© Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

Handicap international maakt winnaars ‘Design with a heart’ bekend

Anne Vanderdonckt
Anne Vanderdonckt Redactiedirecteur van Plus Magazine

Voor de dertiende keer al houdt Handicap International zijn ‘Design with a heart’ wedstrijd. Die beloont mensen die een systeem hebben bedacht of ontworpen dat het leven van mensen met een beperking uit hun naaste omgeving een stuk aangenamer maakt.

Of hoe liefde mensen vindingrijk maakt. Plus Magazine is al enkele jaren de fiere en enthousiaste partner van dit project. De strijdlust en positieve energie die dit initiatief uitstraalt laat immers niemand onberoerd!

We willen deze uitvindingen via onze website met zoveel mogelijk mensen delen, zodat anderen er gebruik van kunnen maken en ze kunnen namaken voor mensen uit hun omgeving“, legt Nicole Luyckx, coördinator van deze wedstrijd uit. Met de uitvindingen die dit jaar als winnaars uit de bus kwamen zullen weer tal van gezinnen geholpen zijn, want ze vergen geen grote technische kennis en evenmin dure materialen.

Een bedhekje voor Gilles

Olivier Dumoulin uit Namen, papa van een gehandicapte jongen van 10 jaar, won de prijs in de categorie Ergonomie. Hij bedacht een verstelbaar en transporteerbaar bedhekje voor zijn zoon Gilles.
Olivier Dumoulin uit Namen, papa van een gehandicapte jongen van 10 jaar, won de prijs in de categorie Ergonomie. Hij bedacht een verstelbaar en transporteerbaar bedhekje voor zijn zoon Gilles. © Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

Olivier Dumoulin uit Namen, papa van een gehandicapte jongen van 10 jaar, won de prijs in de categorie Ergonomie. Hij bedacht een verstelbaar en transporteerbaar bedhekje voor zijn zoon Gilles. Die is ernstig fysiek en mentaal gehandicapt, in die mate dat hij niet beseft dat hij uit bed kan vallen. Thuis is dat geen probleem, daar heeft hij een aangepast bed. Maar op vakantie zorgt dat wel voor kopzorgen. “We leggen Gilles dan in een groot bed, dat we tegen de muur zetten. We leggen onze tassen aan de andere kant, om hem zoveel mogelijk te beveiligen. Later op de avond gaat mijn vrouw of ik dan naast hem liggen en vormen zo een menselijke barrière”, vertelt Olivier Dumoulin.

Met zes planken van een meter bouwde de papa intussen een robuust maar transporteerbaar bedhekje, dat zowel in de lengte als in de breedte verstelbaar is, zodat het op vakantie op zowat elk bed past. Sindsdien kunnen de Dumoulins echt van hun welverdiende vakantie genieten.

Een inklapbaar voetenplankje voor Ingrid

In de categorie Gebruiksvriendelijk gaat de prijs naar Frank Genar uit Hove (provincie Antwerpen). Hij ontwierp een inklapbaar voetenplankje waarmee zijn vrouw in alle veiligheid uit haar rolstoel kan opstaan en weer gaan zitten.
In de categorie Gebruiksvriendelijk gaat de prijs naar Frank Genar uit Hove (provincie Antwerpen). Hij ontwierp een inklapbaar voetenplankje waarmee zijn vrouw in alle veiligheid uit haar rolstoel kan opstaan en weer gaan zitten. © Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

In de categorie Gebruiksvriendelijk gaat de prijs naar Frank Genar uit Hove (provincie Antwerpen). Hij ontwierp een inklapbaar voetenplankje waarmee zijn vrouw in alle veiligheid uit haar rolstoel kan opstaan en weer gaan zitten. Want bij veel rolstoelen is dat voetenplankje een vast onderdeel. Ingrid, die twee jaar geleden aan de benen verlamd raakte na een ongeval en nu opnieuw beperkt kan stappen, moet vaak uit haar rolstoel rechtstaan om te oefenen. Maar dat is niet zo simpel wanneer het voetenplankje constant in de weg zit. Frank, de echtgenoot van Ingrid, bedacht daarom een inklapbaar plankje dat Ingrid kan bedienen met touwtjes aan de zijkant van haar rolstoel. Of hoe je met 88 euro voor een betere levenskwaliteit en veiligheid kan zorgen.

