Wanneer een kind ernstig ziek is, heeft dat een grote impact op de hele familie. Ook op de grootouders, die praktische ondersteuning geven, maar ook veel emotionele zorgen ervaren.
Grootouders en ouders zijn vaak de lijm van de familie. Broers en zussen, neven en nichten verzamelen geregeld bij hen thuis. Maar wat als zij wegvallen door ziekte of overlijden? Wie neemt dan de fakkel over?
Aan clichés geen gebrek, maar geen stappenplan dat je blindelings kan volgen. Grootouder zijn is een rol - waar je naar uit kijkt of niet - met tal van facetten waar je zelf geen vat op hebt. Een rol die je zélf moet invullen. Een boeiende opdracht!
Gisteren nog een gezin, vandaag met z'n tweetjes aan de ontbijttafel. De kinderen hebben het ouderlijke huis verlaten. Dat is even wennen. Maar evengoed is het een boeiende periode die je relatie een boost geeft.
Wat als je na de dood van een geliefde een geheim ontdekt? Als de persoon die je dacht te kennen iemand anders blijkt en die er niet meer is om vragen te stellen. Wat doet dit met je rouwproces?
De klok rond luisteren vrijwilligers met engelengeduld naar kleine zorgen, diepsnijdende verhalen, crisisoproepen, eenzame stemmen op zoek naar een klankbord. Tijd om de anonieme helden van Tele-Onthaal een stem te geven.
Belgen zijn zich voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw gelukkiger gaan voelen. Dat blijkt uit de laatste editie van het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek.
Wist je dat leugenaars je blik niet ontwijken, maar wel aan de onderkant van hun neus krabben? En dat het geen goed teken is als je gesprekspartner de mouwen opstroopt of zijn bril hoger schuift? Of dat menige glimlach vals is, tenzij de ogen tegelijk half toe gaan?
'L'enfer, c'est les autres', zei de Franse filosoof Sartre. En voor een aanzienlijk aantal Belgische werknemers zijn die 'anderen' hun collega's. De oplossing ? Een duidelijk charter opstellen waarin ongewenst gedrag niet past en een gezonde sociale controle door collega's. Een woordje uitleg.
Hoe 'liefdevol' gaan we met elkaar om op het werk? Vacaturesite Indeed onderzocht hoe corona en het vele thuiswerken de emotionele band tussen collega's heeft beïnvloed. Hieruit blijkt dat collega's minder vriendschap en solidariteit ervaren, al spelen leeftijd en geslacht een grote rol.
Terug aan het werk na de kerstvakantie, opnieuw geïsoleerd van je collega's aan je bureau thuis... Heb jij ook zo'n moeite om je ritme en motivatie terug te vinden? Wist je dat 1 op de 5 mensen in januari op zoek gaat naar een nieuwe job?
Minder slaappartijtjes, aarzelende knuffels, afgelaste familiefeestjes,... Na bijna twee jaar vechten tegen covid is er wat smet gekomen op de relatie tussen grootouders en kleinkinderen. Hoe maak je in onzekere tijden het beste van die unieke band?
Anderen helpen. Het is niet aangeboren. Dat we toch de stap zetten, is omdat we het van thuis meekregen, een gebeurtenis ons leven heeft veranderd... Of omdat we met pensioen gaan.
Je bejaarde vader of moeder verliezen, het hoort bij het leven, al is het verdriet er niet minder om. Maar vaak is het afscheid nemen al veel eerder ingezet.
Hoe regelen Vlaamse ouders de opvang van hun kinderen? Op wie doen ze een beroep? Met de start van het nieuwe schooljaar in zicht, bevroeg MyFamily meer dan 6000 ouders. Meer dan 70% van de Vlamingen rekent op de grootouders voor kinderopvang en 76% van de kinderen gaat regelmatig naar de crèche of onthaalouder.
In een wereld waarin wie het luidste roept vaak de meeste aandacht krijgt, kan je het als introvert knap lastig hebben. Maar beter dan extravert proberen te zijn - wat je wellicht toch niet lukt - moet je introvert zijn als een sterkte zien.
Vrienden van uiteenlopende generaties zijn nog steeds witte raven. Gedeelde passies en interesses kunnen dat leeftijdsverschil nochtans vlot overwinnen. Deze vrienden bewijzen hoe verrijkend een oudere of jongere zielsverwant kan zijn.