Schrijf zelf je levensverhaal

In ons februarinummer van Plus Magazine geeft redacteur Nicolas je alles mee wat je nodig hebt als je je eigen levensverhaal wil schrijven, laten schrijven of op een andere manier wil weergeven. Aanvullend geven we hier nog wat boekentips voor wie daaraan wil beginnen.

Kant en klaar voor beginners

Op gewoon op papier of online: Life Maps biedt de twee aan voor wie het boek Mijn leven (of Jouw leven, als je iemands anders leven wil reconstrueren) koopt. De papieren versie is een mooi ingebonden boekje met linnen kaft en stijlvol crème papier dat extra elan krijgt door leeslintjes en een sluiting met een wikkellintje. In dat aantrekkelijk vormgegeven boek kun je stamboom, familiegeschiedenis, jeugd enzovoort invullen op de voorziene lijntjes, foto’s inplakken,... Leuk voor mensen die niet gewend zijn om te schrijven, omdat je een houvast aangereikt krijgt: de verschillende rubrieken zorgen ervoor dat je niets vergeet. Daarnast bevat het boek een persoonlijke toegangscode waarmee een onlineversie kan angemaakt worden. Die voorziet dat je filmpjes en geluidsopnamen kan toevoegen.
(bij uitg. Fontaine & Noë – isbn 9789460540943)

Voor gevorderden

Recent kwam het boekje Hoe schrijf ik een biografie? uit, dat een praktische leidraad kan zijn als je je eigen leven wil neerschrijven. Hoewel sommige tips over bijvoorbeeld archieven enkel van toepassing zijn op Nederland, kan het je zeker en vast op weg helpen. Het beschrijft immers goed hoe je best te werk gaat en war je rekeneing mee moet houden. Als je zelf het onderwerp bent van de biografie die je gaat schrijven, hebben een aantal tips minder praktische waarde, anderszijds geven ze vaak wel een andere kijk en zetten ze misschien aan om meer nuance aan te brengen.

Nog meer hulp

Schrijven is in en dat vertaalt zich in een aantal boeken die over dat onderwerp geschreven zijn en waar je bij het schrijven iets aan kunt hebben. Hieronder enkele titels:
Schrijven is schrappen – Hans Hogenkamp – uitg. Atlas Contact – isbn 9789045705958
Handboek voor schrijvers – Maaike Molhuysen – uitg. Atlas Contact – isbn 9789045705941
Hoe schrijf je een familiegeschiedenis? – Marijke Hilhorst – uitg. Augustus – isbn 9789045701660
Spannende verhalen schrijven – René Appel – uitg. Augustus – isbn 9789045704890
Storytelling. Verhalen vertellen kan iedereen. Handleiding en werkboek – uitg. Biblion & Davidsfonds – isbn 9789079806034
Alles is een verhaal – Jean Philip De Tender – uitg. Lannoo – isbn 9789828998928

Partner Content