Wie nog cash wil betalen voor een rit, zal een ticket in voorverkoop moeten halen. Op de voertuigen zelf zal contactloos betaald kunnen worden met de bankkaart, of met een ticket in de app van De Lijn of via sms (dit laatste zal vanaf februari niet langer 2,25 euro maar wel 2,65 euro kosten).

"We moeten blijven streven naar een klantgerichte en performante Vlaamse vervoersmaatschappij waarbij de reiziger centraal staat", zegt Peeters. "Het contactloos betalen zorgt voor een versnelling van de ritten(verkoop) en daarnaast voor meer veiligheid van de chauffeur."

Vlaamse ombudsman bezorgd

De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, is bezorgd over de afschaffing van cashbetalingen op bussen en trams van De Lijn vanaf 1 juli. De ombudsman vindt het geen probleem dat de overheid overschakelt naar modernere betaalmogelijkheden, maar dan moet het volgens hem op een coherente manier gebeuren. "Er ontbreekt een kader", zegt Weekers. "De ene keer zijn het de parkeermeters, dan bij het zwembad, enzovoort. Men moet daar goed over nadenken."

"Bovendien maken mensen gebruikersfouten. Ik verwacht dat de overheid daar rekening mee houdt", luidt het. "Ik wil niet dat er massaal klachten komen omdat goedmenende mensen zwartrijden doordat ze niet onderlegd zijn in contactloos betalen. Veel mensen hebben bovendien nog geen kaart voor contactloos betalen. Zelf heb ik er wel een, maar de ene keer lukt het wel en de andere keer niet."

Wie nog cash wil betalen voor een rit, zal een ticket in voorverkoop moeten halen. Op de voertuigen zelf zal contactloos betaald kunnen worden met de bankkaart, of met een ticket in de app van De Lijn of via sms (dit laatste zal vanaf februari niet langer 2,25 euro maar wel 2,65 euro kosten). "We moeten blijven streven naar een klantgerichte en performante Vlaamse vervoersmaatschappij waarbij de reiziger centraal staat", zegt Peeters. "Het contactloos betalen zorgt voor een versnelling van de ritten(verkoop) en daarnaast voor meer veiligheid van de chauffeur."De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, is bezorgd over de afschaffing van cashbetalingen op bussen en trams van De Lijn vanaf 1 juli. De ombudsman vindt het geen probleem dat de overheid overschakelt naar modernere betaalmogelijkheden, maar dan moet het volgens hem op een coherente manier gebeuren. "Er ontbreekt een kader", zegt Weekers. "De ene keer zijn het de parkeermeters, dan bij het zwembad, enzovoort. Men moet daar goed over nadenken.""Bovendien maken mensen gebruikersfouten. Ik verwacht dat de overheid daar rekening mee houdt", luidt het. "Ik wil niet dat er massaal klachten komen omdat goedmenende mensen zwartrijden doordat ze niet onderlegd zijn in contactloos betalen. Veel mensen hebben bovendien nog geen kaart voor contactloos betalen. Zelf heb ik er wel een, maar de ene keer lukt het wel en de andere keer niet."