© G.F.

Sophie Fontanel : ‘Grijs haar straalt sensualiteit en erotiek uit’

Op haar 53ste besloot de Franse journaliste en schrijfster Sophie Fontanel om haar haar niet langer te kleuren. In haar nieuwste boek vertelt ze over deze metamorfose, die door een deel van haar omgeving werd afgekeurd, maar waardoor ze zich vrijer en sensueler is gaan voelen.

Plus Magazie: Gedurende je hele metamorfose krijg je af te rekenen met een misverstand: de mensen denken dat je je haar grijs laat worden omdat je vrede neemt met je leeftijd en/of omdat je je laat gaan. Maar zelf schrijf je: ‘ik doe dit niet omdat ik me neerleg bij mijn leeftijd of omdat ik verzaak aan de kracht van jeugdigheid’. Je doet het gewoon omdat je het mooi vindt.

Sophie Fontanel: Leeftijd bezorgt je patina, een rijpe schoonheid. Dat geloof ik echt. Maar volgens de gangbare opvattingen laten vrouwen zich grijs worden omdat ze er genoeg van hebben om hun haar te kleuren. Met andere woorden, ze willen geen moeite meer doen om er aantrekkelijk uit te zien. Maar ik vind grijs haar net heel aantrekkelijk! Het is een ongelofelijke troef voor vrouwen die, in tegenstelling tot mannen, zelden hun haar verliezen. Dat is ook de reden waarom ons haar aan zo veel regeltjes onderworpen is: we moeten het verbergen, als jong meisje moet het lang zijn, naarmate we ouder worden, worden we geacht het kort te knippen, want dat is praktisch: grijs kan, als het maar kort is! Dat alles hangt erg samen met de seksualiteit, want grijs haar straalt erotiek uit.

Je besliste om je haar niet meer te kleuren nadat je in Saint-Tropez een vrouw met lang wit haar zag, die door alle mannen werd nagekeken.

Sophie Fontanel: Die vrouw was eigenlijk de zoveelste in een hele rij. Eerst zag ik veel vrouwen uit mijn familie grijs worden. Vervolgens ontmoette ik een dame in Los Angeles met grijs haar tot aan haar middel, daarna zag ik er nog een in de straten van Rome... Toen ik die vrouw in Saint-Tropez tegen het lijf liep, kwam de vraag bij me op: ga je wachten tot je een oude vrouw bent om het voorbeeld te volgen van die vrouwen die je zo mooi vindt? Ik dacht: een volk met grijs haar, dat zou toch prachtig zijn. Ik heb trouwens ontdekt dat vrouwen in het hoge noorden, die vaak hoogblond zijn, zich gewoon grijs laten worden omdat je toch amper het verschil ziet. En in de landen aan de Middellandse Zee willen vrouwen hun haar niet meer kleuren omdat ze dat vulgair vinden.

De hamvraag is deze is natuurlijk: waarom beginnen we ons haar te verven? Zelf ben je ermee gestart nadat een collega zei dat je er tien jaar jonger zou uitzien.

Sophie Fontanel: Ja, maar waarom zouden we er jonger moeten uitzien? Wat maakt het eigenlijk uit? Ik ben 55 jaar, dat is mijn leeftijd. En zelfs als een man mij 40 zou schatten, betekent dat niet dat ik dat ook ben! Wat telt is niet dat je er jonger uitziet, maar dat je je leeftijd uitstraalt. Tussen 50 en 80 jaar lijkt het alsof vrouwen niet mogen veranderen, ze zouden er 30 jaar lang hetzelfde moeten blijven uitzien. Daarna mag het wel, want dan zijn het ‘oude dames’ geworden. Maar we veranderen wel degelijk en ook voortdurend. Zelfs van de ene dag op de andere. Vandaag voel je je jong en morgen voel je je meer matuur.

Je hebt sinds je grijs bent trouwens niet minder succes bij de mannen, wel integendeel.

Sophie Fontanel: We moeten stoppen met mannen voorkeuren en gedachten toe te dichten die ze niet hebben. Ook mannen kunnen, naarmate ze ouder worden, zin hebben in iets anders. En zelfs als niemand op mij zou vallen, dan is dat maar zo! Dat is niet meteen de bedoeling van grijs haar. Maar je komt mannen tegen die het mooi vinden. En hoe meer vrouwen voor grijs haar kiezen, hoe minder voer voor discussie dat zal opleveren. Kijken we nog verrast op van een kale man?

In je boek heb je het ook over de dubbele straf die vrouwen treft als ze ouder worden. Want in tegenstelling tot mannen, worden ze nog altijd afgerekend op hun uiterlijk. Maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze geacht worden zich naar allerlei normen te schikken.

Sophie Fontanel: Een vrouw met lang wit haar is een heks! Maar dat beeld van de heks verwijst eigenlijk naar de verleidingskracht waar iedereen onder gebukt gaat. Ik ben van plan mijn grijze haren te laten groeien. Hoe langer, hoe mooier. Tegenwoordig kijken mannen om als ik voorbij wandel, vroeger was dat niet het geval, of toch veel minder.

Vrouwen met grijs haar hebben volgens jou een superkracht?

Sophie Fontanel: Alle vrouwen met grijs haar zeggen dat ze er dol op zijn en voor geen geld de klok willen terugdraaien. Die kleur straalt gewoon: soms glanst grijs haar als staal, dan weer als parelmoer of vanille. Grijs haar doet je rimpels vervagen, want het maakt je gelaat minder hard. Je vindt makkelijk passende kleding. Kortom: je valt op. De oudere vrouw die geprogrammeerd was om te verdwijnen, treedt weer helemaal op de voorgrond.

Ben je van plan nog ooit je haar te kleuren?

Sophie Fontanel: Nooit ofte nimmer.

Sophie Fontanel, Une apparition, verscheen eind augustus in het Frans bij Robert Lafont. Het boek is nog niet vertaald in het Nederlands.

Partner Content