De overige twee derde - de grote meerderheid - wordt veroorzaakt door willekeurige genetische mutaties die tumoren in staat stellen om te groeien. Een heleboel kankertypes (niet borst- en prostaatkanker) zijn dus een kwestie van brute pech, zonder dat er een verband is met erfelijkheid of levenswijze.

Wil dat zeggen...

Wil dat zeggen dat de chemische en de voedingsmiddelenindustrie nu onder hun verantwoordelijkheid uitkomen als het om de verloedering van ons leefmilieu gaat?

Wil dat zeggen dat wij er, met de goedkeuring van de wetenschap, nu maar mogen op los leven?

Neen.

Neen, natuurlijk niet. We kunnen betreuren dat we door al die bewustmakingscampagnes, door het opgeheven vingertje, door te hameren op het feit dat we verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid, ons niet alleen fysiek slecht voelen als we ziek worden, maar ook nog eens schuldig. In dat opzicht zet de nieuwe studie nu de puntjes op de i. Zonder dat daarbij ons vermogen om ons lot een handje te helpen in vraag wordt gesteld. Of het onheil wordt afgewend.

Want kanker is een samenspel van verschillende factoren. Zelfs als roken niet noodzakelijk longkanker veroorzaakt, zal tabaksgebruik wel de kans op mutaties en dus het risico op kanker vergroten. Met andere woorden: je alle dagen volstoppen met bio broccoli is geen verzekering tegen alle risico's, maar zomaar om het even wat eten verhoogt wel de kans dat het misloopt.

Terecht? Onterecht? Kanker is niet rechtvaardig of onrechtvaardig, een straf, een boete: het is slechts een ziekte. Een ziekte die de geneeskunde almaar beter doorgrondt en beheerst, zoals je in het februarinummer (p. 40) kan lezen.?Dat zorgt voor een grotere levensverwachting en een betere levenskwaliteit. Zo is de oude grap 'Je hebt kanker? Oef, ik dacht dat je ernstig ziek was!' dan toch wanneer we ziek worden, werkelijkheid aan het worden.

De overige twee derde - de grote meerderheid - wordt veroorzaakt door willekeurige genetische mutaties die tumoren in staat stellen om te groeien. Een heleboel kankertypes (niet borst- en prostaatkanker) zijn dus een kwestie van brute pech, zonder dat er een verband is met erfelijkheid of levenswijze.Wil dat zeggen...Wil dat zeggen dat de chemische en de voedingsmiddelenindustrie nu onder hun verantwoordelijkheid uitkomen als het om de verloedering van ons leefmilieu gaat?Wil dat zeggen dat wij er, met de goedkeuring van de wetenschap, nu maar mogen op los leven? Neen.Neen, natuurlijk niet. We kunnen betreuren dat we door al die bewustmakingscampagnes, door het opgeheven vingertje, door te hameren op het feit dat we verantwoordelijk zijn voor onze eigen gezondheid, ons niet alleen fysiek slecht voelen als we ziek worden, maar ook nog eens schuldig. In dat opzicht zet de nieuwe studie nu de puntjes op de i. Zonder dat daarbij ons vermogen om ons lot een handje te helpen in vraag wordt gesteld. Of het onheil wordt afgewend.Want kanker is een samenspel van verschillende factoren. Zelfs als roken niet noodzakelijk longkanker veroorzaakt, zal tabaksgebruik wel de kans op mutaties en dus het risico op kanker vergroten. Met andere woorden: je alle dagen volstoppen met bio broccoli is geen verzekering tegen alle risico's, maar zomaar om het even wat eten verhoogt wel de kans dat het misloopt.Terecht? Onterecht? Kanker is niet rechtvaardig of onrechtvaardig, een straf, een boete: het is slechts een ziekte. Een ziekte die de geneeskunde almaar beter doorgrondt en beheerst, zoals je in het februarinummer (p. 40) kan lezen.?Dat zorgt voor een grotere levensverwachting en een betere levenskwaliteit. Zo is de oude grap 'Je hebt kanker? Oef, ik dacht dat je ernstig ziek was!' dan toch wanneer we ziek worden, werkelijkheid aan het worden.