Afgelopen schooljaar vroeg liefst 15 procent meer leerkrachten deeltijds verlof aan in vergelijking met twee jaar eerder. In totaal gaat het om 33.388 leerkrachten, of 27 procent. "Ik verwacht nog een sterke toename voor 2 september", zegt Vlaams Parlementslid Jos De Meyer, die cijfers opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Ter vergelijking: in 2015 nam 12,5 procent van de werkende bevolking in Vlaanderen een vorm van loopbaanonderbreking, of tijdskrediet in de privésector.

Vooral 50-plussers stappen nog snel in het systeem. Onder hen koos afgelopen schooljaar liefst 34 procent voor een deeltijdse dienstonderbreking. Ook daar een stijging van 15 procent.

Volgens de vakbonden maken de leraren nog snel gebruik van het huidige systeem, voor het verandert op 2 september. "Tot dan zal hun aantal wellicht nog sterk ­toenemen", aldus De Meyer.

Nu kunnen leraren hun loopbaan tot vijf jaar lang deel- of voltijds onderbreken, zonder daar een reden voor te hoeven geven, en kunnen ze toch een vergoeding ontvangen. In de plaats komt het zorgverlof: enkel voor ouderschap, palliatieve zorgen, medische bijstand of voor het volgen van een opleiding, krijgen leraren nog een uitkering.

Afgelopen schooljaar vroeg liefst 15 procent meer leerkrachten deeltijds verlof aan in vergelijking met twee jaar eerder. In totaal gaat het om 33.388 leerkrachten, of 27 procent. "Ik verwacht nog een sterke toename voor 2 september", zegt Vlaams Parlementslid Jos De Meyer, die cijfers opvroeg bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ter vergelijking: in 2015 nam 12,5 procent van de werkende bevolking in Vlaanderen een vorm van loopbaanonderbreking, of tijdskrediet in de privésector. Vooral 50-plussers stappen nog snel in het systeem. Onder hen koos afgelopen schooljaar liefst 34 procent voor een deeltijdse dienstonderbreking. Ook daar een stijging van 15 procent. Volgens de vakbonden maken de leraren nog snel gebruik van het huidige systeem, voor het verandert op 2 september. "Tot dan zal hun aantal wellicht nog sterk ­toenemen", aldus De Meyer. Nu kunnen leraren hun loopbaan tot vijf jaar lang deel- of voltijds onderbreken, zonder daar een reden voor te hoeven geven, en kunnen ze toch een vergoeding ontvangen. In de plaats komt het zorgverlof: enkel voor ouderschap, palliatieve zorgen, medische bijstand of voor het volgen van een opleiding, krijgen leraren nog een uitkering.