Robomow RS 612: bedienbaar vanuit uw luie zetel!

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Met het heerlijke voorjaar waren wij er weer als de kippen bij om de nieuwigheden van Robomow te testen. Het werd RS 612 die een tuin tot 1.200 m² aankan én zoals alle nieuwe Robomow-toestellen bedienbaar is met de nieuwe Robomow-app op uw smartphone.

Vooraleer u begint, beslist u of u het grasveld als één grote zone beschouwt, of werkt met subzones (indien u wil dat uw Robomow ook het grasveld voor het huis maait bijvoorbeeld). Wij werkten voor de test met één grote zone, waarin echter wel enkele hindernissen voorkwamen, zoals boompjes.

Eerst en vooral werd gekozen waar het basisstation zou komen, in functie van de beschikbare stroomvoorziening. Het basisstation is de plek waar de grasmaaier zich gaat opladen en waar hij ook blijft wanneer hij niet werkt. Het basisstation zelf wordt later met enkele metalen haringen vastgelegd.

Eens de plaats van het basisstation gekozen, wordt het uiteinde van de draad in de grond vastgemaakt met een eerste (meegeleverde) plastic haring. De draad wordt uitgerold langs de rand van het gazon. De meegeleverde lat geeft aan hoe ver van de gazonrand de draad moet gelegd worden. Daarna enkel op regelmatige afstanden de draad vastleggen met haringen en de verbinding maken met het basisstation. Ook de elektriciteitskabel wordt met enkele haringen vastgelegd om et voorkomen dat iemand erover zou struikelen. De kabel verbinden met de stroomdoos, die op een door u gekozen plaats aan de muur wordt bevestigd, en met het stroomnet wordt verbonden. De installatie is klaar!

Daarna volgen nog enkele instellingen van het toestel zelf:

  • Eenmalige instelling van taal, datum, uur
  • Instellen van de maaihoogte: tussen 20 en 80 mm
  • Aangeven hoe groot de oppervlakte van de hoofdzone is
  • Test van de positie van de begrenzingsdraad. Op basis daarvan berekent Robomow de wekelijkse maaibeurten.
  • Eerst gaat Robomow maaien langsheen de grasranden, dus de begrenzingsdraad volgend. Een eerste keer loopt u mee met het toestel en past zo nodig hier en daar de draad een beetje aan (bijv. als het toestel hapert wanneer het langs een muur gaat)
  • Vervolgens kan u op dezelfde manier, indien gewenst, de subzones instellen.

Volautomatisch

Vanaf nu doet Robomow het werk helemaal alleen. Het toestel berekent zelf wanneer en hoe lang het moet maaien. U kan wel zelf aangeven dat u bijvoorbeeld niet wil dat er op woensdagnamiddag gemaaid wordt wanneer de (klein-)kinderen in de tuin spelen of tijdens het weekend.

De Robomow RS 612 kan 1 tot 1,5 uur aan een stuk maaien. Hij zal er wel steeds voor zorgen dat hij het basisstation terug kan bereiken om op te laden. Een volledige herlaadbeurt duurt 2 uur. De lithium-ijzerfosfaat-accu (LiFePO4) maakt dat de Robomow RS 612 meerdere maaibeurten per dag kan uitvoeren, waardoor hij een oppervlak tot 1200 m² aankan.

Wat ons meteen van bij het eerste gebruik opviel, is hoe stil dit toestel is. Geen vergelijk met sommige luidruchtige grasmaaiers, je hoort het toestel nauwelijks.

Geen gras te hoog

Bij de eerste maaibeurt van het jaar is het gras behoorlijk hoog en liggen er hier en daar afgewaaide takjes. Geen enkel probleem voor de Robomow RS612. Dankzij de krachtige motor en de vlijmscherpe, stalen messen, worden ook de takjes probleemloos verhakselt. Het vermogen van het toestel past zich automatisch aan aan de weerstand die het ondervindt.

