Phil Bosmans stond 36 jaar aan het roer van de beweging Bond zonder Naam als auteur van vele spreuken, tal van boeken en oprichter van verschillende initiatieven. In 1992 gaf hij de leiding over, maar bleef betrokken.

In de vroege ochtend van 17 januari 2012 overleed hij op 89-jarige leeftijd. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op woensdag 25 januari om 11:00 uur in de Sint-Martinuskerk, Gemeenteplein, Kontich-Centrum. Een avondwake gaat door dinsdag 24 januari om 19:00 uur eveneens in de Sint-Martinuskerk.

Phil Bosmans werd geboren in Gruitrode (Limburg) op 1 juli 1922. In 1956 nam Bosmans de leiding over Bond zonder Naam. In een periode waar er nauwelijks opvangstructuren waren, stampte hij samen met trouwe en hardwerkende vrienden het ene project na het andere uit de grond. 'De kleine man' zou steeds centraal staan. Zo werd Bond zonder Naam onder de bezielende leiding van Bosmans pionier op meerdere terreinen: de eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen en het eerste opvangtehuis voor vrouwen en ex-gedetineerden.

De nood aan een mentale reconversie in alle geledingen van de samenleving,was Bosmans meest gehoorde oproep. Phil Bosmans was een begenadigd schrijver. Zijn grootste succes was 'Menslief, ik hou van je'. Het werd een bestseller in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Het boek kende ondertussen zijn 60ste druk. Meerdere boeken werden in 26 talen vertaald. Wereldwijd werden om en bij de 9 miljoen exemplaren verkocht. Zijn gouden pen en onvermoeibare inzet leverden hem tal van prijzen op waaronder in 1968 en 1991 de Visser Neerlandia prijs.

"Vlaanderen verliest met Phil Bosmans een warme en beminnelijke mens. Voor velen was hij nabij en troostend. Ontelbare mensen hier en ver in het buitenland hebben zich opgetrokken aan zijn diepmenselijke levenswijsheden. Hij was tegelijk een sociaal ondernemer en een inspirerend leider." aldus huidig directeur van de Bond zonder Naam, Patrick Hanjoul. "Ik heb het voorrecht gehad met Phil vele diepe gesprekken te mogen hebben, ook in zijn laatste levensdagen. Zonder enige twijfel is 'dankbaarheid' het woord dat het vaakst over zijn lippen kwam. Vandaag zorgen jonge en enthousiaste medewerkers voor de voortzetting van zijn levenswerk. Phil mag in vrede rusten."

Ter nagedachtenis van het overlijden publiceert Bond zonder Naam een in memoriam editie van de BZN Info samen met een in memoriam spreuk: 'Mijn laatste woord: Dankbaarheid'. Bond zonder Naam legt op haar hoofdkantoor in de Sint-Jacobsmarkt 39 in Antwerpen een rouwregister neer (alle werkdagen van 9.00-12.30 en 13.30-17.00 uur). In de Bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode zal eveneens een rouwregister liggen (ma t/m do 10.00-12.00, wo 14.00-19.00, do 15.00-19.00, za en zo 10.00-12.00 uur).

Phil Bosmans stond 36 jaar aan het roer van de beweging Bond zonder Naam als auteur van vele spreuken, tal van boeken en oprichter van verschillende initiatieven. In 1992 gaf hij de leiding over, maar bleef betrokken. In de vroege ochtend van 17 januari 2012 overleed hij op 89-jarige leeftijd. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op woensdag 25 januari om 11:00 uur in de Sint-Martinuskerk, Gemeenteplein, Kontich-Centrum. Een avondwake gaat door dinsdag 24 januari om 19:00 uur eveneens in de Sint-Martinuskerk.Phil Bosmans werd geboren in Gruitrode (Limburg) op 1 juli 1922. In 1956 nam Bosmans de leiding over Bond zonder Naam. In een periode waar er nauwelijks opvangstructuren waren, stampte hij samen met trouwe en hardwerkende vrienden het ene project na het andere uit de grond. 'De kleine man' zou steeds centraal staan. Zo werd Bond zonder Naam onder de bezielende leiding van Bosmans pionier op meerdere terreinen: de eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen en het eerste opvangtehuis voor vrouwen en ex-gedetineerden.De nood aan een mentale reconversie in alle geledingen van de samenleving,was Bosmans meest gehoorde oproep. Phil Bosmans was een begenadigd schrijver. Zijn grootste succes was 'Menslief, ik hou van je'. Het werd een bestseller in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Het boek kende ondertussen zijn 60ste druk. Meerdere boeken werden in 26 talen vertaald. Wereldwijd werden om en bij de 9 miljoen exemplaren verkocht. Zijn gouden pen en onvermoeibare inzet leverden hem tal van prijzen op waaronder in 1968 en 1991 de Visser Neerlandia prijs. "Vlaanderen verliest met Phil Bosmans een warme en beminnelijke mens. Voor velen was hij nabij en troostend. Ontelbare mensen hier en ver in het buitenland hebben zich opgetrokken aan zijn diepmenselijke levenswijsheden. Hij was tegelijk een sociaal ondernemer en een inspirerend leider." aldus huidig directeur van de Bond zonder Naam, Patrick Hanjoul. "Ik heb het voorrecht gehad met Phil vele diepe gesprekken te mogen hebben, ook in zijn laatste levensdagen. Zonder enige twijfel is 'dankbaarheid' het woord dat het vaakst over zijn lippen kwam. Vandaag zorgen jonge en enthousiaste medewerkers voor de voortzetting van zijn levenswerk. Phil mag in vrede rusten." Ter nagedachtenis van het overlijden publiceert Bond zonder Naam een in memoriam editie van de BZN Info samen met een in memoriam spreuk: 'Mijn laatste woord: Dankbaarheid'. Bond zonder Naam legt op haar hoofdkantoor in de Sint-Jacobsmarkt 39 in Antwerpen een rouwregister neer (alle werkdagen van 9.00-12.30 en 13.30-17.00 uur). In de Bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode zal eveneens een rouwregister liggen (ma t/m do 10.00-12.00, wo 14.00-19.00, do 15.00-19.00, za en zo 10.00-12.00 uur).