"Steeds meer pendelaars gebruiken de fiets, al dan niet elektrisch, voor de woon-werkverplaatsing en maar ook recreatief kent de e-bike een groeiend succes. Vorig jaar werden ongeveer 500.000 fietsen verkocht waarvan 23% elektrisch aangedreven", aldus Touring.

Volgens Touring is het tijd om de strijd tegen diefstal op te drijven. "Een gewone fiets kost immers al gauw gemiddeld 900 euro en een elektrische rond de 2.000 euro." Touring vraagt aan de overheden om een anti-diefstal plan uit te werken. "Het gaat vaak om georganiseerde diefstal. De overheid zou dus kunnen zogenaamde lokfietsen gebruiken om dieven te betrappen. Dat zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. In Nederland leidt dit tot ongeveer 600 aanhoudingen per jaar. Dat loont dus zeker de moeite zegt Touring. Maar daarnaast zou de overheid meer moeten investeren in veilige fietsstallingen op belangrijke knooppunten en de lokale overheden kunnen fietsers sensibiliseren om hun fiets te laten graveren."

Ook de fietsgebruiker zelf kan wat meer aandacht besteden aan het risico van diefstal: gravering van het rijksregisternummer is een eerste maatregel. Dat maakt het traceren zeker makkelijker. Best is het om ook altijd een foto van de fiets en de aankoopfactuur te bewaren, zodat je een duidelijke beschrijving kan geven bij aangifte van diefstal. De aangifte kan onder meer online via www.police-on-web.be.

Nog enkele tips:

  • maak je fiets steeds vast met een degelijk slot aan een vast object, ook al is het voor maar even en op een veilige plaats. Best is daarbij om het fietsframe zelf vast te maken, niet enkel een wiel. En nog beter is de fiets op twee plaatsen vast te hechten. Vermijd dat de sloten de grond raken, want dat maakt kraken gemakkelijker. Laat je eventueel adviseren door een fietsverkoper voor de juiste keuze van een slot.
  • Een sleutelslot is beter dan een cijferslot, er zijn immers kenners die de cijfers snel kunnen kraken.
  • Stationeer je fiets zoveel mogelijk op veilige en goed verlichte plaatsen en laat geen zaken achter op de fiets die makkelijk kunnen worden meegenomen, zoals een kinderzitje of een tas.

(LB)

"Steeds meer pendelaars gebruiken de fiets, al dan niet elektrisch, voor de woon-werkverplaatsing en maar ook recreatief kent de e-bike een groeiend succes. Vorig jaar werden ongeveer 500.000 fietsen verkocht waarvan 23% elektrisch aangedreven", aldus Touring.Volgens Touring is het tijd om de strijd tegen diefstal op te drijven. "Een gewone fiets kost immers al gauw gemiddeld 900 euro en een elektrische rond de 2.000 euro." Touring vraagt aan de overheden om een anti-diefstal plan uit te werken. "Het gaat vaak om georganiseerde diefstal. De overheid zou dus kunnen zogenaamde lokfietsen gebruiken om dieven te betrappen. Dat zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. In Nederland leidt dit tot ongeveer 600 aanhoudingen per jaar. Dat loont dus zeker de moeite zegt Touring. Maar daarnaast zou de overheid meer moeten investeren in veilige fietsstallingen op belangrijke knooppunten en de lokale overheden kunnen fietsers sensibiliseren om hun fiets te laten graveren." Ook de fietsgebruiker zelf kan wat meer aandacht besteden aan het risico van diefstal: gravering van het rijksregisternummer is een eerste maatregel. Dat maakt het traceren zeker makkelijker. Best is het om ook altijd een foto van de fiets en de aankoopfactuur te bewaren, zodat je een duidelijke beschrijving kan geven bij aangifte van diefstal. De aangifte kan onder meer online via www.police-on-web.be.Nog enkele tips: (LB)