De Robomow past het mulch principe toe. Het maaisel wordt zo fijn versnipperd dat het als extra voeding voor het gazon dient en er dus achteraf ook niet moet geharkt worden.

Zodra het toestel een hindernis raakt, bijvoorbeeld een boompje in het midden van het grasveld, stoppen de messen met draaien en verandert het toestel van richting. Ook achtergebleven speelgoed wordt op die manier feilloos ontweken. En toch weet de Robomow uiteindelijk het hele gazon te maaien. Wonderbaarlijk!

Ligt de poes op het gazon van het zonnetje te genieten en ziet u een onzachte kennismaking tussen Robomow en poes aankomen... dan is een noodstop altijd mogelijk met behulp van de stopknop bovenop het toestel of via uw smartphone of tablet met de nieuwe app natuurlijk (meer daarover verderop). Zodra u de Robomow optilt, stoppen de messen ook meteen.

Het toestel beschikt overigens ook over een kinderbeveiliging die u kunt inschakelen als u wilt voorkomen dat kinderen het toestel in werking zouden krijgen.

Maaier voor alle werk

Specifiek aan de Robomow- toestellen is dat ze ook de randen maaien. We moeten dus achteraf geen graskantmaaier meer uithalen. Dat komt omdat de messen breder maaien dan de wielbasis. De totale maaibreedte van de Robomow RS 612 is 56 cm, wat de efficiëntie van het toestel vergroot.

Het resultaat mag gezien worden. Het zwevend maaidek van het toestel zorgt ervoor dat het gras overal even kort is en het toestel niet vastloopt bij oneffenheden. Als dat toch even dreigt te gebeuren, beslist de Robomow meteen om even achteruit te gaan en van richting te veranderen. Geen risico dus dat u na een tijdje komt kijken en uw gras helemaal niet gemaaid is omdat het toestel ergens vastgelopen is.

De Robomow is bestand tegen alle weersomstandigheden, maar het gras maaien wanneer het te nat is, is geen aanrader. Daarom houdt het toestel rekening met de vochtigheid via een vochtingheidssensor. De gevoeligheid daarvan kan u eventueel zelf aanpassen.

Robomow – The App

Met de nieuwe, gratis Robomow-app kunnen we de grasmaaier bedienen vanuit onze zetel. Volledige controle vanop afstand, instellingen wijzigen en de maaischema’s aanpassen of het maaien stopzetten met de smartphone... het kan allemaal en bovendien zeer intuïtief en eenvoudig. Het is zelfs mogelijk om manueel een deel van het gazon te maaien met de smartphone als afstandsbediening.Smartphone en grasmaaier communiceren via Bluetooth Smart of Bluetooth Low Energy.De gratis app van Robomow is beschikbaar voor iPhone 4S en 5, iPad 3 en mini, iPod touch (5de generatie) en heel binnenkort ook voor alle toestellen die werken met Android 4.3.

De pluspunten

  • Opvallend stil
  • Maait ook de randen
  • Veilig en robuust
  • Krachtige motor
  • Eenvoudige eenmalige installatieprocedure van het toestel zelf
  • De verkorte handleiding waarmee u de machine kan installeren, telt slechts 4 pagina’s. U kan de instructies ook op een video bekijken.
  • Messen gemakkelijk te verwijderen met bijgeleverd apparaatje, wat bijzonder handig is om de grasmaaier aan de onderzijde te reinigen.
  • De modulaire bouw, waardoor u zelf onderdelen gemakkelijk kan verwijderen en vervangen indien dit nodig zou zijn.

De minpunten

  • Vergt enig werk om de draad rondom de tuin te installeren, al valt dit uiteindelijk toch nog mee.
  • De kostprijs: het blijft een hele investering voor een grasmachine, maar u hebt dan wel een bijzonder krachtig toestel.

De verkoopadviesprijs van de Robomow RS 612 bedraagt ? 1.799, incl. btw. Meer info: www.robomow.be, of de Robomow hotline: 070/ 660 124.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content