Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Florida en Barcelona. Wetenschappers hielden maandelijkse tellingen van het aantal mollusken op een stuk van het Spaanse strand Llarga. Ze vergeleken de telresultaten tussen 1978 en 1981 met tellingen tussen 2008 en 2010, en gingen ook na in welke mate het aantal toeristen is veranderd.
Het aantal toeristen in deze regio is verdrievoudigd en tegelijkertijd is het aantal mollusken op het strand met zo'n 60 à 70 procent teruggelopen. Dat er zoveel schelpen verdwenen is niet toe te schrijven aan de visserij of andere oorzaken, besluiten de onderzoekers, maar is het resultaat van schelpjes rapende toeristen.
"Het is nog te vroeg om met zekerheid te stellen dat de afname substantieel genoeg is voor grote ecologische veranderingen", zegt hoofdonderzoeker Michal Kowalewski, hoogleraar Geologie aan de Universiteit van Florida in het tijdschrift PLOS One. "Maar de resultaten geven aan dat we het probleem niet mogen negeren. Schelpen hebben verschillende functies in het ecosysteem. Dat varieert van de stabilisering van stranden tot bouwmateriaal voor vogelnesten." Toch maar liever niet teveel schelpjes mee naar huis smokkelen dus.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Florida en Barcelona. Wetenschappers hielden maandelijkse tellingen van het aantal mollusken op een stuk van het Spaanse strand Llarga. Ze vergeleken de telresultaten tussen 1978 en 1981 met tellingen tussen 2008 en 2010, en gingen ook na in welke mate het aantal toeristen is veranderd. Het aantal toeristen in deze regio is verdrievoudigd en tegelijkertijd is het aantal mollusken op het strand met zo'n 60 à 70 procent teruggelopen. Dat er zoveel schelpen verdwenen is niet toe te schrijven aan de visserij of andere oorzaken, besluiten de onderzoekers, maar is het resultaat van schelpjes rapende toeristen. "Het is nog te vroeg om met zekerheid te stellen dat de afname substantieel genoeg is voor grote ecologische veranderingen", zegt hoofdonderzoeker Michal Kowalewski, hoogleraar Geologie aan de Universiteit van Florida in het tijdschrift PLOS One. "Maar de resultaten geven aan dat we het probleem niet mogen negeren. Schelpen hebben verschillende functies in het ecosysteem. Dat varieert van de stabilisering van stranden tot bouwmateriaal voor vogelnesten." Toch maar liever niet teveel schelpjes mee naar huis smokkelen dus.