Belgen onderschatten zichzelf wat gezond betreft, zegt de All Day Longcampagne, die de week organiseert. Gemiddeld eten we 138 g groenten en 118 g fruit per dag en dat ligt nog altijd een stuk onder de aanbeveling van de regionale en internationale gezondheidsorganisaties. Die pleiten ervoor dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit te eten. Maar ere wie ere toekomt: 50-plussers scoren hier beduidend minder slecht dan 35-minners.
Het kan natuurlijk altijd beter. De Week van Groenten en Fruit kan ons dus aansporen andere manieren te ontdekken om van groenten en fruit te genieten. Bij voorbeeld deze:

  1. Denk eens aan groenten op de boterham: of het nu gaat om simpele ontbijtboterhammen of uitgebreide lunchsandwiches, de combinatie van groenten en brood is altijd lekker en fris. Klassieke belegsoorten in die richting zijn kaas met plakjes komkommer of verse kruidenkaas met radijsjes Maar in de Week van Groenten en Fruit mag het iets speciaals zijn. Denk aan een boterham met auberginekaviaar of tomatentartaar, een stokbroodsandwich met plakjes venkel (gebakken en afgekoeld) of ciabattabrood met een vulling van schijfjes rauwe champignon, plakjes avocado en pestosaus.
  2. Neem wat fruithapjes mee in de auto: gezonde tussendoortjes zijn één van de "dada's" van ambassadrice Kim Gevaert. Op het werk, thuis aan de computer of in de auto. Knabbelen brengt rust in de file of op lange ritten, maar in de plaats van snoeprepen of koekjes kunnen we ook een doosje met druiven, partjes sinaasappel, blokjes verse ananas of een banaan meenemen.
  3. Maak een te gekke salade: een gemengde salade met warme geitenkaas of spekblokjes kennen we allemaal. Daarom kiezen we deze keer voor een ander warm ingrediënt om bovenop een salade te dresseren: gebakken oesterzwammen, gewokte reepjes groene kool, knolselderijfrietjes, gefrituurde preislierten...
  4. Organiseer een blindproeverij: doe de deelnemers (jong of minder jong) een stevige blinddoek en geef ze achtereenvolgens meerdere groente- of fruitproevertjes: een rauw stukje knolselderij, een plakje avocado, het groen van een lente-uitje, een kikkererwt, een stukje mango, een stukje groene appel, een stukje Jonagold... Verbazend hoe weinig we herkennen als we onze ogen niet kunnen gebruiken.
  5. Rooster groenten: profiteer van de Week van Groenten en Fruit om dé hippe bereidingwijze van de jongste jaren uit te proberen. Strijk gepelde halve paprika's, plakken wortel, dunne groene asperges of in de dikte doormidden gesneden witloofkroppen in met olijfolie, kruid de groenten en rooster ze onder de ovengrill. De overschot kan dienen voor op de boterham (zie 1!).
  6. Maak een ongewone groentetaart: een klassieke preiquiche kennen we, maar voor één keer durven we ons wagen aan een broccolitaart, een spinazietaart, een witlooftaart of een tomaten-champignontaart.
  7. Trakteer je collega's op een tussendoortje dat ze nog niet kennen: kiwibessen, granaatappels, aardbeien in een chocoladejasje, bloemkoolbeignets, koude groentewaterzooi, pitloze druiven, zelf gedroogde appelchips, toastjes met mangochutney...
  8. Verras je gasten met groenten en fruit in een heel andere vorm. Heb je een "Komen eten" tussen 21 en 27 maart? Denk aan een cocktail van verse groentesapjes als aperitief, een carpaccio van bloemkool of videetjes met gewokte groenten als voorgerecht, een groentetajine als hoofdgerecht, een tomatensorbet als tussengerecht en een tarte tatin van witloof, geroosterde ananas of een sinaasappelgranité als dessert.
  9. Maak een alternatieve spaghetti: pastaliefhebbers zullen we altijd blij maken met hun favoriete spaghetti. Alleen vervangen we de klassieke spaghetti deze keer door lange, smalle repen courgette, asperge of witte kool. We koken die al dente en serveren ze met de meest geliefde pastasaus en geraspte kaas.
  10. Zes keer per dag! Probeer in de Week van Groenten en Fruit op zes momenten van de dag een stuk groente of fruit te eten. Laat u inspireren door het weekschema op de website www.alldaylong.be
Belgen onderschatten zichzelf wat gezond betreft, zegt de All Day Longcampagne, die de week organiseert. Gemiddeld eten we 138 g groenten en 118 g fruit per dag en dat ligt nog altijd een stuk onder de aanbeveling van de regionale en internationale gezondheidsorganisaties. Die pleiten ervoor dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit te eten. Maar ere wie ere toekomt: 50-plussers scoren hier beduidend minder slecht dan 35-minners. Het kan natuurlijk altijd beter. De Week van Groenten en Fruit kan ons dus aansporen andere manieren te ontdekken om van groenten en fruit te genieten. Bij voorbeeld deze: