Toegegeven, ik ben geen fanatieke fietser. Een elektrische fiets leek me dus precies wat ik nodig had om toch met plezier regelmatig een flinke fietstocht te maken. Maar de eerste ervaringen die ik met elektrische fietsen had, schrikten me een beetje af. De ene ondersteunde meteen van bij het vertrek te sterk, de andere leek nog een duwtje extra te willen geven om het moment dat ik wilde stoppen. Het mocht dus wel leuk zijn om je niet in het zweet te moeten trappen, ik voelde me er niet echt veilig op.

Dat gevoel verdween echter meteen toen ik een eerste ritje maakte met de Oxford AGT 36V. Uiteindelijk heb ik de fiets twee weken lang intensief kunnen gebruiken voor korte en langere tochten door het heuvelachtige Pajottenland.

Elegant

Met zijn 26,5 kg is het geen lichtgewicht fiets, maar dat geldt voor alle elektrische fiets. Wanneer ik de fiets uit de garage haal, moet ik meteen een stevige bergop nemen om de straat te bereiken. Dankzij de stapfunctie, waarbij je ondersteuning krijgt wanneer je naast de fiets loopt, wordt het extra gewicht van de fiets volledig opgevangen.

De Oxford AGT 36V heeft een donkergrijs aluminium damesframe, de batterij zit onder de bagagedrager en is bijzonder gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen . De afwerking van de fiets is zeer verzorgd en dankzij de Shimano Nexus 7 naafversnelling en de gesloten kettingkast vraagt hij bovendien weinig onderhoud.

Schakelen overbodig

Wat de Oxford AGT 36V zo uniek maakt, is dat je niet meer zelf moet schakelen, daar zorgt de automatic gear transmission (AGT) immers voor. Het enige wat je met deze fiets dus moet doen, is trappen, kiezen hoeveel ondersteuning je daarbij wil krijgen (van 0 tot 3) en vooral genieten van de omgeving! Niet meer nadenken over groot of klein verzet, de fiets denkt in uw plaats. Dat doet hij op basis van de informatie die hij krijgt van 5 sensoren die de uitgeoefende kracht, de trapfrequentie, de snelheid en versnelling waarmee u zich verplaatst ende hellingsgraad van de weg meten. Een computergestuurd systeem berekent op basis van deze gegevens continu de optimale versnelling en geeft een commando aan het schakelsysteem.

Ruime autonomie

Het feit dat u met deze fiets steeds in de ideale versnelling rijdt, komt het batterijverbruik ten goede. Tijdens onze test in een licht heuvelachtige omgeving met hier en daar toch een pittige helling, een gemiddelde trapondersteuning en bereden door iemand met een behoorlijk lichaamsgewicht, haalde de Oxford AGT 36V toch telkens een autonomie van zowat 90 km. Zelf spreekt de fabrikant van een actieradius van 60 tot 110 km. Vanzelfsprekend spelen heel wat elementen daarbij een rol: hoeveel ondersteuning, welk parcours, de belasting van de fiets (gewicht van de fietser + eventuele bagage), felle tegenwind...

De +

  • Comfortabel rijplezier
  • Batterij gemakkelijk afneembaar
  • Zeer aangename trapondersteuning
  • Ruime actieradius
  • Verzorgde afwerking

De -

  • Het gewicht in geval de fiets op een fietsdrager moet worden geplaatst

Oxford AGT 36 V: richtprijs: ? 2 149 (incl. BTW)

Meer info: www.oxfordbikes.be

Toegegeven, ik ben geen fanatieke fietser. Een elektrische fiets leek me dus precies wat ik nodig had om toch met plezier regelmatig een flinke fietstocht te maken. Maar de eerste ervaringen die ik met elektrische fietsen had, schrikten me een beetje af. De ene ondersteunde meteen van bij het vertrek te sterk, de andere leek nog een duwtje extra te willen geven om het moment dat ik wilde stoppen. Het mocht dus wel leuk zijn om je niet in het zweet te moeten trappen, ik voelde me er niet echt veilig op.Dat gevoel verdween echter meteen toen ik een eerste ritje maakte met de Oxford AGT 36V. Uiteindelijk heb ik de fiets twee weken lang intensief kunnen gebruiken voor korte en langere tochten door het heuvelachtige Pajottenland.Met zijn 26,5 kg is het geen lichtgewicht fiets, maar dat geldt voor alle elektrische fiets. Wanneer ik de fiets uit de garage haal, moet ik meteen een stevige bergop nemen om de straat te bereiken. Dankzij de stapfunctie, waarbij je ondersteuning krijgt wanneer je naast de fiets loopt, wordt het extra gewicht van de fiets volledig opgevangen.De Oxford AGT 36V heeft een donkergrijs aluminium damesframe, de batterij zit onder de bagagedrager en is bijzonder gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen . De afwerking van de fiets is zeer verzorgd en dankzij de Shimano Nexus 7 naafversnelling en de gesloten kettingkast vraagt hij bovendien weinig onderhoud.Wat de Oxford AGT 36V zo uniek maakt, is dat je niet meer zelf moet schakelen, daar zorgt de automatic gear transmission (AGT) immers voor. Het enige wat je met deze fiets dus moet doen, is trappen, kiezen hoeveel ondersteuning je daarbij wil krijgen (van 0 tot 3) en vooral genieten van de omgeving! Niet meer nadenken over groot of klein verzet, de fiets denkt in uw plaats. Dat doet hij op basis van de informatie die hij krijgt van 5 sensoren die de uitgeoefende kracht, de trapfrequentie, de snelheid en versnelling waarmee u zich verplaatst ende hellingsgraad van de weg meten. Een computergestuurd systeem berekent op basis van deze gegevens continu de optimale versnelling en geeft een commando aan het schakelsysteem.Het feit dat u met deze fiets steeds in de ideale versnelling rijdt, komt het batterijverbruik ten goede. Tijdens onze test in een licht heuvelachtige omgeving met hier en daar toch een pittige helling, een gemiddelde trapondersteuning en bereden door iemand met een behoorlijk lichaamsgewicht, haalde de Oxford AGT 36V toch telkens een autonomie van zowat 90 km. Zelf spreekt de fabrikant van een actieradius van 60 tot 110 km. Vanzelfsprekend spelen heel wat elementen daarbij een rol: hoeveel ondersteuning, welk parcours, de belasting van de fiets (gewicht van de fietser + eventuele bagage), felle tegenwind...Oxford AGT 36 V: richtprijs: ? 2 149 (incl. BTW)Meer info: www.oxfordbikes.be