Journalist Ludo Hugaerts (65,5 jaar) is één van de 6,11% Belgen die de wettelijke pensioen leeftijd heeft afgewacht om te stoppen met werken. We hebben hem niet laten gaan zonder een laatste opdracht: een jaar lang een dagboek bijhouden over zijn leven als kersvers gepensioneerde. Dat heeft hij gewetensvol gedaan en het is een waardevol verslag geworden. Want wie kan beter zijn emoties beschrijven dan hij die het zelf heeft beleefd?

Ludo schreef geregeld artikels over hoe je je moet voorbereiden op je pensioen, over wat gepensioneerd zijn met je relatie doet, enz. Hij kende de problematiek. Maar dat heeft hem niet belet met open ogen in de val te lopen waartegen hij de lezers waarschuwde, zo blijkt uit zijn dagboek. En daar is hij zich heel goed van bewust. Tussen theorie en praktijk ligt nu eenmaal een wereld van verschil.

Zoals hij al vreesde, waagt hij zich op het terrein van zijn vrouw.?In tegenstelling tot anderen, heeft hij geen droom die hij waar wil maken en die hem naar zijn pensioen doet verlangen. De journalistiek is zijn passie. Maar wat als daar een einde aan komt?

Meer dan eens voel je: deze workaholic heeft de blues. Het is niet elke dag even makkelijk. Wat is nu je plaats in de samenleving? "Ben ik alleen nog maar een opa?" Hoe geef je zin aan je leven? En hoe ga je om met het schuldgevoel dat je niet langer stress en druk voelt? Een jaar later, na een lange weg te hebben afgelegd, is Ludo klaar voor nieuwe projecten, heeft hij een nieuw evenwicht gevonden. Toch vraagt hij zich nog altijd af of een mens wel gemaakt is om te leven zonder werken.

We lieten een psycholoog, die uitgebreid onderzoek heeft verricht naar de manier waarop mensen met hun pensioen omgaan, Ludo's dagboek lezen. Uit zijn commentaar blijkt duidelijk dat wat Ludo ervaart heel normaal is.?En dat je leven en jezelf weer op het spoor zetten, zonder het houvast van een job, veel werk vergt. Met pensioen gaan is niet zo eenvoudig als het lijkt!

Journalist Ludo Hugaerts (65,5 jaar) is één van de 6,11% Belgen die de wettelijke pensioen leeftijd heeft afgewacht om te stoppen met werken. We hebben hem niet laten gaan zonder een laatste opdracht: een jaar lang een dagboek bijhouden over zijn leven als kersvers gepensioneerde. Dat heeft hij gewetensvol gedaan en het is een waardevol verslag geworden. Want wie kan beter zijn emoties beschrijven dan hij die het zelf heeft beleefd?Ludo schreef geregeld artikels over hoe je je moet voorbereiden op je pensioen, over wat gepensioneerd zijn met je relatie doet, enz. Hij kende de problematiek. Maar dat heeft hem niet belet met open ogen in de val te lopen waartegen hij de lezers waarschuwde, zo blijkt uit zijn dagboek. En daar is hij zich heel goed van bewust. Tussen theorie en praktijk ligt nu eenmaal een wereld van verschil.Zoals hij al vreesde, waagt hij zich op het terrein van zijn vrouw.?In tegenstelling tot anderen, heeft hij geen droom die hij waar wil maken en die hem naar zijn pensioen doet verlangen. De journalistiek is zijn passie. Maar wat als daar een einde aan komt?Meer dan eens voel je: deze workaholic heeft de blues. Het is niet elke dag even makkelijk. Wat is nu je plaats in de samenleving? "Ben ik alleen nog maar een opa?" Hoe geef je zin aan je leven? En hoe ga je om met het schuldgevoel dat je niet langer stress en druk voelt? Een jaar later, na een lange weg te hebben afgelegd, is Ludo klaar voor nieuwe projecten, heeft hij een nieuw evenwicht gevonden. Toch vraagt hij zich nog altijd af of een mens wel gemaakt is om te leven zonder werken.We lieten een psycholoog, die uitgebreid onderzoek heeft verricht naar de manier waarop mensen met hun pensioen omgaan, Ludo's dagboek lezen. Uit zijn commentaar blijkt duidelijk dat wat Ludo ervaart heel normaal is.?En dat je leven en jezelf weer op het spoor zetten, zonder het houvast van een job, veel werk vergt. Met pensioen gaan is niet zo eenvoudig als het lijkt!