© Getty Images/iStockphoto

Nationale actie tegen woninginbraken wil burgers bewust maken van eigen preventierol

De campagne “1dagniet” wil burgers bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken. De vierde editie van deze nationale actie, een initiatief van onder meer de politie en de overheid, loopt ot zondag 29 oktober.

In België registreerde de politie vorig jaar 55.689 inbraken. Dat zijn er meer dan 150 per dag. “Dit fenomeen versterkt het onveiligheidsgevoel en veroorzaakt een aanzienlijke maatschappelijke kost”, legt Pierre Thomas van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken uit. Binnenlandse Zaken stelt sinds 2012, toen er 75.000 feiten werden geregistreerd, elk jaar een afname van het aantal inbraken vast. “Toch is het belangrijk om de strijd tegen inbraken voort te zetten”, aldus Thomas.

Met deze nationale actie willen de initiatiefnemers burgers, ondernemers, scholen en buurtinformatienetwerken laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Het gaat bijvoorbeeld om een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur om een kosteloze audit van je woning te laten uitvoeren, het opstarten van een Facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, maar ook het organiseren van een veiligheidswandeling in de wijk.

Deze nationale campagne valt samen met de overgang naar het winteruur, tijdens de nacht van zaterdag op zondag. “Dat is traditioneel het begin van de donkere maanden. In die periode stellen we ook steeds een systematische stijging van het aantal inbraken vast. Daarom is het belangrijk om net nu inbraakpreventie in de kijker te plaatsen”, zegt Marleen Coppens, diefstalpreventieadviseur bij de politiezone Montgomery.

Gedurende de hele week organiseren de initiatiefnemers talloze preventieacties. Op de website www.1dagniet.be kunnen alle burgers hun eigen initiatieven posten, tal van preventietips vinden en originele ideeën delen. “We willen bijvoorbeeld de mensen sensibiliseren om hun vakantiefoto’s niet te verspreiden op sociale netwerken. Die informatie zou kunnen gebruikt worden door mensen met slechte bedoelingen”, benadrukt Coppens.

Er is ook een nieuwe folder, die zich richt tot de mensen die voor het eerst renoveren, laten bouwen of gewoon een nieuwe woning betrekken. “We willen hen laten nadenken over hun beveiliging vanaf het ogenblik waarop zij hun intrek voorbereiden. Het moment van de renovatie, de bouw of de intrek in een nieuwe woning is de ideale gelegenheid om na te denken over beveiliging en over de passende preventiemaatregelen die moeten worden genomen. Bovendien kunnen de burgers zich gratis laten bijstaan door een diefstalpreventieadviseur die hen zo goed mogelijk zal begeleiden”, aldus Pierre Thomas.

Partner Content