc (pentium 4) voor ? 159,95, een camcorder van Sony voor ? 139,95, een cameralens van Konica voor ? 19 en een recente, toeklapbare Motorola-gsm voor ? 49.

"Zo verrassend is dat allemaal niet", zegt Stephane Logé. "Het is opvallend hoeveel jonge mensen na zes tot negen maanden hun gsm of hun games ver-ouderd vinden en die hier dan binnenbrengen. Dat geldt in zekere zin ook voor pc's. Zo kunnen we soms zeer recente toestellen aanbieden. Aan de andere kant heb je meer en meer mensen die het ethisch niet meer verantwoord vinden een elektrisch of elektronisch apparaat naar het containerpark te brengen, als ze het vervangen door een nieuw. Hier kan hun oud toestel een tweede leven beginnen, terwijl ze er zelf nog een cent aan verdienen."

Terug naar begin

Etappe 6: De betere occasie

Weinig tweedehandse handels floreren zo goed als deze in occasiewagens. Als u zelf een auto wilt verkopen, zult u altijd een hoger bedrag vangen als u van particulier tot particulier verkoopt. Daarvoor blijven de automarkten (en vaak ook de straten eromheen!) the places to be. Hier draait alles om de prijs en veel minder om de kwaliteit.

Daarnaast ontwikkelen zich de jongste jaren nieuwe kanalen voor mensen die een occasie willen kopen en bereid zijn een hoger bedrag neer te tellen in ruil voor kwaliteit en zekerheid. De laatste etappe van onze Ronde leidt ons (bij wijze van voorbeeld) naar een enorme toonzaal van één van deze ketens: Nearly New Car in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar het had bijv. net zo goed deze van My Way kunnen zijn (van Volkswagen, Audi,...). Niks sjofels hier, alles blinkt en glimt: een Smart Fortwo Cabrio 2007 met 2442 km op de teller voor ? 9999 (nieuwwaarde: ? 13.458,83), een Mercedes C 200 cdi 2007 (met 19 353 km) wordt hier aangeboden voor ? 35.499 (nieuwwaarde: ? 42.757,77), een Chrysler 2,2 PT Cruiser 2005 (56 177 km) voor ? 12.949 (nieuwwaarde: ? 23.806,75).

Nearly New Car telt intussen 5 megastores en 40 andere verkooppunten in heel België (www.nnc.be). De keten maakt deel uit van de Mercedesgroep en verkoopt daarom alleen merken uit deze stal. Marketing manager Jo Willems over het concept: "Er heeft altijd een bloeiende handel in tweedehandse Mercedessen bestaan, maar nu heeft de invoerder die handel zelf weer in handen genomen. Ons aanbod be-staat hoofdzakelijk uit vroegere leasingwagens. Onder de naam nearly new car verkopen we auto's van maximaal 3 jaar oud en met maximaal 100 000 km op de teller. Oudere auto's met méér kilometers hebben we ook, maar dan onder het label economy cars."

De gemiddelde prijs draait rond de ? 24.000, toch niet een gering bedrag voor een occasie? "Ja, maar daar staan de uitstraling van het merk en onze garanties tegenover", antwoordt Jo Willems. "We leveren niet alleen de wettelijk verplichte Car Pass af, we controleren de auto op 125 punten en herstellen alle beschadigingen en krassen. Onze gemiddelde klant is een man van 54, niet zelden iemand die met een leasingwagen gereden heeft en daar na zijn (brug)pensioen wil mee doorgaan."

Sinds kort biedt Nearly New Car al zijn modellen ook op eBay. Waarmee we opnieuw op het startpunt van onze Ronde van België (en ver daarbuiten) zijn beland. Een Ronde die ons veel geld heeft opgebracht!

