Als u 65 of ouder bent, rijdt u gratis met de trams en bussen van De Lijn. U hebt daarvoor een papieren Omnipas gekregen met de vermeldingen "uitgifte 65+" en "Geldig tot herroeping". Op 24 september is De Lijn begonnen met een gigantische operatie om de Omnipassen gaandeweg te vervangen door een Mobibkaart. Dat is een kaart met een ingebouwde chip (type bankkaart). Hierop kan de gebruiker, als dat nodig is, zelf een abonnement of ritten opladen.

Eénmalige kost van ? 5

Als u een Omnipas 65+ hebt, dan krijgt u in de komende maanden een brief van De Lijn thuis gestuurd. Daarin staat uitleg hoe u de nieuwe Mobibkaart kunt ontvangen. Bij de brief vindt u een overschrijvingsformulier met een gestructureerde mededeling: per Mobibkaart moet u hiermee ? 5 overschrijven. Schrijft u het bedrag over via de computer, vergeet dan niet de gestructureerde mededeling in te tikken.

Hebt u thuis met tweeën een Omnipas 65+, dan moet u elke kaart met een aparte overschrijving betalen. U krijgt vervolgens de nieuwe Mobibkaart thuis toegestuurd. U moet géén foto zenden, De Lijn gebruikt voor de nieuwe kaart de foto van uw elektronische identiteitskaart.

De 5 euro is een éénmalige administratieve kost. Een jaarabonnement op De Lijn blijft voorlopig gratis voor 65-plussers.

65-plussers eerst

In de vervangingsoperatie van de Omnipas door de Mobibkaart krijgen 65-plussers de voorrang. In totaal moeten ruim 1,2 miljoen 65-plussers in Vlaanderen de brief over de nieuwe kaart krijgen. De Lijn heeft zich tot doel gesteld om 200.000 huidige kaarthouders per maand aan te schrijven. De operatie zou moeten rond zijn in september 2014.

Zolang u de nieuwe Mobibkaart niet hebt gekregen, mag u de Omnipas blijven gebruiken. Eens u de nieuwe kaart hebt ontvangen, mag u alleen nog deze gebruiken. Door de pasfoto is ze immers veel persoonlijker.

Ik word binnenkort 65

Wie in de komende maanden 65 wordt, zal, zo belooft De Lijn, vanaf november twee maanden vóór zijn verjaardag een brief met het overschrijvingsformulier ontvangen. U kunt dan meteen een Mobibkaart aanvragen. Wie nu nog jonger is dan 65 en een betalend abonnement heeft, zal voor de vervanging pas aan de beurt komen vanaf begin 2015.

Eén kaart in 2016

De nieuwe Mobibkaart is zo gemaakt dat gebruikers er in de toekomst zelf een abonnement, ritten of andere formules kunnen opladen. Precies zoals men nu een prepaidtelefoon oplaadt.

In de loop van 2016 zou de Mobibkaart de enige kaart moeten worden voor gebruikers van de vier netten van het openbaar vervoer in België. Dat betekent dat we met deze kaart dan ook een treinrit of ritten in Brussel (MIVB) en Wallonië (Tec) kunnen opladen.

Ter herinnering: op het net van de MIVB en van de Tec rijden 65-plussers sinds enkele maanden niet meer gratis. Als u wilt overstappen van De Lijn op bijvoorbeeld de metro in Brussel of op een bus in Wallonië, moet u een apart ticket, een rittenkaart of een abonnement kopen.

Als u 65 of ouder bent, rijdt u gratis met de trams en bussen van De Lijn. U hebt daarvoor een papieren Omnipas gekregen met de vermeldingen "uitgifte 65+" en "Geldig tot herroeping". Op 24 september is De Lijn begonnen met een gigantische operatie om de Omnipassen gaandeweg te vervangen door een Mobibkaart. Dat is een kaart met een ingebouwde chip (type bankkaart). Hierop kan de gebruiker, als dat nodig is, zelf een abonnement of ritten opladen.Als u een Omnipas 65+ hebt, dan krijgt u in de komende maanden een brief van De Lijn thuis gestuurd. Daarin staat uitleg hoe u de nieuwe Mobibkaart kunt ontvangen. Bij de brief vindt u een overschrijvingsformulier met een gestructureerde mededeling: per Mobibkaart moet u hiermee ? 5 overschrijven. Schrijft u het bedrag over via de computer, vergeet dan niet de gestructureerde mededeling in te tikken.Hebt u thuis met tweeën een Omnipas 65+, dan moet u elke kaart met een aparte overschrijving betalen. U krijgt vervolgens de nieuwe Mobibkaart thuis toegestuurd. U moet géén foto zenden, De Lijn gebruikt voor de nieuwe kaart de foto van uw elektronische identiteitskaart.De 5 euro is een éénmalige administratieve kost. Een jaarabonnement op De Lijn blijft voorlopig gratis voor 65-plussers.In de vervangingsoperatie van de Omnipas door de Mobibkaart krijgen 65-plussers de voorrang. In totaal moeten ruim 1,2 miljoen 65-plussers in Vlaanderen de brief over de nieuwe kaart krijgen. De Lijn heeft zich tot doel gesteld om 200.000 huidige kaarthouders per maand aan te schrijven. De operatie zou moeten rond zijn in september 2014.Zolang u de nieuwe Mobibkaart niet hebt gekregen, mag u de Omnipas blijven gebruiken. Eens u de nieuwe kaart hebt ontvangen, mag u alleen nog deze gebruiken. Door de pasfoto is ze immers veel persoonlijker.Wie in de komende maanden 65 wordt, zal, zo belooft De Lijn, vanaf november twee maanden vóór zijn verjaardag een brief met het overschrijvingsformulier ontvangen. U kunt dan meteen een Mobibkaart aanvragen. Wie nu nog jonger is dan 65 en een betalend abonnement heeft, zal voor de vervanging pas aan de beurt komen vanaf begin 2015.De nieuwe Mobibkaart is zo gemaakt dat gebruikers er in de toekomst zelf een abonnement, ritten of andere formules kunnen opladen. Precies zoals men nu een prepaidtelefoon oplaadt.In de loop van 2016 zou de Mobibkaart de enige kaart moeten worden voor gebruikers van de vier netten van het openbaar vervoer in België. Dat betekent dat we met deze kaart dan ook een treinrit of ritten in Brussel (MIVB) en Wallonië (Tec) kunnen opladen.Ter herinnering: op het net van de MIVB en van de Tec rijden 65-plussers sinds enkele maanden niet meer gratis. Als u wilt overstappen van De Lijn op bijvoorbeeld de metro in Brussel of op een bus in Wallonië, moet u een apart ticket, een rittenkaart of een abonnement kopen.