Handicap international maakt winnaars 'Design with a heart' bekend
© Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

Een confettimachine voor Lylou

David Delabassée uit Doornik is de winnaar in de categorie Design. Hij bouwde een confettimachine voor zijn dochter. Lylou is 9 jaar en lijdt aan een neuromusculaire aandoening. Maar zoals alle kinderen van haar leeftijd viert ze graag carnaval.
David Delabassée uit Doornik is de winnaar in de categorie Design. Hij bouwde een confettimachine voor zijn dochter. Lylou is 9 jaar en lijdt aan een neuromusculaire aandoening. Maar zoals alle kinderen van haar leeftijd viert ze graag carnaval. © Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

David Delabassée uit Doornik is de winnaar in de categorie Design. Hij bouwde een confettimachine voor zijn dochter. Lylou is 9 jaar en lijdt aan een neuromusculaire aandoening. Maar zoals alle kinderen van haar leeftijd viert ze graag carnaval. De confetti zit opgeslagen in een reservoir dat aan haar rolstoel bevestigd is en dat de lucht wordt ingeblazen door een bladblazer. Die kan Lylou bedienen via een schakelaar aangepast aan haar fysieke mogelijkheden. Een uitvinding van een papa, uit liefde voor zijn dochter, die vol levenslust en emoties zit. Nu al willen anderen zich hierop inspireren om ook hun kinderen een vrolijke carnaval te laten beleven.

Een rolstoelmat om de banden van Marc’s rolstoel te drogen

Studenten van de Howest Hogeschool (Kortrijk) hebben een systeem bedacht om de banden van een rolstoel droog te krijgen. Ze creëerden een rolstoelmat voor Marc, 64 jaar, die al sinds zijn jeugd in een rolstoel zit, en kaapten er de prijs in de categorie Scholen mee weg.
Studenten van de Howest Hogeschool (Kortrijk) hebben een systeem bedacht om de banden van een rolstoel droog te krijgen. Ze creëerden een rolstoelmat voor Marc, 64 jaar, die al sinds zijn jeugd in een rolstoel zit, en kaapten er de prijs in de categorie Scholen mee weg. © Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

Studenten van de Howest Hogeschool (Kortrijk) hebben een systeem bedacht om de banden van een rolstoel droog te krijgen. Ze creëerden een rolstoelmat voor Marc, 64 jaar, die al sinds zijn jeugd in een rolstoel zit, en kaapten er de prijs in de categorie Scholen mee weg. Want misschien heb je er nog niet bij stilgestaan, maar als je met je rolstoel onder de douche gaat en daarna terugkeert naar de living, dan laat dat natte bandensporen na. En dan hebben we het nog niet over de staat van de banden na een uitstapje op een regenachtige dag. De studenten hebben een platform met rollen bekleed met textiel ontworpen dat dienst doet als tapijt en de banden droogt zonder al te veel plaats in te nemen.

Een boekensteun voor de oma van Nette

Voor het eerst kon dit jaar ook het publiek zijn stem uitbrengen op een uitvinding: 8.529 unieke stemmers kozen voor de boekensteun die Nette Dedapper ontwierp voor haar oma die sinds een fietsongeluk verlamd is. Ze houdt erg veel van lezen maar slaagt er niet meer in om een boek open te houden en de bladzijden om te slaan.
Voor het eerst kon dit jaar ook het publiek zijn stem uitbrengen op een uitvinding: 8.529 unieke stemmers kozen voor de boekensteun die Nette Dedapper ontwierp voor haar oma die sinds een fietsongeluk verlamd is. Ze houdt erg veel van lezen maar slaagt er niet meer in om een boek open te houden en de bladzijden om te slaan. © Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

Voor het eerst kon dit jaar ook het publiek zijn stem uitbrengen op een uitvinding en dat deed het massaal: 8.529 unieke stemmers kozen voor de boekensteun die Nette Dedapper – 12 jaar, uit Nijlen (Antwerpen) – ontwierp voor haar oma die sinds een fietsongeluk verlamd is. Ze houdt erg veel van lezen maar slaagt er niet meer in om een boek open te houden en de bladzijden om te slaan. Nette bedacht de boekensteun in het kader van een schoolopdracht. Ze heeft hem helemaal zelf gemaakt met de hulp van haar papa, die haar tips gaf om de juiste materialen te kiezen en de triplexplaat te zagen. Haar opa hielp haar met het ontwerp. Een mooi team dat de klus met veel liefde wist klaar te spelen!

Handicap international maakt winnaars 'Design with a heart' bekend
© Handicap International / O. Papegnies / COLLECTIF HUMA

Partner Content