Een sluis tussen dag en nacht

Hebt u goed geslapen? Bwah... Er zijn zoveel mensen die slecht slapen dat het bijna de normaalste zaak van de wereld lijkt.

Dat u niet in slaap kunt komen. Dat u ’s nachts wakker wordt en ligt te woelen. Dat u de indruk hebt dat u nog maar net in slaap geraakt bent als de wekker gaat. Dat u uitgeput opstaat. Doodgewoon. En hoe kunnen we daar iets aan veranderen? Want zelfs als we alle mogelijke medische oorzaken uitsluiten, dan nog is leven in 2014, met de berg stress en verplichtingen die dat met zich meebrengt, niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Een voorbeeld? U vindt het ook in het magazine, dat u beter niet te laat eet als u goed wilt slapen. Da’s waar. Maar hoe doet een mens dat als hij om 18 uur vanop het werk vertrekt, nog een uur bus (of file) voor de boeg heeft en desondanks nog een beetje gezond probeert te koken?

Toch is het sowieso interessant om onze levensstijl eens aan een kritische blik te onderwerpen en te kijken wat zoal verbeterd kan worden. Een televisie of een computer in de slaapkamer: weg ermee. Wekkers die een wijzerplaat op het plafond projecteren en uw hersens in het midden van de nacht aan het werk zetten: weg ermee. Aangepaste voeding – zoals we in ons dossier uiteenzetten – is dan weer essentieel.

Daarnaast – dat vind ik ook niet leuk om te horen – is er de leeftijd die het er niet beter op maakt. Maar dat is wel een factor waarop we geen vat hebben. Of toch? Als onze slaap er na ons veertigste op achteruitgaat, komt dat deels omdat onze biologische klok – die ons dag en nacht uit elkaar doet houden – het wat laat afweten. En daar kunnen we wél aan sleutelen, door onze dagen goed te structureren. We staan op een vast uur op, schakelen het licht aan als het nog donker is, eten altijd op hetzelfde tijdstip. En we maken onze klok stevig duidelijk dat het nacht is door de slaapkamer pikdonker te maken.

Het kan nog beter: door tussen dag en nacht een sluis in te bouwen, een overgangsperiode om makkelijker van dag- naar nachtmodus over te schakelen. De avond moet de deur van de dag sluiten en ons voorbereiden om de nacht in te gaan. Hoe u dat in de praktijk moet omzetten? Allereerst door de dagelijkse beslommeringen van u af te zetten. Als u overdag vochtvlekken hebt opgemerkt op de keukenmuur, dan vertelt u dat aan tafel tegen uw huisgenoot, niet in bed. Verder neemt u de gewoonte aan om een niet te intensieve, maar ook weer niet te passieve tijdsbesteding te zoeken voor de avonden. Zoals een goed boek lezen, bijvoorbeeld. En als u dan de slaap voelt komen... naar bed! Een mooie, rustige avond: dat is de allerbeste slaappil!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content