De nieuwe woorden hangen sterk samen met maatschappelijke of technologische ontwikkelingen en economische trends. "De inhoud van de Dikke Van Dale vormt een spiegel van onze samenleving", klinkt het bij de uitgever. Zo leverde de kredietcrisis woorden op als bail-out, giftige lening, financiële meltdown, onderwaterhypotheek, rommelkrediet en ontschulden. De zorg om de klimaatverandering zorgde dan weer voor woorden als klimaatvluchteling, klimaatzondaar en klimaatontkenner.

De "vergroening" van de Nederlandse taal is in gang gezet met nieuwe woorden als energielabel en accuauto's. Het ontstaan van sociale media bracht woorden als Twitter, twitteren, twitteraar, microblog, profielfoto, liken, statusupdate en cyberstalking.

Bij de nieuwe uitdrukkingen zijn bijvoorbeeld terug te vinden: de adrenaline voelen stromen, iemand bij de enkels afzagen en out of the box denken.

De uitgever wijst ook op enkele "onconventionele veranderingen" die doorgevoerd werden om de toegankelijkheid van het woordenboek te verbeteren en de bruikbaarheid van de gevonden informatie te verhogen. Zo staan er nu samenvattingen bij lange artikelen en illustraties bij bijvoorbeeld namen van geometrische figuren.

In de Dikke Van Dale Online is de Van Dale Wiki de opvallendste vernieuwing. De wikifunctie biedt de gebruiker de mogelijkheid om zelf woorden, betekenissen, voorbeelden, maar ook afbeeldingen en filmpjes aan de Dikke Van Dale Online toe te voegen. De Dikke Van Dale Online staat na verschijning tot en met woensdag 14 oktober 2015 bovendien gratis open voor iedereen.

Mensen die de Dikke Van Dale aankopen, krijgen eveneens een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. De Dikke Van Dale kost 179 euro. Wie online reserveert tot en met 18 oktober, krijgt 30 euro korting. Meer info op www.vandale.be.

De nieuwe woorden hangen sterk samen met maatschappelijke of technologische ontwikkelingen en economische trends. "De inhoud van de Dikke Van Dale vormt een spiegel van onze samenleving", klinkt het bij de uitgever. Zo leverde de kredietcrisis woorden op als bail-out, giftige lening, financiële meltdown, onderwaterhypotheek, rommelkrediet en ontschulden. De zorg om de klimaatverandering zorgde dan weer voor woorden als klimaatvluchteling, klimaatzondaar en klimaatontkenner. De "vergroening" van de Nederlandse taal is in gang gezet met nieuwe woorden als energielabel en accuauto's. Het ontstaan van sociale media bracht woorden als Twitter, twitteren, twitteraar, microblog, profielfoto, liken, statusupdate en cyberstalking. Bij de nieuwe uitdrukkingen zijn bijvoorbeeld terug te vinden: de adrenaline voelen stromen, iemand bij de enkels afzagen en out of the box denken. De uitgever wijst ook op enkele "onconventionele veranderingen" die doorgevoerd werden om de toegankelijkheid van het woordenboek te verbeteren en de bruikbaarheid van de gevonden informatie te verhogen. Zo staan er nu samenvattingen bij lange artikelen en illustraties bij bijvoorbeeld namen van geometrische figuren. In de Dikke Van Dale Online is de Van Dale Wiki de opvallendste vernieuwing. De wikifunctie biedt de gebruiker de mogelijkheid om zelf woorden, betekenissen, voorbeelden, maar ook afbeeldingen en filmpjes aan de Dikke Van Dale Online toe te voegen. De Dikke Van Dale Online staat na verschijning tot en met woensdag 14 oktober 2015 bovendien gratis open voor iedereen. Mensen die de Dikke Van Dale aankopen, krijgen eveneens een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. De Dikke Van Dale kost 179 euro. Wie online reserveert tot en met 18 oktober, krijgt 30 euro korting. Meer info op www.vandale.be.