Anderen helpen. Het is niet aangeboren. Dat we toch de stap zetten, is omdat we het van thuis meekregen, een gebeurtenis ons leven heeft veranderd... Of omdat we met pensioen gaan.

Hoe regelen Vlaamse ouders de opvang van hun kinderen? Op wie doen ze een beroep? Met de start van het nieuwe schooljaar in zicht, bevroeg MyFamily meer dan 6000 ouders. Meer dan 70% van de Vlamingen rekent op de grootouders voor kinderopvang en 76% van de kinderen gaat regelmatig naar de crèche of onthaalouder.

Vrienden van uiteenlopende generaties zijn nog steeds witte raven. Gedeelde passies en interesses kunnen dat leeftijdsverschil nochtans vlot overwinnen. Deze vrienden bewijzen hoe verrijkend een oudere of jongere zielsverwant kan zijn.

In een wereld waarin wie het luidste roept vaak de meeste aandacht krijgt, kan je het als introvert knap lastig hebben. Maar beter dan extravert proberen te zijn - wat je wellicht toch niet lukt - moet je introvert zijn als een sterkte zien.

Elke week worden gemiddeld zo'n 22 gevallen van familiaal geweld bij ouderen in Vlaanderen gemeld. Dat blijkt uit cijfers van 1712, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW's) en het Vlaamse Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO). Deze cijfers werden bekend gemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Ouderenmis(be)handeling.

Veel clichés, maar geen enkele handleiding. Grootouder zijn is een rol, waarnaar wordt uitgekeken of voor wordt gevreesd, waarvan je vele elementen niet zelf in de hand hebt en die iedereen op zijn eigen manier opnieuw moet uitvinden. Een spannende opdracht!

Een jaar lang al kunnen we niet, of slechts in beperkte kring, afscheid nemen van een dierbare overledene. Twee initiatieven willen rouwenden die in dit coronajaar iemand verloren hebben, de kans geven alsnog hun laatste boodschap over te maken.

Seks wordt beter met de jaren. Het is een wat clichématige stelling. Klopt ze ook? En kan je er zelf voor zorgen dat het leven tussen de lakens, na vele jaren samen, leuk blijft?

De pandemie maakte van 50-plussers plots een risicogroep, een kwetsbare generatie. Toch gingen vooral hun kinderen door een moeilijke periode. Zij klopten bij hun ouders aan voor hulp, niet omgekeerd.

Samen eten is het ultieme bewijs van verbondenheid. Maar corona gooit roet in onze dampende schotels. Hoe kunnen we ons toch verenigd voelen?

In je kindertijd zijn ze verplicht gezelschap. Doorgaans blijven ze je langste relatie: je broer of zus. Waarom loopt het dan toch soms fout? En hoe kan je de band weer aanhalen?

Wie zich inzet als vrijwilliger, is meestal gezonder dan wie dat niet doet, blijkt uit studies. Maar vrijwilligerswerk is vooral verrijkend. Want als je zorg draagt voor anderen, help je ook jezelf.

Omdat ze er bewust voor kiezen. Of omdat het leven hen in die richting duwt. Almaar meer mensen zijn op een bepaald moment single. En voelen zich daar prima bij.

In 2019 werden in Vlaanderen 24.483 huwelijken gesloten en kozen 24.561 koppels om wettelijk te gaan samenwonen. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. Opvallend: inwoners van Limburg kiezen vaker voor een huwelijk dan de rest van de Vlamingen.

Ten gevolge van de Corona pandemie dragen we allemaal een mondmasker, ter bescherming van onszelf en anderen. In zakelijke situaties kunnen mondmaskers echter een belemmering vormen voor een vlotte communicatie, omdat ze onze gezichtsuitdrukkingen verbergen en het moeilijk maken om te horen wat anderen zeggen. Enkele tips.