© belga

Het Covid Safe Ticket (CST) of de coronapas: wat, waar en hoe?

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Plan je naar een voorstelling, concert, evenement of festival te gaan waar veel volk verwacht wordt, dan moet je een Covid Safe Ticket voorleggen. Maar niet enkel daar. De coronapas is intussen ook verplicht in de horeca (binnen), in fitnesscentra, discotheken, pretparken, bioscopen,...

Tegenwoordig moet je in het hele land de coronapas – het zogenoemde Covid Safe Ticket (CST) – kunnen voorleggen in de horeca (binnen), in fitnesscentra, in discotheken, in pretparken, in bioscopen, bij evenementen vanaf 200 aanwezigen binnen en 400 buiten. Bezoekers die minstens twee weken volledig zijn ingeënt, negatief getest zijn of recent van een besmetting zijn genezen en dit via het CST kunnen aantonen, krijgen toegang tot het evenement. Het evenement zelf kan dan plaatsvinden zonder afstandsregels of mondmaskers. Om dus onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk om vooraf online de informatie van de organisator te bekijken of je te bevragen via de contactkanalen van de organisator.

In Vlaanderen kunnen bepaalde ziekenhuizen, woonzorgcentra, revalidatiecentra, voorzieningen voor personen met een handicap met de coronapas werken, maar dit is niet algemeen verplicht. Gemeenten kunnen ook lokaal de regels voor evenementen strenger maken.

In Brussel zijn de regels nog iets strenger. Daar is een CST verplicht op beurzen, congressen, voor de cultuursector, in feestzalen vanaf 50 personen (maar mogelijk ook in te zetten voor kleinere bezetting), op evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten en in zorginstellingen.

In Wallonië is het CST verplicht in zorginstellingen, op beurzen, congressen, voor de cultuursector, in feestzalen vanaf 50 personen binnen en 200 buiten.

Sneltest ter plaatse

De organisator van een evenement kan voor mensen die geen geldig certificaat hebben als dienstverlening (tegen betaling) sneltesten aanbieden, maar moet over deze mogelijkheid ook vooraf informeren. Hij is niet verplicht deze mogelijkheid te voorzien.

Wat heb je nodig om toegang te krijgen?

Neem naar het evenement een geldig toegangsticket mee, een geldig CST en uw identiteitskaart. Bij de controle zal immers worden nagegaan of het CST wel degelijk op jouw naam staat.

Is er een verschil tussen het Covid Safe Ticket voor evenementen en het covid-certificaat of de coronapas die gevraagd wordt om te reizen binnen de EU?

Het Covid Safe Ticket is identiek aan het Europees Coronacertificaat. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

Wie kan een Covid Safe Ticket bekomen?

Iedereen ouder dan 12 jaar en 2 maanden (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 jaar en 2 maanden krijgen zonder bijkomende controle toegang.

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket in een van de volgende situaties:

  • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
  • je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden;
  • je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van de test plus 2 dagen;
  • je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van test plus 1 dag.

Het testcertificaat

In de twee laatste gevallen gaat het om een testcertificaat waarvan de geldigheidsduur zeer beperkt is. Houd daar rekening mee.

Je kan een testcertificaat bekomen na:

– een PCR-test

  • die afgenomen is door een zorgverlener (dokter, testcentrum) of laboratorium én
  • die onderzocht is in een erkend Belgisch laboratorium

– een antigeen test

  • uitgevoerd door een zorgverstrekker (dokter, testcentrum en bepaalde Belgische apotheken)Het is niet mogelijk om een certificaat te bekomen op basis van een zelftest (die u bij zichzelf afneemt), of van een antilichamen (serologische test). Alleen testresultaat die terecht komen in de centrale Sciensano-databank dienen als bron om testcertificaten aan te maken.

Hou er rekening mee dat tussen de testafname en het testcertificaat een verwerkingstijd zit. Plan het moment van de test dus goed. Wanneer je je test laat afnemen, vraag je best meteen na wanneer je het testresultaat mag verwachten. Het testresultaat zelf kan je terugvinden op mijngezondheid.be.

Ziet u dat uw testresultaat beschikbaar is op mijngezondheid.be? Tel er dan nog minstens 1,5 uur bij voor u het testcertificaat kunt opvragen in de COVIDsafeBE app en de portaalsites (zie verder). Van zodra de geldigheidstermijn van uw testcertificaat verstreken is, zal u het niet meer kunnen opvragen via de digitale kanalen.

Zijn er kosten verbonden aan het testcertificaat?

Het certificaat op zich is gratis. De test die er aan vooraf gaat kan wel kosten met zich meebrengen. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien u ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.

Kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, kunnen tijdens de maanden juli, augustus en september 2 keer gratis getest worden. Er kunnen hiervoor gratis PCR-testcodes aangevraagd worden.

Zijn er kosten verbonden aan het CST?

Het CST is gratis.

Waar kan ik het Covid Safe Ticket aanvragen?

Het CST is digitaal opvraagbaar:

Om certificaten digitaal op te vragen heb je

– ofwel jouw identiteitskaart EN de pincode van je identiteitskaart en een kaartlezer nodig,

– ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).

