'Dallas van Vlaanderen'

'Het Goddelijke Monster', 'Zwarte tranen' en 'Boze Tongen' vormen de trilogie waarop de tv-reeks is gebaseerd. Het verhaal speelt zich af eind jaren '90, in het 'Dallas van Vlaanderen', West-Vlaanderen dus, en vertelt de ondergang van ondernemersfamilie Deschryver. Katrien Deschryver (rol van Joke Devynck) doodt per ongeluk haar echtgenoot tijdens de jacht en zet zo een reeks tragikomische gebeurtenissen in werking die leiden tot het uiteenvallen van de clan Deschryver. Met op de achtergrond de zaak Dutroux en de diepe crisis waarin het land toen verkeerde, wordt de West-Vlaamse familie, die sterke banden heeft met de politieke en economische elite van het land, het symbool van alles wat misgaat.

De eerste twee afleveringen, die gisteren aan de pers getoond werden, ogen alvast indrukwekkend. Scenarist Rik D'hiet koos gedurfd voor een alwetende verteller en regisseur Hans Herbots ging aan de slag met flash backs en split screens. Hij mixte op een geslaagde manier fictie met beelden die de actualiteit van het einde van het millennium typeerden. Locaties en kostuums zijn prachtig. De dialogen duidelijk Lanoye: spitant, scherp, met veel humor en als geen ander de Vlaamse volksaard vattend.

Geen wonder dat de schrijver zelf "laaiend enthousiast" is over de reeks, zoals hij gisteren bij de persvoorstelling zei. "Het is eigenlijk wel bizar. Meer dan tien jaar geleden liet ik dit verhaal groeien achter mijn computer. Geïnspireerd door de actualiteit, Shakespeare en soapstructuren hoopte ik met dit boek de televisie te slim af te zijn. En dan wil uitgerekend televisie iets met dit verhaal doen".

Voor groot publiek

Belangrijk voor Lanoye was dat de reeks op Eén kon. "Het moest voor een groot publiek. Het highbrowreservaat van Canvas was geen optie. Maar de reeks brengt wel kwaliteit. Het is zoals met worsten, zo weet ik van thuis, die zijn ook voor een groot publiek, maar kunnen toch van goeie kwaliteit zijn".


West-Vlaams met ondertitels

Opvallend is dat "Het Goddelijke Monster" volledig in het West-Vlaams werd opgenomen, weliswaar ondertiteld. "Daar is lang over gediscussieerd", zegt netmanager Jean Philip De Tender. "Maar uiteindelijk leek het een logische keuze, waardoor de emoties en het Vlaamse karakter beter tot hun recht komen". De acteurs moesten zich dan ook het minst verstaanbare dialect van Vlaanderen eigen maken. En zijn daarin geslaagd met brio. Want in de reeks is niet makkelijk te achterhalen wie van hen West-Vlaamse roots heeft.

Dat de serie van topkwaliteit is, is trouwens ook te danken het kruim van de Vlaamse acteurswereld, aldus Lanoye. Naast Joke Devynck tekenden onder meer Johan Van Assche, Katelijne Verbeke, Michel Van Dousselaere, Kevin Janssens, Marc Van Eeghem, Ianka Fleerackers, Gilda de Bal en Gène Bervoets voor een rol.

Het Goddelijke Monster. Vanaf 4 september op Eén. Om 21.20 u.

'Het Goddelijke Monster', 'Zwarte tranen' en 'Boze Tongen' vormen de trilogie waarop de tv-reeks is gebaseerd. Het verhaal speelt zich af eind jaren '90, in het 'Dallas van Vlaanderen', West-Vlaanderen dus, en vertelt de ondergang van ondernemersfamilie Deschryver. Katrien Deschryver (rol van Joke Devynck) doodt per ongeluk haar echtgenoot tijdens de jacht en zet zo een reeks tragikomische gebeurtenissen in werking die leiden tot het uiteenvallen van de clan Deschryver. Met op de achtergrond de zaak Dutroux en de diepe crisis waarin het land toen verkeerde, wordt de West-Vlaamse familie, die sterke banden heeft met de politieke en economische elite van het land, het symbool van alles wat misgaat.De eerste twee afleveringen, die gisteren aan de pers getoond werden, ogen alvast indrukwekkend. Scenarist Rik D'hiet koos gedurfd voor een alwetende verteller en regisseur Hans Herbots ging aan de slag met flash backs en split screens. Hij mixte op een geslaagde manier fictie met beelden die de actualiteit van het einde van het millennium typeerden. Locaties en kostuums zijn prachtig. De dialogen duidelijk Lanoye: spitant, scherp, met veel humor en als geen ander de Vlaamse volksaard vattend. Geen wonder dat de schrijver zelf "laaiend enthousiast" is over de reeks, zoals hij gisteren bij de persvoorstelling zei. "Het is eigenlijk wel bizar. Meer dan tien jaar geleden liet ik dit verhaal groeien achter mijn computer. Geïnspireerd door de actualiteit, Shakespeare en soapstructuren hoopte ik met dit boek de televisie te slim af te zijn. En dan wil uitgerekend televisie iets met dit verhaal doen". Belangrijk voor Lanoye was dat de reeks op Eén kon. "Het moest voor een groot publiek. Het highbrowreservaat van Canvas was geen optie. Maar de reeks brengt wel kwaliteit. Het is zoals met worsten, zo weet ik van thuis, die zijn ook voor een groot publiek, maar kunnen toch van goeie kwaliteit zijn". Opvallend is dat "Het Goddelijke Monster" volledig in het West-Vlaams werd opgenomen, weliswaar ondertiteld. "Daar is lang over gediscussieerd", zegt netmanager Jean Philip De Tender. "Maar uiteindelijk leek het een logische keuze, waardoor de emoties en het Vlaamse karakter beter tot hun recht komen". De acteurs moesten zich dan ook het minst verstaanbare dialect van Vlaanderen eigen maken. En zijn daarin geslaagd met brio. Want in de reeks is niet makkelijk te achterhalen wie van hen West-Vlaamse roots heeft.Dat de serie van topkwaliteit is, is trouwens ook te danken het kruim van de Vlaamse acteurswereld, aldus Lanoye. Naast Joke Devynck tekenden onder meer Johan Van Assche, Katelijne Verbeke, Michel Van Dousselaere, Kevin Janssens, Marc Van Eeghem, Ianka Fleerackers, Gilda de Bal en Gène Bervoets voor een rol. Het Goddelijke Monster. Vanaf 4 september op Eén. Om 21.20 u.