"Er zijn vorig jaar een recordaantal mensen van energieleverancier veranderd, maar we merken dat er ook groepen zijn die achterblijven", zegt minister Van de Bossche. "Zo zien we dat de senioren nog aarzelen."

Via de V-test van energieregulator VREG kunnen consumenten nochtans vrij eenvoudig online nagaan welk energiecontract voor hen het voordeligst is. "Maar de V-test vormt nog altijd een drempel voor de senioren, onder meer omdat ze minder vertrouwd zijn met het internet", aldus Van den Bossche. "Ook blijken veel senioren onnodig te vrezen voor de administratieve afhandeling van een overstap."

Nochtans kan het vergelijken van energieprijzen een duidelijke besparing opleveren. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik bedraagt het verschil tussen de duurste en goedkoopste prijs immers 511 euro (aardgas en elektriciteit samen), volgens de tarieven van de maand september. Vanaf dinsdag 10 september wordt een campagne gelanceerd die ouderen ertoe moet aanzetten om zelf of samen met hun kinderen via internet de V-test te doen. Ouderen die geen internet hebben, worden aangespoord de vergelijking telefonisch te laten gebeuren, via het gratis nummer 1700.

Voor de campagne zullen bij onder andere seniorenraden, ouderenverenigingen, mutualiteiten, buurtwerkingen en OCMW's folders worden verspreid. Van dinsdag 10 tot en met donderdag 19 september zal er ook een tv-spot lopen op Eén.

Lees ook: Loont veranderen van energieleverancier? Wij deden de test

"Er zijn vorig jaar een recordaantal mensen van energieleverancier veranderd, maar we merken dat er ook groepen zijn die achterblijven", zegt minister Van de Bossche. "Zo zien we dat de senioren nog aarzelen." Via de V-test van energieregulator VREG kunnen consumenten nochtans vrij eenvoudig online nagaan welk energiecontract voor hen het voordeligst is. "Maar de V-test vormt nog altijd een drempel voor de senioren, onder meer omdat ze minder vertrouwd zijn met het internet", aldus Van den Bossche. "Ook blijken veel senioren onnodig te vrezen voor de administratieve afhandeling van een overstap." Nochtans kan het vergelijken van energieprijzen een duidelijke besparing opleveren. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik bedraagt het verschil tussen de duurste en goedkoopste prijs immers 511 euro (aardgas en elektriciteit samen), volgens de tarieven van de maand september. Vanaf dinsdag 10 september wordt een campagne gelanceerd die ouderen ertoe moet aanzetten om zelf of samen met hun kinderen via internet de V-test te doen. Ouderen die geen internet hebben, worden aangespoord de vergelijking telefonisch te laten gebeuren, via het gratis nummer 1700. Voor de campagne zullen bij onder andere seniorenraden, ouderenverenigingen, mutualiteiten, buurtwerkingen en OCMW's folders worden verspreid. Van dinsdag 10 tot en met donderdag 19 september zal er ook een tv-spot lopen op Eén.Lees ook: Loont veranderen van energieleverancier? Wij deden de test