© Getty Images/iStockphoto

Personeelstekort dreigt in rusthuizen

Honderden verzorgende personeelsleden van woon-zorgcentra kregen van Volksgezondheid te horen dat ze niet erkend worden als ‘zorgkundige’. Ze mogen hun job niet meer of slechts beperkt uitoefenen tot ze de vereiste opleidingen gevolgd hebben, schrijft De Standaard.

Intussen vernamen de rusthuisdirecties van de ziekteverzekering dat ze voor die personen geen subsidies meer krijgen.

Door de maatregel dreigt het personeelstekort bij de rusthuizen nog op te lopen, luidt het. Hoeveel verzorgenden getroffen zijn, is niet duidelijk, maar de woordvoerder van een groep protesterende directeurs, Yves Peleman, heeft het over 1.400 mensen.

Volgens de rusthuisdirecties eist de overheid te veel van personeel dat elementaire basiszorg verstrekt. “De zorgkundigen mogen maar negentien welomschreven zorghandelingen stellen, en dan nog alleen onder toezicht van een verpleegkundige. Het gaat echt om basiszorg: zaken als hulp bij het eten en drinken, de bejaarde goed leggen of zetten, ... (...)”, klinkt het.

Volksgezondheid begrijpt de heisa niet en wijst erop dat de regels bestaan sinds 2006 en de overgangsperiode van zes jaar voorbij is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content