Nieuwe zoektocht naar prehistorische mens op bodem Noordzee

Belgische en Britse onderzoekers speuren naar de resten van prehistorische mensen in de Noordzee. Die stond tijdens de IJstijd 100 meter lager ter hoogte van de Bruine Bank. Er was toen geen zee, maar een weids toendralandschap en grote rivieren waar grote groepen prehistorische mensen zouden gewoond hebben.

Na een eerste expeditie in 2018 wordt dinsdag een tweede zoektocht naar de prehistorische landschappen en menselijke aanwezigheid op de Bruine Bank opgestart. Gedurende de 11 dagen durende expeditie zullen Belgische en Britse wetenschappers akoestische technieken combineren met bodemstaalnames om de topografie en de geschiedenis van deze landschappen en hun bewoners verder te ontrafelen.

De expeditie wordt geleid door de Belgische onderzoeker Tine Missiaen van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Zij verzamelt een internationaal team van wetenschappers uit België en het Verenigd Koninkrijk op het Belgische onderzoeksschip RV Belgica. Dat heeft tot doel om de menselijke aanwezigheid (de laatste 500.000 jaar) in het gebied van de Bruine Bank in kaart te brengen.

Tot de stijging van het zeeniveau op het einde van de laatste ijstijd, zo’n 8 à 10.000 jaar geleden, was Groot-Brittannië met Scandinavië en het Europese vasteland verbonden. Een onderzoeksteam identificeerde eerder duizenden kilometers vlaktes, heuvels, moerassen en riviervalleien in dit gebied, maar sporen van menselijke aanwezigheid bleven onvindbaar.

Partner Content