LET OP: Je krijgt na vaccinatie in de meeste gevallen 2 certificaten, 1 voor elk vaccin dat je kreeg. Om toegang te krijgen tot een evenement heb je het certificaat van je tweede vaccinatie nodig. Kijk dus goed of er op het certificaat wel degelijk 2/2 staat en de datum van je laatste vaccinatie, zeker indien je het afprint en op papier meeneemt.

Het CST voor vaccinatie kan je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd:

  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar jouw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.
  • Brussel: 02 214 19 19 (9 u. tot 17.30 u. op weekdagen en van 10-17.30 u. in het weekend)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9 u. tot 17 u. op weekdagen)
  • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9 u. tot 19 u. van maandag tot zaterdag)

Hoe wordt het Covid Safe Ticket gecontroleerd?

Het scannen van het CST gebeurt via de COVIDscanBE-applicatie die je gratis kunt downloaden.

Het CST is persoonlijk: de organisator moet ook de identiteit van de eigenaar controleren. Bij het scannen van jouw certificaat moet je ook een identiteitsbewijs kunnen voorleggen. Zo kan de organisator controleren of het CST dat je toont van jou persoonlijk is. Dat bewijs moet een identiteitsdocument zijn.

Bij het scannen van jouw CST op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Hebben kinderen ook een CST nodig?

Kinderen jonger dan 12 jaar en 2 maanden hebben geen coronapas nodig. Dat heeft simpelweg met de vaccinatieleeftijd te maken. Jonger dan twaalf wordt er (nog) niet gevaccineerd en het zou onwerkbaar zijn om alle kinderen voortdurend te moeten testen om ze mee te nemen naar een evenement of naar een horecazaak.

Die twee maanden moet voldoende speling geven om gevaccineerd te geraken. Wie bijvoorbeeld vandaag 12 jaar oud wordt, heeft dus twee maanden de tijd om dubbel gevaccineerd te geraken (+2 weken). De vraag is wel of dat voldoende tijd is, want veel kinderen worden pas weken na hun twaalfde verjaardag uitgenodigd voor hun eerste prik.

Hoe bekom je een CST voor kinderen ouder dan 12?

Kinderen ouder dan 12 jaar hebben meestal een eigen identiteitskaart met pincode. Zij kunnen hiermee op mijngezondheid.be. De aanmeldoptie itsme zullen ze niet kunnen gebruiken, dat kan alleen voor meerderjarigen.

Via de CovidsafeBE-app kunnen ouders ook veranderen van rol en de certificaten van hun kinderen raadplegen. Het is dan wel aan te raden dat ouders als aanmeldoptie ‘aanmelden via e-health’ kiezen. Het is dus niet noodzakelijk dat kinderen zelf de app installeren. Bekijk het filmpje over het opvragen van certificaten van kinderen op Covidsafe.be.

Je kan op mijngezondheid.be jouw minderjarige kinderen (een juridische relatie tussen het kind en jezelf moet in het rijksregister gekend zijn) ook koppelen aan je eigen toegang.

Meld je aan met je eigen digitale sleutels (eID, token, mobiele code, itsme, ...).

je kan in het volgende scherm kiezen om in naam van jezelf aan te melden (Burger) of om aan te melden in naam van je kind.

Daarna zal je de test- of herstelcertificaten van jouw minderjarige kinderen kunnen zien.

Vind je jouw kinderen niet via deze weg terug en beschikt jouw kind niet over een kids-ID of e-ID met pincode? Contacteer dan je gemeente. Ouders kunnen vragen om in het Rijksregister de code TI 114 – Afstamming in dalende lijn toe te voegen. Na deze verbetering zou je dan wel het profiel van je kind moeten kunnen bekijken.

Certificaten gevonden? Download de certificaten. Print ze af of bewaar ze online (door ze door te sturen naar een mailbox bijvoorbeeld) of offline op uw smartphone.

Hoe vraag ik het certificaat op van mijn pleegkind?

Pleegkinderen en -jongeren in langdurige pleegzorg staan gedomicilieerd op het adres van het pleeggezin. Toch krijgen pleegouders momenteel niet standaard de gegevens van hun pleegkind te zien wanneer zij zich aanmelden op mijngezondheid.be, zoals dat wel het geval is voor eigen kinderen.

Pleegkinderen en -jongeren vanaf 12 jaar kunnen via mijngezondheid.be zelf hun certificaat opvragen met behulp van hun eigen elektronische identiteitskaart (eID). Waar nodig kunnen pleegouders natuurlijk helpen. Om toegang te krijgen tot de certificaten heeft de pleegjongere haar/zijn pincode van het eID nodig.

Wat als je gevaccineerd bent en toch positief test?

Voor personen die gevaccineerd zijn en toch positief testen, is op vraag van de virologen voorzien dat een covid-certificaat tijdelijk geschorst wordt. Die schorsing voorkomt dat de coronapas (CST) van een besmet persoon die toch tracht deel te nemen aan evenementen of naar de bioscoop, café, restaurant of fitness gaat, groen scant bij het voorleggen van zijn vaccinatiecertificaat.

Wanneer je positief testte op covid (zelfs wanneer je gevaccineerd bent), zal je vaccinatie-CST ongeldig zijn gedurende 11 dagen volgend op je positieve test. Na deze periode wordt je vaccinatie-CST automatisch opnieuw geldig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content