Amsterdam staat dezer dagen volop in de belangstelling met de heropening van het Rijksmuseum en de kroning van koning Willem-Alexander. Een andere verrassing wacht op de luchthaven van Schiphol. Enige tijd geleden werd hier de Holland Boulevard geopend. Deze afdeling lijkt op een winkelcentrum, maar is eigenlijk een levendig promotiecentrum om reizigers uit de hele wereld op een prettige manier kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving en cultuur.

Het meest aangename gedeelte van Holland Boulevard is een reeks loungehoeken die zijn ingericht als een eigentijdse huiskamer. Relaxzetels van Nederlandse ontwerpers en chesterfields staan hier rond televisieschermen, een open haard en ander "gezelligs". Hier vind je ook een kinderbos met speeltuigen en glijbanen en een rustige babylounge met luiertafels en babybedjes. Allemaal gratis te gebruiken.

Frans Hals en poffertjes

Gratis is ook een stemmige, deels verduisterde ruimte die een voorproefje wil bieden van het Rijksmuseum. Dit minimuseum toont een twaalftal schilderijen van klassieke Hollandse meesters - géén kopieën, maar de echte. De collectie wisselt geregeld. Tijdens mijn bezoek hing er zelfs een Frans Hals.

Toen ik onlangs op een vlucht moest wachten in Schiphol, kon ik languit relaxen in designzetels, een boek uitlenen en een voorproefje van het vernieuwde Rijksmuseum meepikken. Allemaal gratis - ook voor een gewone economypassagier.

Nog een lange wachttijd voor de boeg? Loop hier dan eens binnen in de Airport Library. Deze bibliotheek telt een collectie Nederlandstalige literatuur in 28 verschillende talen (ook van Vlaamse schrijvers, zo is me verzekerd). Reizigers kunnen een boek ter plekke lezen op een e-reader of gewoon gratis uitlenen (en dan liefst ook terugbrengen bij hun terugkeer).

Drie eetcafés en kraampjes serveren typisch Nederlandse gerechten (uitsmijters, poffertjes...), Hollandse jenever en dito bieren. Elders wacht een wellnesshoek met massages en haarverzorging.

Inspiratie voor Zaventem?

Zou een Belgium Boulevard in Zaventem mogelijk zijn? Onze staatsstructuur zou zulk een initiatief zeker niet simpel maken, maar er moeten toch partners te vinden zijn die typisch Belgische producten, Belgisch design, Belgische kunst en Belgische entertainment (muziek, Studio 100, films...) op één plek samen op een leuke manier toegankelijk willen maken voor een breed internationaal publiek.

Op Schiphol vielen me trouwens nog twee zaken op waaruit Zaventem misschien inspiratie kan halen.

  • Heel wat gates hebben een eigen securitycontrole. Dat levert veel tijdwinst op.
  • Op grote schermen in de vertrekhal zie je nu en dan beelden van illustere onbekenden die aan het zwaaien zijn. Die onbekenden zijn vrienden of familieleden die reizigers uitzwaaien. Iedereen die dat wil, kan op deze manier een vertrekkend familielid of kennis verrassen. Hiervoor heeft Schiphol Airport een "uitzwaai-app" ontwikkeld. Om ze te gebruiken staat op de Facebookpagina van Schiphol Airport een button "uitzwaaien". De uitzwaaier moet hierop klikken en kan dan met zijn webcam een uitzwaaivideo opnemen. Via Facebook kan hij ook andere kennissen en familieleden uitnodigen méé afscheid te nemen. De reiziger zelf weet van niets. Hij of zij krijgt de uitzwaaiboodschap pas te zien op de schermen in de vertrekhal en eventueel via zijn of smartphone. De videoboodschap kan zowel beeld als geluid bevatten, maar uiteraard moet je er als uitzwaaier wel rekening mee houden dat je boodschap en plein publicwordt getoond....
Amsterdam staat dezer dagen volop in de belangstelling met de heropening van het Rijksmuseum en de kroning van koning Willem-Alexander. Een andere verrassing wacht op de luchthaven van Schiphol. Enige tijd geleden werd hier de Holland Boulevard geopend. Deze afdeling lijkt op een winkelcentrum, maar is eigenlijk een levendig promotiecentrum om reizigers uit de hele wereld op een prettige manier kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving en cultuur. Het meest aangename gedeelte van Holland Boulevard is een reeks loungehoeken die zijn ingericht als een eigentijdse huiskamer. Relaxzetels van Nederlandse ontwerpers en chesterfields staan hier rond televisieschermen, een open haard en ander "gezelligs". Hier vind je ook een kinderbos met speeltuigen en glijbanen en een rustige babylounge met luiertafels en babybedjes. Allemaal gratis te gebruiken.Gratis is ook een stemmige, deels verduisterde ruimte die een voorproefje wil bieden van het Rijksmuseum. Dit minimuseum toont een twaalftal schilderijen van klassieke Hollandse meesters - géén kopieën, maar de echte. De collectie wisselt geregeld. Tijdens mijn bezoek hing er zelfs een Frans Hals.Toen ik onlangs op een vlucht moest wachten in Schiphol, kon ik languit relaxen in designzetels, een boek uitlenen en een voorproefje van het vernieuwde Rijksmuseum meepikken. Allemaal gratis - ook voor een gewone economypassagier.Nog een lange wachttijd voor de boeg? Loop hier dan eens binnen in de Airport Library. Deze bibliotheek telt een collectie Nederlandstalige literatuur in 28 verschillende talen (ook van Vlaamse schrijvers, zo is me verzekerd). Reizigers kunnen een boek ter plekke lezen op een e-reader of gewoon gratis uitlenen (en dan liefst ook terugbrengen bij hun terugkeer).Drie eetcafés en kraampjes serveren typisch Nederlandse gerechten (uitsmijters, poffertjes...), Hollandse jenever en dito bieren. Elders wacht een wellnesshoek met massages en haarverzorging.Zou een Belgium Boulevard in Zaventem mogelijk zijn? Onze staatsstructuur zou zulk een initiatief zeker niet simpel maken, maar er moeten toch partners te vinden zijn die typisch Belgische producten, Belgisch design, Belgische kunst en Belgische entertainment (muziek, Studio 100, films...) op één plek samen op een leuke manier toegankelijk willen maken voor een breed internationaal publiek.Op Schiphol vielen me trouwens nog twee zaken op waaruit Zaventem misschien inspiratie kan halen.