Terug naar begin

Inhoud:Bent u ook een beetje jaloers wanneer vrienden u vertellen dat ze hun oude tv-toestel konden verkopen via eBay? Of dat ze in een vintagewinkel een Delvaux-handtas voor euro 200 op de kop getikt hebben? Dan wordt het tijd dat u zich ook in de tweedehandse trend stort. Iedereen biedt tegenwoordig op eBay, zo wordt gezegd. Dat het internet niet uw ding is, hoeft geen probleem te zijn. Als u de koopjes eerst zelf wilt zien, ruiken en voelen, vindt u tweedehandse winkels in alle mogelijke prijsklassen. Bovendien hebben we nu veel meer mogelijkheden om zelf spullen te verkopen en zo onze portemonnee te spekken in deze financieel moeilijke tijden. Ga met ons mee op een tweedehandse Ronde van België (en ver daarbuiten)! Zowel om te kopen als om te verkopen, is www.ebay.be een onmisbaar instrument geworden voor tienduizenden Belgen die geld willen besparen of willen verdienen. Nog nooit geprobeerd? Lees dan zeker de tips en de ervaringen van onze fotoredactrice Françoise, want zij is een echte eBay-fanate geworden (zie pag. 46)! De eerste etappe van onze Ronde is het Europese hoofdkwartier van eBay in Berlijn. Hier zijn 1200 medewerkers voornamelijk bezig met de klantendienst en het bewaken van de transacties. Ze houden bijvoorbeeld het zogenaamde keyboard spamming tegen. Dat zijn aanbieders die zoveel mogelijk trefwoorden in hun aankondiging proberen te vermelden om toch maar opgemerkt te worden. Een voorbeeld: iemand wil een handtas verkopen en somt in de tekst alle grote merken op. Andere medewerkers stellen filters in om te beletten dat mensen ongeoorloofde zaken verkopen zoals wapens of nazi-kentekens. Daarnaast sloot eBay met zo'n 18 000 merken, van softwarefabrikanten tot producenten van luxegoederen, een overeenkomst af om de verkoop van namaakproducten tegen te gaan. Ook wordt actief naar fraudeurs gespeurd, want het komt wel eens voor dat malafide verkopers het account van een betrouwbare verkoper proberen over te nemen om zo van diens goede reputatie te kunnen genieten. Als iemand tot nu slechts enkele dingetjes heeft verkocht en dan plotseling 25 televisies aanbiedt, gaat er in Berlijn een belletje rinkelen... Wist u overigens dat u via eBay ook steeds meer nieuwe spullen kunt vinden? In België alleen al slijten vandaag 3000 professionele internetwinkels hun waren via eBay. Ze hebben minder kosten en daarom liggen hun prijzen gemiddeld 23,75 % lager dan de prijs van hetzelfde product in de winkel. Twee voorbeelden: deze zomer bedroeg de gemiddelde eBayprijs voor een paar Beach Crocs ? 21,87 tegenover een gemiddelde winkelprijs van ? 39,95. Een iPod Touch (16 gigabyte) kostte op de verkooppunten euro 369 tegenover gemiddeld ? 250,52 op eBay. Natuurlijk heeft eBay niet het monopolie. Ook www.kapaza.be en www.2dehands.be worden in ons land steeds populairder. Als uw aanbieding niet verkocht geraakt, hoeft u op deze sites (bijna) niets als commissie te betalen en bij eBay is dat wel het geval. Maar als u googelt op een bepaald voorwerp ("tweedehandse auto's", "oude poppen"...) zult u op nog andere gespecialiseerde koop- en verkoopsites botsen. Terug naar beginTerug naar beginDe In & Out in Zellik is een kringloopcentrum. Hier zijn meubels te vinden uit de jaren 50, een madonna onder een stolp voor ? 12, badjassen voor ? 2 en oude reisgidsen voor ? 1,20. De bestseller van Koen Crucke ( 33 kilo later) gaat hier over de toonbank voor 80 cent. Maar er staan ook prachtige hedendaagse interieurobjecten zoals een salon van soepel ecru leder voor ? 