Moeten ouderen weldra hun huis uit voor jonge gezinnen?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche wil dat ouderen tijdig naar een kleinere woning verhuizen om woningen voor jonge gezinnen betaalbaar te houden. Hoever kan de betutteling van een minister gaan?

Vlaams Minister van Wonen Freya Van den Bossche zette gisteren de krijtlijnen uiteen van haar woonbeleidsplan dat in 2013 rond zou moeten zijn. Protest bij senioren bleef niet uit. En terecht! De minister vindt namelijk dat ouderen die in een ’te groot huis’ blijven wonen aangezet moeten worden om te verhuizen naar een serviceflat of een aangepaste kleine woning, “zodat de publieke ruimte in de toekomst meer kan ingevuld worden in functie van de bewoners”. Ander gezegd, de minister hoopt zo de verkoop- en huurprijzen betaalbaarder te maken voor jonge gezinnen..

Basisrechten niet voor ouderen?

Het beleidsplan van minister Van den Bossche heeft vier doelstellingen:
? Het recht op woonzekerheid
? Op betaalbaar wonen
? Op kwalitatief wonen
? Op graag wonen

En geldt dat laatste dan niet voor ouderen? Heel wat mensen willen bewust zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven en willen vooral zelf beslissen wanneer ze die inruilen voor een andere woning. En eens ze die keuze gemaakt hebben, begint dan niet voor velen de volgende lijdensweg? Hoe lang op voorhand moeten ouderen zich al niet op wachtlijsten plaatsen om ooit een plekje in een rusthuis, een serviceflat of een andere vorm van aangepast wonen te krijgen?

De minister weerlegt dit argument met de bewering dat de Vlaamse overheid volop bezig is met de bouw van sociale serviceflats. Maar hoeveel ouderen die net een ’te grote’ woning van de hand hebben gedaan zullen in aanmerking komen voor een sociale serviceflat? Waarschijnlijk weinig of geen!

Seniorenverenigingen niet opgezet

Bij diverse seniorenverenigingen is men niet opgezet met de plannen van de minister. “Wij wensen niet gepamperd te worden”, stelt Roger Deridder, algemeen voorzitter van de Vlaamse Actieve Senioren. “Wij beslissen zelf wel wanneer we het huis verlaten waar we zelf ons hele leven voor gewerkt hebben en waar we ons gelukkig in voelen.”

Nieuwe woonvormen

Het zou een goede zaak zijn, indien de plannen van de minister een ernstig overleg op gang brengen, waarbij ook de senioren zelf hun stem mogen laten horen. Of indien er ook eens serieus werk zou gemaakt worden van de vele administratieve en andere belemmeringen die het succes van cohousing, kangoeroewonen of andere nieuwe woonvormen nog al te vaak in de weg staan.

Wij willen graag horen hoe u over dit probleem denkt. Aarzel niet om onder dit artikel uw reactie te plaatsen.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content