Volgens mijn trainingsschema van Sporta moest ik 50 km rijden: 40 km op een kleine versnelling tegen een harstslag van maximum 119 slagen per minuut, 10 km in "souplesse" tegen een hartslag van maximum 129 slagen per minuut.

Ik had het al snel in de gaten: als ik dit trainingsschema wil volgen, moet ik trager rijden en vooral héél vaak naar mijn hartslagmeter kijken. Het probleem is dat ik in vlakke ritten niet echt gewoon ben op mijn kleinste schijf te fietsen. De eerste kilometers zat ik al snel boven mijn hartslagmaximum en aan een toerental van 160/minuut, terwijl het schema me slechts 100 toeren per minuut toeliet.

Trager, Ludo, trager! De situatie werd anders toen ik na een kilometer of acht begon aan een autovrij fietspad langs een riviertje en een kanaal. Ineens voelde ik een stevige en gure tegenwind en die zou de eerstvolgende twintig kilometer blijven blazen. Ik kon niet anders dan trager rijden. Om mijn hartslag onder het maximum te houden, daalde mijn snelheid tot 14-15 km/uur!

Ik was dus blij toen ik wat later aan die 10 km kon beginnen tegen een hogere hartslag. De zon scheen en ondanks de tegenwind kon ik nu rijden tegen een tempo van zo'n 21 km/uur. Op de terugweg had ik al die forse tegenwind echter mee in de rug en zag ik mijn snelheidsmeter snel naar de 30 km/uur gaan terwijl ik toch onder mijn hartslagmaximum kon blijven!

Die eerste rit is er dus één geworden van voortdurend naar metertjes kijken. Maar tijdens die 54 km heb ik niet één keer krampen of verzuring gevoeld. Dat is absoluut positief. Daarom denk ik dat het trainingsschema van Sporta zeer oké is: beetje bij beetje langere afstanden fietsen en volhouden tegen een vrij traag tempo en daarbij zonder krampen blijven. Dat is zeker de beste voorbereiding op de Mont Ventoux!

Volgens mijn schema moet ik vanaf nu twee ritten per week doen, maar dat is verdomd moeilijk als je nog werkt. Om 's morgens vroeg of 's avonds te fietsen is het nog te donker. Dus blijf ik voorlopig één rit in het weekend combineren met één avond fitness in de week.

Hoe zit het met jullie oefenritten en trainingsschema? Laat het hieronder weten!

Ludo

Volgens mijn trainingsschema van Sporta moest ik 50 km rijden: 40 km op een kleine versnelling tegen een harstslag van maximum 119 slagen per minuut, 10 km in "souplesse" tegen een hartslag van maximum 129 slagen per minuut.Ik had het al snel in de gaten: als ik dit trainingsschema wil volgen, moet ik trager rijden en vooral héél vaak naar mijn hartslagmeter kijken. Het probleem is dat ik in vlakke ritten niet echt gewoon ben op mijn kleinste schijf te fietsen. De eerste kilometers zat ik al snel boven mijn hartslagmaximum en aan een toerental van 160/minuut, terwijl het schema me slechts 100 toeren per minuut toeliet.Trager, Ludo, trager! De situatie werd anders toen ik na een kilometer of acht begon aan een autovrij fietspad langs een riviertje en een kanaal. Ineens voelde ik een stevige en gure tegenwind en die zou de eerstvolgende twintig kilometer blijven blazen. Ik kon niet anders dan trager rijden. Om mijn hartslag onder het maximum te houden, daalde mijn snelheid tot 14-15 km/uur!Ik was dus blij toen ik wat later aan die 10 km kon beginnen tegen een hogere hartslag. De zon scheen en ondanks de tegenwind kon ik nu rijden tegen een tempo van zo'n 21 km/uur. Op de terugweg had ik al die forse tegenwind echter mee in de rug en zag ik mijn snelheidsmeter snel naar de 30 km/uur gaan terwijl ik toch onder mijn hartslagmaximum kon blijven!Die eerste rit is er dus één geworden van voortdurend naar metertjes kijken. Maar tijdens die 54 km heb ik niet één keer krampen of verzuring gevoeld. Dat is absoluut positief. Daarom denk ik dat het trainingsschema van Sporta zeer oké is: beetje bij beetje langere afstanden fietsen en volhouden tegen een vrij traag tempo en daarbij zonder krampen blijven. Dat is zeker de beste voorbereiding op de Mont Ventoux!Volgens mijn schema moet ik vanaf nu twee ritten per week doen, maar dat is verdomd moeilijk als je nog werkt. Om 's morgens vroeg of 's avonds te fietsen is het nog te donker. Dus blijf ik voorlopig één rit in het weekend combineren met één avond fitness in de week.Hoe zit het met jullie oefenritten en trainingsschema? Laat het hieronder weten!Ludo