120. Verzamelaars komen hier zeker aan hun trekken: singles voor 25 cent, elpees voor 60 cent,... "We bieden vooral klein elektro, meubelen, speelgoed, huisraad, inte-rieurspullen en textiel aan", hoor ik van Fabienne Minner en Stef Vrijders. "Alleen meubels mogen licht beschadigd zijn. Wat we binnenkrijgen, maken we eerst schoon, alleen van kleding verwachten we dat ze keurig gewassen is. We bieden de koopwaar aan voor één tiende van de nieuwwaarde. Op kleine elektrische apparaten geven we een week waarborg, op grotere een maand." De kringloopcentra zijn de bekendste tweedehandse winkels. Alleen al de site www.kringwinkels.be vermeldt 81 adressen (of u belt tel. 070 22 20 02). En bij deze keten zijn niet eens alle kring-loopcentra aangesloten (kijk in rubriek 6985 van de Gouden Gids). Het aanbod verschilt van week tot week, geregeld komen snuffelen is de boodschap. Eén nadeel: u kunt zelf niets verkopen, maar ze halen gratis spullen bij u thuis op. Terug naar beginTerug naar beginDe Kleerboetiek in Asse is een winkel voor tweedehandse kleding. "Een con-signatiewinkel", verduidelijkt Hildegard Cuppens. "Dat betekent dat je hier eigen kleding mag deponeren voor verkoop. We verkopen per seizoen. Van 1 september tot eind februari aanvaarden we alleen winterkleren, van 1 maart tot 31 augustus alleen zomerkleren. De kleding moet schoon gewassen zijn en nog verkoopbaar. We controleren het kledingstuk en zetten er in samenspraak met de klant een prijs op. Na zes maanden wordt hij verwittigd. Wat niet verkocht is, moet hij weer meenemen, van de verkochte kleren krijgt hij 50 % van de opbrengst. We hebben alleen vrouwen- en kinderkleding. Mannenkleding wordt nauwelijks aangeboden." Niet alle tweedehandse kledingwinkels werken volgens het consignatiesysteem. Vele kopen hun waar in via gespecialiseerde groothandelaars en professionele beurzen. Dat is ook het geval met de vintage boetieks wat staat voor authentieke kleding uit de jaren 60, 70 en 80. De prijzen zijn dubbel tot driedubbel zo hoog als in een consignatiewinkel, maar u zult hier gemakkelijker uw maten vinden. Terug naar beginTerug naar beginDe Troc.com in Gent: een grote loods vol meubelen, grote elektrische apparaten, witgoed, grasmaaiers en boeken. De prijzen én de kwaliteit lijken hier hoger te liggen dan in de kringwinkel. Een elektrisch blaaskacheltje voor ? 12, een hometrainer voor ? 49, een kinderwagen mét draagset voor ? 14, een vouwfiets voor ? 59, een Singernaaimachine voor ? 36. Bij de meubels zijn knappe zaken te vinden, maar die kosten meer. Een mahoniehouten tafel in Empirestijl voor ? 84, een eikenhouten tafel voor ? 225 en een antiek ministerbureau voor ? 1550. Het meest verrassend is nog de verdieping met kunst. Hier hangen mooie werken voor... ? 20. Troc.com (vroeger Troc International) is een keten met 27 winkels in België en heeft zich gespecialiseerd in de depotverkoop (www.troc.be ). "In principe kun je bij ons alles binnenbrengen wat nog verkoopbaar is, maar we worden wel strenger voor de kwaliteit", hoor ik van Antoine Van Mechelen, de gerant in Gent. "We werken op commissie. Wanneer je een voorwerp brengt, bepalen we zelf de prijs voor de twee eerste maanden. Is het na deze periode niet verkocht, dan daalt elke maand de prijs met 10%. Wie het daarmee niet eens is, kan zijn voorwerp weer ophalen. Geraakt het stuk verkocht, dan krijg je de opbrengst min een commissie van 38% (op bedragen onder de euro 1000) of 30% (boven de euro1000). Al onze waren worden op onze website getoond, binnenkort zal het ook mogelijk zijn daarop te bieden." Terug naar beginCash Converters in Eigenbrakel. Deze van oorsprong Australische keten met franchisewinkels in vooral Brussel en Wallonië (ook één winkel in Antwerpen, www.cashconverters.be) wil zich anders profileren. Ook hier kunt u zelf spullen aanbieden, maar in tegenstelling tot Troc.com krijgt u onmiddellijk geld voor wat u binnenbrengt. "We beperken ons wel tot kleine huishoudapparatuur, informatica, audiovisuele toestellen, gsm's, camera's, games, juwelen, cd's, dvd's, doe-het-zelfapparatuur, fietsen en fitnesstoestellen. Geen meubelen of interieurobjecten dus", preciseert Stephane Logé, de gerant. "We discussiëren over de prijs, we testen het toestel uit en we betalen de aanbieder uit. Natuurlijk moet het apparaat nog werken, in goede staat zijn en liefst niet te oud. Dat laatste hangt van object tot object af. Oude juwelen vormen nooit een probleem, maar een pc van vijf jaar oud zullen we weigeren. Televisietoestellen mogen tot 10 jaar oud zijn." Voor wie koopjes wil doen, lijkt Cash Converters een goudmijn: een flat-screen met een scherm van 82 cm voor ? 