Dat er dringend een mentaliteitswijziging moet komen is duidelijk. 17.500 ton zwerfvuil moet jaarlijks in Vlaanderen worden opgekuist en dat kost de Vlamingen 61 miljoen euro.

Ieders verantwoordelijkheid

Langs autosnelwegparkings, bushaltes, stations en in winkelstraten - de zogenaamde zwerfvuilgevoelige plaatsen - zal Indevuilbak deze zomer mensen aanspreken via verschillende initiatieven. Want het is voor Indevuilbak een probleem dat ons allen aangaat.

Daarom dat Vlamingen persoonlijk worden gevraagd om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun afval. Enerzijds zullen ze de komende weken langs autosnelwegen en gewestwegen op 431 borden affiches zie hangen die aanduiden hoe ver ze van de volgende vuilbak verwijderd zijn.

Daarnaast zal Indevuilbak de komende twee weken op 50 Vlaamse stopplaatsen in totaal 10.000 autovuilzakjes uitdelen. Elke persoon die een zakje krijgt, wordt ook gevraagd om zich te registeren aan de hand van een ja-button op een tablet en zich zo te engageren voor de strijd tegen zwerfvuill. Daarmee wordt hun engagement vergroot en worden de mensen extra bewust gemaakt van de kracht van hun kleine daad.

Zwerfvuil anpakken op de "plaats delict"

Henny De Baets, administrateur-Generaal van de OVAM: "Onze strijd tegen zwerfvuil komt stilaan op kruissnelheid. In juli, augustus en september gaan we het probleem aanpakken daar waar het zich voordoet. Hoofdzakelijk zien we problemen langs autosnelwegen, op het strand en in winkelstraten en haltes van het openbaar vervoer. We willen onze medevlamingen helpen om zich bewust te worden van de kleine moeite die het kost om je eigen afval bij te houden tot je aan een vuilbak komt. Hopelijk krijgen we iedereen op dezelfde lijn om zijn steentje bij te dragen."

Je komt het Indevuilbak-team dezze zomer tegen op volgende locaties:

• Op parkings naast de autostrade: daar krijg je een 'autozakje' waarin je jouw afval kan deponeren tot je aan de vuilbak komt.

• Op de Vlaamse stranden krijg je een papieren zakje om je afval in te bewaren zodat je rustig kan zonnebaden zonder tussen jouw afval op het strand te liggen.

• In winkelstraten zal je het Indevuilbakteam tegen komen met een bakfiets gevuld met katoenen draagtassen, die, dankzij een handig, ingebouwd pvc-zakje, gemaakt zijn om afval mee te dragen tot je een vuilbak tegenkomt. (LB)

Dat er dringend een mentaliteitswijziging moet komen is duidelijk. 17.500 ton zwerfvuil moet jaarlijks in Vlaanderen worden opgekuist en dat kost de Vlamingen 61 miljoen euro. Langs autosnelwegparkings, bushaltes, stations en in winkelstraten - de zogenaamde zwerfvuilgevoelige plaatsen - zal Indevuilbak deze zomer mensen aanspreken via verschillende initiatieven. Want het is voor Indevuilbak een probleem dat ons allen aangaat.Daarom dat Vlamingen persoonlijk worden gevraagd om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun afval. Enerzijds zullen ze de komende weken langs autosnelwegen en gewestwegen op 431 borden affiches zie hangen die aanduiden hoe ver ze van de volgende vuilbak verwijderd zijn. Daarnaast zal Indevuilbak de komende twee weken op 50 Vlaamse stopplaatsen in totaal 10.000 autovuilzakjes uitdelen. Elke persoon die een zakje krijgt, wordt ook gevraagd om zich te registeren aan de hand van een ja-button op een tablet en zich zo te engageren voor de strijd tegen zwerfvuill. Daarmee wordt hun engagement vergroot en worden de mensen extra bewust gemaakt van de kracht van hun kleine daad. Henny De Baets, administrateur-Generaal van de OVAM: "Onze strijd tegen zwerfvuil komt stilaan op kruissnelheid. In juli, augustus en september gaan we het probleem aanpakken daar waar het zich voordoet. Hoofdzakelijk zien we problemen langs autosnelwegen, op het strand en in winkelstraten en haltes van het openbaar vervoer. We willen onze medevlamingen helpen om zich bewust te worden van de kleine moeite die het kost om je eigen afval bij te houden tot je aan een vuilbak komt. Hopelijk krijgen we iedereen op dezelfde lijn om zijn steentje bij te dragen." Je komt het Indevuilbak-team dezze zomer tegen op volgende locaties: • Op parkings naast de autostrade: daar krijg je een 'autozakje' waarin je jouw afval kan deponeren tot je aan de vuilbak komt. • Op de Vlaamse stranden krijg je een papieren zakje om je afval in te bewaren zodat je rustig kan zonnebaden zonder tussen jouw afval op het strand te liggen.• In winkelstraten zal je het Indevuilbakteam tegen komen met een bakfiets gevuld met katoenen draagtassen, die, dankzij een handig, ingebouwd pvc-zakje, gemaakt zijn om afval mee te dragen tot je een vuilbak tegenkomt. (LB)