89,99 en een cd-speler van Philips voor ? 10,95, een elektrische gitaar voor e 149, espressotoestellen vanaf ? 25, een cirkelzaag voor ? 39,95, een pc (pentium 4) voor ? 159,95, een camcorder van Sony voor ? 139,95, een cameralens van Konica voor ? 19 en een recente, toeklapbare Motorola-gsm voor ? 49. "Zo verrassend is dat allemaal niet", zegt Stephane Logé. "Het is opvallend hoeveel jonge mensen na zes tot negen maanden hun gsm of hun games ver-ouderd vinden en die hier dan binnenbrengen. Dat geldt in zekere zin ook voor pc's. Zo kunnen we soms zeer recente toestellen aanbieden. Aan de andere kant heb je meer en meer mensen die het ethisch niet meer verantwoord vinden een elektrisch of elektronisch apparaat naar het containerpark te brengen, als ze het vervangen door een nieuw. Hier kan hun oud toestel een tweede leven beginnen, terwijl ze er zelf nog een cent aan verdienen." Terug naar beginWeinig tweedehandse handels floreren zo goed als deze in occasiewagens. Als u zelf een auto wilt verkopen, zult u altijd een hoger bedrag vangen als u van particulier tot particulier verkoopt. Daarvoor blijven de automarkten (en vaak ook de straten eromheen!) the places to be. Hier draait alles om de prijs en veel minder om de kwaliteit. Daarnaast ontwikkelen zich de jongste jaren nieuwe kanalen voor mensen die een occasie willen kopen en bereid zijn een hoger bedrag neer te tellen in ruil voor kwaliteit en zekerheid. De laatste etappe van onze Ronde leidt ons (bij wijze van voorbeeld) naar een enorme toonzaal van één van deze ketens: Nearly New Car in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar het had bijv. net zo goed deze van My Way kunnen zijn (van Volkswagen, Audi,...). Niks sjofels hier, alles blinkt en glimt: een Smart Fortwo Cabrio 2007 met 2442 km op de teller voor ? 9999 (nieuwwaarde: ? 13.458,83), een Mercedes C 200 cdi 2007 (met 19 353 km) wordt hier aangeboden voor ? 35.499 (nieuwwaarde: ? 42.757,77), een Chrysler 2,2 PT Cruiser 2005 (56 177 km) voor ? 12.949 (nieuwwaarde: ? 23.806,75). Nearly New Car telt intussen 5 megastores en 40 andere verkooppunten in heel België (www.nnc.be). De keten maakt deel uit van de Mercedesgroep en verkoopt daarom alleen merken uit deze stal. Marketing manager Jo Willems over het concept: "Er heeft altijd een bloeiende handel in tweedehandse Mercedessen bestaan, maar nu heeft de invoerder die handel zelf weer in handen genomen. Ons aanbod be-staat hoofdzakelijk uit vroegere leasingwagens. Onder de naam nearly new car verkopen we auto's van maximaal 3 jaar oud en met maximaal 100 000 km op de teller. Oudere auto's met méér kilometers hebben we ook, maar dan onder het label economy cars." De gemiddelde prijs draait rond de ? 24.000, toch niet een gering bedrag voor een occasie? "Ja, maar daar staan de uitstraling van het merk en onze garanties tegenover", antwoordt Jo Willems. "We leveren niet alleen de wettelijk verplichte Car Pass af, we controleren de auto op 125 punten en herstellen alle beschadigingen en krassen. Onze gemiddelde klant is een man van 54, niet zelden iemand die met een leasingwagen gereden heeft en daar na zijn (brug)pensioen wil mee doorgaan." Sinds kort biedt Nearly New Car al zijn modellen ook op eBay. Waarmee we opnieuw op het startpunt van onze Ronde van België (en ver daarbuiten) zijn beland. Een Ronde die ons veel geld heeft opgebracht! Terug naar begin